Afganistan'da Taliban, Kunduz vilayet merkezinin bazı bölgelerini ele geçirdi: 11 ölü, 41 yaral

Afganistan'da Taliban, Kunduz vilayet merkezinin bazı bölgelerini ele geçirdi: 11 ölü, 41 yaral

Taliban militanlarının, Afganistan'ın kuzeyindeki Tacikistan sınırında bulunan Kunduz vilayetinin merkezindeki bazı bölgeleri ele geçirdiği, çıkan çatışmalarda 11 sivilin öldüğü, 10'u ağır 41 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kabil

Kunduz İl Şura Başkanı Muhammed Yusuf Ayyubi, yaptığı açıklamada, militanların dün akşam saldırı ları nı artırdığını ve vilayet merkezine doğru ilerlemeyi sürdürdüğünü söyledi.

Taliban'ın vilayet merkezinin bazı bölgelerini ele geçirdiğini ifade Eden Ayyubi, çatı şmaların Emniyet müdürlüğü yakınlarında devam ettiğini belirtti.

Kunduz İl sağ lık Müdürü İhsanullah Fazli ise dün akşamdan beri süren ç Atış malarda 11 sivilin yaş amını yitirdiğini, 10'u Ağı r 41 kişinin yaralandığını kaydetti.

Taliban'dan yapı lan açıklamada ise militanların vilayet merkezinin çoğu bölgesini kontrol ettiği iddia edildi .

Taliban militanları, öğleden sonra ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Cüzcan vilayetinin Merkezi Şibirgan şehrini ele geçirmişti.

Militanlar dün de afganistan 'ın İran sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezinin kontrolünü sağlamıştı.

Taliban, vilayet merkezlerini ele geçirmeye yöneldi

ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuç lanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

Ülkenin İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu .

Güneyde Helmand, kuzeydoğuda Badahşan, Tahar, Kunduz ve Batı da Herat vilayet merkezleri de Taliban’ın şiddetli saldırıları altı nda .

Taliban, Afganistan topraklarının yüzde 80’den fazlasını kontrol ettiğini iddia ediyor.

Zaman zaman savaş uçaklarıyla Afgan ordusuna destek Veren ABD’nin askeri faaliyetleri ay sonunda bitecek.

BM’ye göre, Taliban saldırıları ve çatışmalarda son bir ayda 1000'den fazla Sivil hayatını kaybederken,  Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE .com

ilgili haberler...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ