Hamas lideri Heniyye'den 'Mescid-i Aksa'da toplanma' çağrısı

Hamas lideri Heniyye'den 'Mescid-i Aksa'da toplanma' çağrısı

Hamas lideri Heniyye Filistinlilere cuma günü için Mescid-i Aksa'da toplanma çağrısında bulundu.

Gazze

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Batı Şeria 'daki Filistinlilere cuma günü Mescid-i Aksa 'da toplanmaları çağrısı yaptı.

Heniyye, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Şeria'daki Filistinlileri cuma günü Mescid-i Aksa'da toplanma ve orada nöbet tutarak İsrail 'in attığı adımları başarısız kılmaya davet etti .

Heniyye, " bedeli ne olursa olsun Aksa'ya kurulan komplolar işe yaramayacak." ifadesini kullandı.

Filistinli direnişçileri Mescid-i Aksa'yı korumaya davet Eden Heniyye, Arap Dünyası ndan da İsrail ile normalleşme çabaları ve yöneticileriyle bir araya gelmeyi bırakarak, Filistin davasının önemi ve İsrail'in gerçek düşman olduğunun farkına varmasını istedi.

İsrail polisi eşliğindeki onlarca fanatik Yahudi bugün işgal altı ndaki Doğu Kudüs 'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti.

Fanatik Yahudiler , İsrail polisinin korumasında, sabah ve öğleden sonra Mescid-i Aksa'nın güneybatısındaki El-Meğaribe (Fas) kapı sı'ndan Harem-i Şerif 'e girmişti.

Son günlerde gerilim arttı

İsrail polisi dün akşam Mescid-i Aksa'nın Rahmet Kapısı'nda nöbet tutan Filistinli cemaate saldırmış, çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralanmış, bazıları da gözaltı na alınmıştı.

Mescid-i Aksa'nın 2003'ten bu yana giriş çı kış lara kapalı tutulan doğu surlarındaki Rahmet Kapısı'na inen merdivenlerin başındaki kapı İsrail polisince pazar günü zincirlenmişti.

Bunun üzerine pazartesi günü Mescid-i Aksa'da toplanan bir Grup Filistinli genç, söz konusu kapıyı kırmış, İsrail polisi de Genç lerden bazılarını gözaltına alırken Harem-i Şerif'in kapılarını bir süreliğine kapatmıştı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini Taşı yor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi 'nin yanı sıra müze , medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında Sözde " Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapı yor, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

Muhabir: Nour Mahd Ali Abu Aisha,Said İbicioğlu

Kaynak: AA

dikGAZETE .com
ilgili haberler...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ