USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kosovalı Türk Bakan Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlar'a etkilerini değerlendirdi

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Rusya'nın, Sırbistan ve Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesiyle yakın bağının olmasının Balkanlar'da bir endişe ortamı oluşturduğunu söyledi.

Kosovalı Türk Bakan Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlar'a etkilerini değerlendirdi
07-03-2022 12:30
Google News
Kosova

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Rusya'nın, Sırbistan ve Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesiyle yakın bağının olmasının Balkanlar'da bir endişe ortamı oluşturduğunu söyledi.

Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlara ve Kosova'ya etkileri, Kosova'nın savunma kapasitelerini artırmaya yönelik attığı adımlar ve Türkiye-Kosova ilişkileri konularında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Balkan ülkelerindeki savaş endişelerinin arttığını belirten Damka, Kosova'nın 22 yıl önce savaş yaşadığını ve savaşın Balkanlar'da bir daha tekrar edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Damka, şöyle devam etti:

"Rusya'nın, Sırbistan ile ve özellikle Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti ile yakın bağının olması, yakın ilişkilerinin olması ister istemez Balkanlar'da bir endişe ortamı oluşturdu. Yani Balkanlar'a da bu sıçrar mı, bu tür girişimler? Bu sebeple Kosova Meclisi geçen hafta toplanarak bu konu üzerinde hem iktidar hem de muhalefetin düşüncelerini belirterek ortak bir meclis kararıyla çıktı. (Kararda) Bizlerin bu tür bir savaşı kınadığına, Rusya'nın bağımsız bir ülke sınırları içinde yaşayan Ukraynalılara karşı yapmış olduğu savaşı kınadığına, Avrupa'nın, dünyanın, ABD'nin bunun karşısında durması gerektiğine ve Balkanların bu konu çerçevesinde iyice dikkate alınması, Balkan ülkelerinin hep birlikte hareket edip hem AB hem de NATO içerisinde olması gerektiğine vurgu yapıldı."

Ukrayna'da yaşanan savaşın bir an önce sonlanması temennisinde bulunan Damka, barışın Ukrayna'nın egemenliğine saygı göstererek kazanılacağını vurguladı.

Kosova'nın hedefi 2028'de NATO üyesi olmak

Kosova’nın NATO üyeliği yolunda savunma kapasitesinin artırılmasına yönelik attığı adımlara da değinen Damka, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii bu süreç 10 yıllık bir süreç. Hedefimiz 2028'de NATO üyesi olmak ama bundan önce olur mu bunun görüşülmesi gerekiyor. Hükümetimiz bu konuda daha kararlı. Askerlerimizin NATO standartlarına ulaşması gerekiyor. Bunun için adımların atılması gerekecektir. Hükümet olarak bir an önce bu şartların gerçekleştirilmesi konusunda adımlar atacağız. Bizim için elbette NATO üyeliği önemli. Kosova'da NATO garantördür ve bizde hala NATO askeri mevcuttur. Dolayısıyla sınırlarımızın, Kosova'nın bağımsız ülke olarak sınırlarının tanınması konusunda ve güvenliği açısından hala NATO sorumludur."

Balkanlar'da yaşanabilecek olası bir sıcak çatışma ihtimalini de değerlendiren Damka, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in "tehlikeli çıkışlarının" hem Avrupa'yı hem de Balkanlar'ı zor duruma sokabileceği uyarısında bulundu.

"Türkiye Cumhuriyeti'yle Kosova Cumhuriyeti arasında savunma alanındaki ilişkiler üst düzeyde"

Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani'nin, geçen günlerde Türkiye ziyareti sırasında savunma alanında yaptığı görüşmelerin önemine dikkati çeken Damka, şunları kaydetti:

"Kosova Cumhuriyeti olarak hiçbir komşu ülkenin toprağında gözümüz yok. Biz her bir komşu ülkeyle barışçıl dünya düzeni içerisinde olmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra tabii ki kendimizi savunacak askeri teçhizat, silah edinme gerekliliği ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti arasındaki savunma alanındaki ilişkiler üst düzeydedir. Eğitimler ve diğer hibeler üst düzeydedir. Tabii amacımız teknoloji alanında Kosova ordusunu NATO standartlarına ulaştırmak. Bu yüzden Cumhurbaşkanımız da savunma amaçlı Baykar şirketini ziyaret etti, Savunma Bakanlığını ziyaret etti. Gayemiz burada barışın tesis edilmesi ve barışın sürmesidir. Elbette tedbirimizi alarak kendimizi savunacak askeri teçhizatlar temin etmektir."

Kosova'yı Antalya Diplomasi Forumu'nda, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı temsil edecek

Damka, 11-13 Mart'ta "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" temasıyla düzenlenecek olan Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) Kosova'nın; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın katılımıyla en üst düzeyde temsil edileceğini belirtti.

Kosova'nın bu önemli forum kapsamında uluslararası arenada yerinin korunması ve ilişkilerinin genişletilmesi açısından dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen temsilcilerle düzenlenecek ikili görüşmelerin önemine vurgu yapan Damka, "Bizlere düşen görev hem (Kosova) Türk toplumu açısından temsiliyetimizi sağlamak hem de Kosova hükümeti açısından yapılabilecek iş birliklerini orada görüşebilmektir. Türkiye Cumhuriyeti, yeniden dünyadaki barışçıl rolünü üstlenerek, belki Rusya ve Ukrayna arasında bu savaşın sona erdirilmesi için gerekli diplomasi adımlarını burada atmış olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ