Ramallah
Saydam, İsrail hükümetinin Batı Şeria’daki son kararlarını ve artan askeri baskınlar ile fanatik grupların saldırı larını değerlendirdi.
İsrail’in Batı Şeria’da arazi kayıt sürecini Yeniden başlatma yönünde bir adım attığını ifade Eden Saydam, Filistin tarafı ve Bölge ülkelerinin bu girişimi Batı Şeria’nın fiilen ilhakına zemin hazırlayan bir adım olarak değerlendirdiğini aktardı.
"Tam kontrol hedefleniyor"
Fetih Hareketi’nin ilk günden bu yana İsrail’in Batı Şeria’nın tamamında kontrolü sağ lamayı hedeflediği yönünde uyarı larda bulunduğunu belirten Saydam, "Bu Karar , işgal altındaki bölgenin tamamında kontrolü sağlamaya yönelik sistematik bir adımdır." dedi.
Sahadaki uygulamaların ve siyasi açıklamaların zamanla İsrail Meclisi’nde "bağlayıcı düzenlemelere" dönüştüğünü ifade eden Saydam, "Bu karar çok tehlikeli ve sistematik bir adımdır." diye konuştu.
Bunun Batı Şeria’nın ilhakına izin verilmeyeceği yönündeki uluslararası söylemlerle çeliştiğini dile getiren Saydam, "Sahada yaş ananlar açık ve kademeli bir ilhak sürecine işaret etmektedir." ifadelerini kullandı.
Uluslararası topluma çağrı...
Saydam, İsrail’in adımlarına karşı uluslararası toplumun sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirterek, "Siyasi açıklamalar somut adımlarla desteklenmediği sürece bir Anlam taşımamaktadır." diye konuştu.
Batı Şeria’daki hızlı yerleşim genişlemesi, topraklara el konulması ve fiili egemenlik uygulamalarına dikkati çeken Saydam, "Batı Şeria’daki gelişmeler sistematik bir sürecin parçasıdır ve bu durum görmezden gelinemez." değerlendirmesinde bulundu.
Filistinlilerden, bazıları Osmanlı, Ürdün ya da İngiliz Mandası dönemine dayanan tapu ve belgeleri yeniden ibraz etmelerinin istenmesine değinen Saydam, İsrail’in geçmiş te geniş çaplı Toprak müsadereleri yaptığını ve çeşitli yasal düzenlemeler yoluyla Filistin mülklerine el koyduğunu hatırlattı.
İsrail’in daha önce Filistin topraklarını "Gaip Mallar Yasası" gibi düzenlemeler çerçevesinde kontrol altına aldığını belirten Saydam, "İsrail, gasbettiği topraklar için Filistinlilerden yeni mülkiyet kanıtı isteyemez." dedi ve yeni mülkiyet kanıtı talebinin hukuki bir incelemeden ziyade mülkiyet hakkını ortadan kaldırmayı ve yerleşimleri genişletmeyi amaçladığını söyledi.
İsrail'in toprak gasbını "resmileştirme" kararı...
İsrail Devlet televizyonunun haberine göre Tel Aviv yönetimi, Batı Şeria 'da 1967 'den bu yana ilk kez arazi kayıt sürecini yeniden başlatma kararı aldı.
Karar kapsamında, Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 61'ini oluşturan ve tam İsrail kontrolü altında bulunan C Bölgesi 'nde toprakların "devlet mülkü" olarak kaydedilmesi planlanıyor.
Süreç, mülkiyet tescili, satış izinleri ve harç tahsilatını kapsarken, Filistin yönetiminin bu bölgelerdeki yetkilerinin fiilen devre dışı bırakılması öngörülüyor.
İsrail basınına göre, 2030 Yılı na kadar C Bölgesi'nin yaklaşık yüzde 15'inin kademeli şekilde "tescillenmesi" hedefleniyor.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE .com