Tiflis
Yerel saatle 08.00'de sandık başına giden 3 milyon 513 bin 884 seçmen, 4 yıllığına Belediye başkanları ve belediye meclisi üyeleri seçecek.
Sandıkların 20.00'de kapanacağı ülkede ilk sonuç ların gece saatlerinde açıklanması bekleniyor.
Muhalefet için bir "referandum" iktidar içinse sıradan bir Seçim
Gürcistan 'da yıl başında ortaya çıkan siyasi krizin sona ermesi için Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'in nisanda hazırladığı 5 maddelik "Gürcistan'ın İlerleme yolu " adlı anlaşmayı imzalamıştı.
anlaşma 20 Nisan'da muhalefette görüş ayrılığına neden olmuştu. Ana muhalefet Partisi Birleşik Ulusal Hareketi ile büyük partilerden Avrupalı Gürcistan ve bazı partiler anlaşmanın imzalaması konusunda çekimser kalmıştı, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi ile diğer muhalefet partileri anlaşmayı imzalamıştı.
İktidardaki Gürcü Hayali Partisi Başkanı ve milletvekilli İrakli Kobakhidze, 28 Temmuz'da düzenlediği olağanüstü basın toplantı sı nda, Parti olarak anlaşmadaki maddelere yönelik tüm sorumluluklarını yerine getirdiklerini ancak ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ile 4 siyasi partinin anlaşmayı henüz imzalamadığını hatırlatarak anlaşmanın geçerliliğini kaybettiğini söylemişti.
Ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ise söz konusu anlaşmayı 2 Eylül'de imzalamıştı.
Anlaşmada, 2 Ekim'deki yerel seçimde iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin yüzde 43'ten az oy alması halinde 2022'de erken Genel seçim yapı lması maddesi yer alıyor. Muhalefet, hükü metin 43'lük barajı geçememesi halinde iktidarı erken genel seçime zorlayacağı belirtiliyor.
İktidardaki Gürcü Hayali Partisinin yetkilileri ise ana muhalefetin Michel'in anlaşmasını zamanında imzalamadığı gerekçesiyle yerel seçimin sonuçları ne olursa olsun erken genel seçime gidilmeyeceğini kaydediyor.
Seçim için 8 yıl sonra ülkesine dönen Saakaşvili gözaltı na alınmıştı
Baş Bakan İrakli Garibaşvili, 8 yıl sonra ülkesine dönen eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin gözaltına alındığını duyurmuştu.
Gürcistan'da hakkındaki çeşitli suç lamalardan gıyabi tutuklama kararı bulunan Saakaşvili gözaltına alındıktan sonra Rustavi kentindeki 12. hapishaneye nakledilmişti.
Saakaşvili açlık grevine başladı ğını açıklamıştı.
Bu sabah hapishaneden mektup gönderen Saakaşvili, halkı seçimde sandık başına gitmeye ve 3 Ekim'de oylarına sahip çıkmaya ç Ağı rdı.
Hükümetin yetkilileri Saakaşvili'nin Gürcistan'a dönmekteki amacının ülkede siyasi istikrarsızlık ve karışık çıkarmak olduğunu savundu.
Gürcistan Baş savcı lığı, eski Cumhurbaşkanı ile ilgili davaların devam ettiğini belirterek ülkeye yasa dışı yollardan girdiği için de hakkında yeni bir davanın daha açıldığını duyurdu.
Kaynak: AA
dikGAZETE .com