USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Genç motosikletli '5 kıta 5 tablo' projesi için dünyayı geziyor

5 yıldır motosikletiyle yolculuk yapan 22 yaşındaki Tuna Duman, üniversite bitirme projesi "5 kıta 5 tablo" kapsamında dünyayı geziyor.

Genç motosikletli '5 kıta 5 tablo' projesi için dünyayı geziyor
02-07-2019 15:22
Google News
İstanbul

Dünyanın birçok ülkesini 5 yıldır motosikletiyle gezen Tuna Duman, üniversite bitirme projesi "5 kıta 5 tablo" kapsamında Nepal'e gidecek.

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü'nde okuyan 22 yaşındaki Duman, 17 yaşında başladığı motosikletle dünya turu hayaline "her kıtada bir tablo" projesini ekledi.

Çalışmalarını üniversite bitirme projesinde değerlendirmek üzere genişleten Duman, 5 farklı kıtanın sembolik yerlerinde çizeceği 5 tablo için motosikletiyle yola çıkıyor.

Bu kapsamda İstanbul'da hayalinden esinlenerek çizmeye başladığı Nepal tablosunu tamamlamak için 4 Temmuz Perşembe günü motosikletiyle rotasını Asya'ya çeviren Duman, tecrübelerini ve hayallerini AA muhabiriyle paylaştı.

"Motosikletle ilk yurt dışı seyahatimi 17 yaşımda yaptım"

Tuna Duman, dünyadaki farklı kültürlere küçük yaştan beri ilgi duyduğunu ve meraklı olmasının kendisini yeni keşiflere sürüklediğini söyledi.

Gezmeyi de küçük yaşlardan beri sevdiğini belirten Duman, "Sürekli belgesel izlerdim. Ama motosikletle tanıştıktan sonra dünyayı benim de gezebileceğim fikrine kapıldım. İlk başta Türkiye'yle başladım ve başarılı oldum. Geçen sene Orta Asya üzerinden Moğolistan'a giderek ata yurtlarını gördüm. Şimdi Nepal, Güney Asya için yola çıkıyorum. İlk yurt dışı seyahatim Gürcistan'a oldu. Karadeniz'i çok merak ediyordum. Karadeniz coğrafyası üzerinden giderek Gürcistan'a ulaştım. Benim için bu büyük bir basamaktı çünkü motosikletle ilk yurt dışı seyahatimi 17 yaşımda yaptım. Ailemden yurt dışına çıkmak için vekalet bile aldım. Onlar da beni destekledi. Başardığımı görünce onlar da arkamda durdu." ifadelerini kullandı.

"Kırgızistan Orta Asya'nın Alperi gibi"

Duman, geçen seneki rotasında Türk cumhuriyetlerine ağırlık verdiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Motosikletimle Karadeniz sahili boyunca giderek Gürcistan'a ulaştım. Türk cumhuriyetler gezmek için ideal ülkeler. Onun için Azerbaycan’dan Hazar Denizi üzerinden Kazakistan Aktau'ya geçtim. Oradan Karakum Çölü’ne ve Özbekistan’a gittim. İpek Yolu’nda olduğum için Semerkand, Khiva’yı gezdim ve Kırgızistan’a geçtim. Kırgızistan Orta Asya’nın Alperi gibi. İnanılmaz bir coğrafya ve inanılmaz misafirperverler. En çok aklımda burası kaldı. Motosikletlilere karşı bakışları çok iyi. Buradan Kazakistan’a ve Moğolistan’a geçtim. Moğolistan maceramda Gobi Çölü’ne gittim. Buranın kuzeyinden de Rusya’ya gittim. Acele etmem gerekiyordu çünkü okulum açılıyordu. Bu yüzden Rusya’dan direkt olarak Gürcistan’a doğru sürdüm ve oradan anavatana giriş yaptım. Burası da ortalama 6-7 bin kilometrelik bir yol."

Tuna Duman, perşembe günü çıkacağı rotayı da şu sözlerle anlattı:

"Bu seneki turumu ise geçen seneden daha uzun bir tur olarak planlıyorum. Van’dan İran’a girerek İran’ın tarihi atmosferini solumak istiyorum. Buradan güneyden Pakistan’a, ardından Hindistan’ın kuzeyinden Nepal’e, Everest’in ana kampına gitmek istiyorum. Buralar çok farklı coğrafyalar olduğu için hepsini gezmek istiyorum. Buranın ardından Güney Amerika ya da Güney Asya’ya devam edeceğim. Nepal’e vardığımda burada başladığım ve Nepal’de bitirmek istediğim yarım kalan bir tablom var. "

"Üniversiteyi bitirmeden dünya turumu tamamlamayı planlıyorum"

Genç motosikletli Duman dünya turunun hedefinin sadece turistik alanları gezmek olmadığını ve farklı sosyal hedeflerinin olduğunun altını çizdi.

Duman, şunları kaydetti:

"Gittiğim, gezdiğim yerlerdeki yaşadığım hikayelerle, konuştuğum insanlarla, gördüğüm manzaralarla aklımdaki Nepal algısını birleştirip bir tablo çizeceğim. Bu şekilde bir tabloda hem algı hem de izlenim olarak iki çeşitlilik göreceğiz. Üniversiteyi bitirme projem olarak 5 kıtayı 5 tabloyu sığdırmak hedefim var. Bu da projenin bir parçası. Nepal’den sonra da Güney Amerika serüveni başlayacak. Gittiğim ülkelerde lokalin içine karışmayı çok seviyorum. Turistik yerlerden ziyade insanlarla yemek yemek , onlarla vakit geçirmek ve hayatlarına dahil olmayı tercih ediyorum. Orada da tablolar çizerek projeme devam edeceğim. Üniversiteyi bitirmeden dünya turumu tamamlamayı planlıyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ