USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Dünya

'Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını tırmandırırsa yaptırımlarımızı artıracağız'

Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıması sonucu Lavrov ile planlanan görüşmesini iptal ettiğini ve Moskova'nın saldırganlığını artırması durumunda yaptırımları ağırlaştıracaklarını açıkladı.

'Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını tırmandırırsa yaptırımlarımızı artıracağız'
23-02-2022 09:59
Google News
Washington

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıması ile bu hafta Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile planlanan görüşmesini iptal ettiğini ve Moskova'nın saldırganlığını artırması durumunda yaptırımları ağırlaştıracaklarını açıkladı.

Blinken, başkent Washington'da temaslarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimirto Kuleba ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Haftalardır Rusya'nın Ukrayna'yı iÅŸgal etmek üzere kuvvetlerini hareket ettirdiÄŸini söylediklerini belirten Blinken, "Rusya Ukrayna’yı iÅŸgal ederse ABD ve ortakları hızlı ve ağır bedeller ödetecek demiÅŸtik. Rusya Ukrayna'ya yönelik harekete geçti biz de güçlü ve ortak yanıtımızı verdik. BaÅŸkan bugün Rusya saldırısına karşılık ilk yaptırım paketini duyurdu." dedi.

Bu adımın, ABD ortakları ile koordine edilerek atıldığını anlatan Blinken, "Rusya Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını tırmandırırsa biz de ortaklarımızla yaptırımlarımızı artıracağız." diye konuştu.

Blinken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın Rus elitlerini ve ailelerini de hedef alacaklarına işaret etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Rusya'nın Ukrayna kararı üzerine Kuzey Akım-2 boru hattının sertifikasyon sürecini süresiz olarak askıya almasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Blinken, ortak ve müttefiklerle Avrupa'nın enerji ihtiyacı konusunda çalışmalar yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Lavrov ile toplantısını iptal etti

Geçen hafta, Rusya'nın Ukrayna’yı iÅŸgal etmemesi durumunda mevkidaşı Lavrov ile görüşme planı yaptığını hatırlatan Blinken, "Rusya iÅŸgale baÅŸladığından ve diplomasiyi reddettiÄŸinden dolayı görüşme yapmanın mantığı kalmadı. Ortaklarımızla görüştüm, hepsi de mutabık kaldı ve DışiÅŸleri Bakanı Lavrov'a bir mektup yollayarak bu kararımı kendisine bildirdim." dedi.

Kuleba: Hala Putin'i durdurabiliriz

Toplantıda açıklamalarda bulunan Kuleba ise Rusya'nın ayrılıkçı sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımasına ilişkin "Ne Ukrayna ne de dünya bu absürtlüğü tanıyacak. Putin aslında sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanımadı, Rusya'nın bu savaştan doğrudan sorumlu olduğunu tanımış oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Kuleba, Putin'in aldığı kararla Minsk Anlaşmalarını da ortadan kaldırdığını ve dünya düzeni ile uluslararası hukuku ihlal ettiğini kaydetti.

Rusya'ya yaptırım uygulamanın tam zamanı olduğunu ifade eden Kuleba, ABD'ye Moskova'ya yönelik yaptırımlardan dolayı teşekkür etti.

Kuleba, Rusya'ya yaptırım uygulanması için dünyaya çağrıda bulunurken, "Onu durduracak tek şey bizim birliğimiz ve kararlığımızdır ve hala onu durdurabiliriz." dedi.

"ABD'nin Donetsk ve Luhanks bölgelerinde yatırımı hedef alan başkanlık kararnamesine şaşırdık"

ABD Başkanı Joe Biden'ın önceki gün Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yatırımları yasaklayan başkanlık kararnamesine ilişkin değerlendirmede bulunan Kuleba, şöyle konuştu:

"Dürüst olmak gerekirse, dün Donetsk ve Luhansk'taki ekonomik faaliyetlere ilişkin başkanlık kararnamesini gördüğümüzde şaşırdık. Çünkü Rusya tarafından tanınan bölgeler cezalandırılırken, onları tanıyan Rusya'nın nasıl cezalandırıldığını anlayamadık."

Kuleba, Rusya’nın Kiev'in NATO üyeliÄŸi talebini öne sürmesinin sadece bir bahane olduÄŸunu, o konu olmasaydı da Rusya'nın baÅŸka bir bahane bularak Ukrayna'ya saldıracağını dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4BeÅŸiktaÅŸ3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6BaÅŸakÅŸehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20Ä°stanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi