USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi, ülkesinin nükleer görüşmelerdeki duruşundan taviz vermeyeceğini söyledi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi nükleer anlaşmanın canlandırılmasına ilişkin müzakerelerde ülkesinin haklı ve mantıklı duruşundan taviz vermeyeceğini ifade ederek, "ABD yönetiminin azami baskı politikasından vazgeçmesi gerektiğini" söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, ülkesinin nükleer görüşmelerdeki duruşundan taviz vermeyeceğini söyledi
13-07-2022 14:06
Google News
Tahran

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Reisi, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

Washington yönetiminin, İran'ın nükleer anlaşma dışında talepler öne sürdüğü ve bu yüzden nükleer görüşmelerin başarısız olduğuna dair açıklamalarının doğru olmadığını ifade eden Reisi, "İran 5+1 ve 4+1 ile yapılan müzakerelerde her zaman mantıklı hareket etmiş ve makul taleplerini ortaya koymuştur. Müzakere ekibimiz bugün dahi anlaşma çerçevelerinin dışında herhangi bir talepte bulunmamıştır." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, nükleer anlaşmanın canlandırılmasına ilişkin müzakerelerde ülkesinin haklı ve mantıklı duruşundan taviz vermeyeceğini dile getirerek, "ABD yönetiminin gerçekçi hareket edip azami baskı politikasından vazgeçmesi gerektiğini" ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu ziyareti başta olmak üzere Amerikalı yetkililerin bölge ülkelerine yaptığı ziyaretlere işaret eden Reisi, "Bu ziyaretler, Siyonist rejimin (İsrail) konumunu güçlendirmek ve bu rejimin bazı ülkelerle ilişkilerini normalleştirmek için yapılıyorsa da onların çabaları Siyonistlere güvenlik kazandırmayacaktır." diye konuştu.

Ülkesinin bölgedeki tüm gelişmeleri yakından izlediğini söyleyen Reisi, "Amerikalılardan bize mesaj ulaştıranlara, İran'ın toprak bütünlüğüne karşı yapılacak en ufak bir hareketin kararlı tepkimizle karşılanacağını defalarca ilettik." ifadelerini kullandı. ​​​​​​​

Nükleer müzakerelerin yeri ve zamanı yakında belirlenecek

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de Tahran'da düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkesine uygulanan ambargonun kaldırılması için yapılan nükleer müzakerelerle ilgili Tahran'ın mesajının açık olduğunu kaydeden Kenani, anlaşmazlıkları çözmek için çok taraflı diplomasi sürecine bağlı olduklarını söyledi.

"Mevcut durumdan ABD hükümeti sorumlu"

Kenani, müzakerelerin mesaj alışverişi yoluyla eskisi gibi devam ettiğini belirterek, "ABD'nin topu İran'a atma politikası etkisiz ve faydasızdır. Mevcut durumdan ABD hükümeti sorumludur." açıklamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakareci Ali Bakıri ile Avrupa Birliği (AB) Başmüzakerecisi Enrique Mora'nın görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Kenani, müzakerelerin yeri ve zamanının açıklanmamasının görüşmelerin bittiği anlamına gelmediğini söyledi.

Kenani, müzakerelerin devamına ilişkin iletişimin sürdüğünü ifade ederek, "Müzakerelerin zamanı ve yeri yakında belirlenecektir." diye konuştu.

"Önümüzdeki günlerde Tahran'a önemli ziyaretler olacak"

Kenani, önümüzdeki günlerde komşu ülke ve bölge liderlerinden Tahran'a önemli ziyaretlerin olacağını bildirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 19 Temmuz'da gerçekleştireceği Tahran ziyaretine değinen Kenani, üç ülke arasında çok iyi ilişkilerin olduğunu dile getirdi.

İranlı Sözcü, "Üç ülkenin ikili ve üçlü çerçevede iş birliği düzeyini artırma yönünde olumlu bir iradesi var, önümüzdeki günlerde olumlu bir ilişkiye tanık olacağız." dedi.

İran-Suudi Arabistan görüşmeleri

İran ile Suudi Arabistan arasında Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılan görüşmelere de değinen Kenani, sonucun umut verici olduğunu ve iki taraf arasında görüşmelerin devam etmesi yönünde bir irade bulunduğunu aktardı.

Kenani, "Önümüzdeki toplantıda somut bir adım atılmasını umuyoruz. Irak, İran ve Suudi Arabistan'ın siyasi iradesiyle bir sonraki toplantıda daha iyi şeyler göreceğimizi düşünüyorum." şeklinde konuştu.

İran ile Afganistan arasındaki sınır güvenliği

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, nükleer müzakerelerin devamına ilişkin iletişimin sürdüğünü belirterek, "Müzakerelerin zamanı ve yeri yakında belirlenecektir." dedi.

Kenani ayrıca İran ile Afganistan arasındaki sınır güvenliği konusuna da değindi.

İran ile Afganistan makamları arasındaki iletişimin sürdüğünü kaydeden Kenani, birkaç tur ortak sınır komitesi görüşmeleri yapıldığını ve her iki tarafın da sınır iş birliğini genişletme konusunda bir iradeye ve olumlu görüşe sahip olduğunu aktardı.

İranlı Sözcü son olarak İran-Afganistan sınır güvenliğinin, ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından da önemli olduğunu sözlerine ekledi.



Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ