USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Politika

Bakan Koca: Okullarda yapılan rastgele PCR taramasında çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük

Bakan Koca, okullarda rastgele PCR taraması yapıldığı hatırlatılarak, "Yapılan taramada toplumdan farklı olarak okul dönemindeki çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük. Bu, 1,1'den 5,9'a kadar değişen oranlarda." dedi.

Bakan Koca: Okullarda yapılan rastgele PCR taramasında çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük
02-11-2021 21:48
Google News

TBMM(AA) - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC çalışmalarında 3 bin gönüllüye ulaşılıp ulaşılmadığına dair soru üzerine Koca, aşının faz-3 çalışmasının, ayrıca Sinovac aşısı sonrası 3. doz rapel çalışması yapıldığını ve bunun için 3 bin gönüllüye ihtiyaç olduÄŸunu söyledi. Koca, "1000 kiÅŸiyi bugün itibarıyla geçmiÅŸ oldu. VatandaÅŸlarımızı özellikle gönüllü olmaya davet ediyorum. 41 merkezde bu çalışma yapılıyor. Kendi aşımız, kendi gücümüz. Herkesi bu anlamda gönüllü olmaya tekrar davet ediyorum." diye konuÅŸtu.

TURKOVAC'ın acil kullanım onayı alabilecek seviyeye geldiÄŸini söylediÄŸinin hatırlatılması üzerine Koca, acil kullanım onayının seri üretim için gerektiÄŸini vurguladı. Koca, acil kullanım onayı için de 3 bin gönüllüyle çalışma aÅŸamasının bitmesi gerektiÄŸini ifade ederek, "Ne kadar erken dönemde biterse acil kullanım onayıyla birlikte üretime geçmiÅŸ olacağız." dedi.

"Tedbirler devreye girebilir ama okulların kapanma durumu salgın nedeniyle olamaz"

Koca, okullarda rastgele PCR taraması yapıldığı hatırlatılarak, bu çalışmanın sonuçlarının çıkıp çıkmadığının sorulması üzerine, sonuçların çıktığını, bu çalışmayı belli aralıklarla Milli EÄŸitim Bakanlığı ile tekrarlamak istediklerini söyledi. Koca, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Yapılan taramada toplumdan farklı olarak okul dönemindeki çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük. Bunun bazı okullarda 1,1'den 5,9'a kadar deÄŸiÅŸen oranlarda olduÄŸunu gördük. Tedirgin olunabilecek bir durumun olmadığını tekrar ifade etmek istiyorum. Okulların pandemi sebebiyle kapalı olabilme ihtimalini artık vatandaşımız düÅŸünmemeli, böyle bir soru da artık sorulmamalı. Yani salgın okulların kapanma sebebi olmayacak. Tedbirler devreye girebilir ama okulların kapanma durumu salgın nedeniyle olamaz. Bilim Kurulu'nun da böyle bir gündemi söz konusu deÄŸil."

Üçüncü doz aşı uygulaması

Gazetecilerin üçüncü doz aşının ne zaman yapılacağına dair sorusu üzerine Koca, Sinovac sonrası üçüncü doz aşıya zaten baÅŸlanıldığını ve bunun Biontech aşısı ile ilgili olduÄŸunu dile getirerek, "Yarın Bilim Kurulu'nun gündem konusunun biri de bu madde olacak. Bununla ilgili ne zaman ve kimlerden baÅŸlayarak uygulanması gerektiÄŸiyle ilgili, yarın tartışılır. Bununla ilgili alınacak bir karar olduÄŸunda zaten Bilim Kurulu sonrası açıklamayı yapmış oluruz." diye konuÅŸtu.

Aşılamanın 12 yaÅŸ altına düÅŸüp düÅŸmeyeceÄŸi sorusuna Koca, "Biz 18 yaÅŸ ve üstü vatandaşımızı tanımladık. 12 yaÅŸ ve 17 yaÅŸ arası çocuklarımızı ise tercihe baÄŸlı olarak tanımlamış olduk. 12 yaÅŸ altı Türkiye'de düÅŸünmüyoruz. Önümüzdeki dönem için ÅŸu an için doÄŸru olmaz. Gündemimizde 12 yaÅŸ altı çocuklara aşı yapılmasının olmadığını söyleyebilirim." cevabını verdi.

Evlenecek çiftlerde SMA taraması

Evlenecek çiftlere SMA taraması yapılmasıyla ilgili son durumun sorulması üzerine de Koca, devletin SMA hastaları için bütün imkanlarını seferber ettiÄŸini belirterek, bu hastalara erken dönemde tanısının konmasını önemsediklerini kaydetti.

Koca, SMA hastalığının önlenmesi için evlilik öncesi taramayı önemsediklerini vurgulayarak, ÅŸunları söyledi:

"Bütün Türkiye'de bu taramaya çok yakın zamanda baÅŸlıyor olacağız. Bununla ilgili KÄ°T ihalesi baÅŸladı. Sanıyorum önümüzdeki haftalar bitmiÅŸ olur. Devamında bütün Türkiye'de evlilik öncesi SMA taraması yapılıyor olacak. Buna göre nadir hastalıklar ve özelde SMA ile ilgili hem tanı, hem tarama hem de tedavide olabilecek yaklaşımları genel anlamda planlamak üzere SMA Bilim Kurulu'nun öngörüsü, önerisi doÄŸrultusunda bir genel yaklaşım da sergilenecek. Bu genel yaklaşımı da SMA Bilim Kurulu'ndan sonra bundan sonraki süreci ve yaklaşımımızı ifade etmiÅŸ olacağız. Tedavi dahil olmak üzere."

Koca, devletin bu anlamdaki gücünü SMA'lı hastalarda da yapılması gereken neyse yapmak istediklerini dile getirdi.

SaÄŸlıkçıların ataması

Bakan Koca, saÄŸlıkçıların atama beklediÄŸinin hatırlatılarak, bu konuda bir ilerleme olup olmadığının sorulması üzerine, "Haklılar. Sayı netleÅŸmedi ama zannediyorum bu ay içinde, önümüzdeki bir kaç hafta içinde sayı ile ilgili hangi alanlarda kaç kiÅŸinin alınacağıyla ilgili bir açıklamada yapılmış olur. Biraz daha sabredelim. Çok uzamayacak." yanıtını verdi.

Bakan Koca, tekrar kapanmayla ilgili soru üzerine, okullarda tekrar kapanmanın olmayacağını vurgulayarak, ÅŸunları söyledi:

"Toplumda da kapanma gibi bir durum söz konusu olmayacak. Ama vatandaşımız kiÅŸisel tedbirlerini, kiÅŸisel güvenlik çemberini, bildiÄŸimiz klasik tedbirleri ve mutlaka ama mutlaka aşılarını yaptırıyor olmalılar. Çünkü toplumsal bağışıklık elde edilmedikçe bizim bu salgının üstesinden gelmemiz kolay olmayacak. Toplumsal bağışıklık için de daha önce yüzde 70 denildi, varyant ile birlikte yüzde 80-85 deniliyor. En az yüzde 70-80 oranında bu bağışıklığı saÄŸlamamız gerekiyor. Åžu an neredeyiz? Nüfusun iki doz aşısını yaptırmış olan kiÅŸilerin oranı yüzde 59'a yaklaÅŸtı. En az bir dozunu yaptıranların oranı da yüzde 66,5-67'ye ulaÅŸtı. dolaysıyla bu oranı yukarı çekmemiz gerektiÄŸi ortada. Özellikle 60 yaÅŸ üzeri aşısız vatandaşımızın kalmamasını öneriyoruz. Halen yoÄŸun bakımlarımızda vefat edenlerin yüzde 80 oranında 60 yaÅŸ üzeri olduÄŸunu görüyoruz. Ek hastalığı olanlarda bu anlamda aşılarını mutlak yaptırıyor olmalı. Toplum olarak toplumsal bağışıklık noktasına eriÅŸmeyi hedeflemeliyiz. Kapanmayı düÅŸünme noktasında olmamalıyız."

Hekimlerin mesai saatleriyle ilgili 81 il valiliÄŸine bir genelge gönderildiÄŸi hatırlatılarak, uymayanların bir yaptırımla karşılaşıp karşılaÅŸmayacağı sorulan Koca, asistanların iÅŸ yükünün farkında olduklarını dile getirdi. Koca, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Önümüzdeki dönemde, özellikle 4 ay sonra yapılacak sınav dahil olmak üzere asistanlık sınavı, yani uzmanlık sınavı, uzmanlık eÄŸitimi yani asistanlık süreci dahil olmak üzere reform niteliÄŸinde birtakım yaklaşımlar içinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. Sınav dahil, eÄŸitim dahil, çalışma ÅŸartları dahil olmak üzere. Bunu da özellikle akademik camiadaki hocalarımızla, taraflarla bir araya gelerek bunu, hatta uzmanlık eÄŸitimi için Tıpta Uzmanlık Kurulu dışında ayrıca bir Asistanlık-Uzmanlık Bilim Kurulu oluÅŸturup bunu üniversitedeki hocalarımız dahil olmak üzere geniÅŸ katılımlı ve buradan alınacak kararları önümüzdeki sınav, yani 4 ay sonraki sınav dahil olmak üzere uygulama noktasında kararlı olduÄŸumuzu ifade etmek istiyorum. Ben de o dönemlerden geçtim. Ben de 24 saat, 36 saat nöbetin ne demek olduÄŸunu biliyorum. Hocalarım da o dönemlerden geçmiÅŸ oldular. Artık 21. yüzyıldayız. Yapılacak çok ÅŸey var. Nitelikli eÄŸitim kliniklerinin süresini artırmak dahil, sınav sistemi dahil olmak üzere, çalışma ÅŸartları dahil olmak üzere reform niteliÄŸinde yaklaşımlar içinde olacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4BeÅŸiktaÅŸ3351+6
5BaÅŸakÅŸehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20Ä°stanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi