USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin'de 'köpek eti yeme festivali'ne büyük tepki

Çin’in geleneksel ay takvimine göre yılın en uzun gününü, yani yaz gün dönümünü kutlamak için düzenlenen “Liçi ve Köpek Eti Yeme Festivali”ne Çin’de tepki gittikçe büyüyor.

Çin'de 'köpek eti yeme festivali'ne büyük tepki
20-06-2016 22:53
Google News

Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’ne bağlı 600 bin nüfuslu Yulin kentini her yıl haziran ayında medyanın gündemine taşıyan festivale yerel yönetim tarafından desteklenmeyen festival, sosyal medyada da büyük öfkeye yol açtı. Başta bölgede yaşayan Çin vatandaşları dâhil olmak üzere yüzbinlerce Çinli internet kullanıcısı, başta Çin’in Twitter’ı olarak bilinen Weibo olmak üzere farklı platformlarda etkinliğe karşı çıktı. Weibo’daki bir ankete katılan 4 bin 606 kişiden yüzde 87,9’u hayvan istismarını durdurmak için bir yasa çıkartılması gerektiği görüşünde olduğunu açıkladı. Weibo’da “Köpek eti yeme festivalini durdurun” etiketli paylaşım sayısı ise 38 milyon 637 bine ulaştı.

Çin çapında yapılan genel bir araştırmaya katılanların yüzde 64’ü sözde gelenek, asıl amacı ticari promosyon olan festivalin kaldırılmasını istedi. Araştırmayı düzenleyen şirket söz konusu anketin Çin’de 1000 kent, 500 ilçe ve 500 köyden yaşları 16 ile 50 arasında değişen 2000 kişi arasında yapıldığını açıkladı. Araştırmaya katılanların yüzde 51,7’si ise köpek eti ticaretinin tamamen yasaklanmasından yana. Yüzde 69,5’i ise hiç köpek eti yemediklerini söyledi.Çin’deki meclis toplantıları sırasında yaklaşık 8 milyon kişi internet üzerinden köpek ve kedi etlerinin satışının yasaklanması yönündeki bir yasa tasarısına destek verdi. 11 milyon imza toplandı. 

Başkent Hayvanseverler Derneği Başkanı Qin Xiaona, “Çin halkının çoğunlunun hayvanları sevdiğini ve hayvan haklarının yasalarca korunduğunu” belirtti. Ayrıca Fan Bingbing ve Zhao Chunlun gibi Çinli yıldızların da aralarında olduğu isimler, çekilen bir kısa filmle sözde festivale tepki gösterdi.

Diğer yandan, Yulin’deki etkinliğe son verilmesini ve hayvan haklarıyla ilgili bir yasa çıkartılmasını isteyenler 11 milyon imza topladı. Haziran ayı başında Çin’in kuzeydoğu ucundaki Jilin kentinde de yüzlerce hayvansever, kentin merkezindeki meydanda toplanarak, Yulin’deki köpek eti yeme festivalini protesto etti. Çin’in doğusunda bulunan Xuzhou kenti de benzer bir protestoya tanıklık etti. Hayvanseverler bir meydanda mumlar yakarak, kedi ve köpek etlerinin tüketilmesinin durdurulmasını istedi.

Yerel yönetimden destek yok 

 Yulin Gıda ve İlaç İdaresi Başkan Yardımcısı Chen Taotao, yerel yönetimin hiçbir zaman festivale destek vermediğini, etkinliğin “yaz gün dönümünde bazı yerel sakinlerin bir araya gelmesinden ibaret” olduğunu söylüyor. Yulin Veterinerlik Bürosu’ndan Wei Wanli de etkinliğin ilk kez 1995 yazında bazı satıcıların restoranların bulunduğu sokağa ziyaretçilerin dikkatini çekmek amacıyla “Köpek Eti Yeme Festivali’ne Hoşgeldiniz” yazılı bir afiş asmasıyla ortaya çıktığı bilgisini veriyor. Wei, 2009’da köpek eti kullanılan bir tür yemeğin yerel bir yemek festivalinde ödül kazanmasından sonra buluşmanın kapsamının genişletildiğini ifade ediyor.

Yulin yönetimi, köpeklerin çalınmasıyla mücadele etmek ve gıda güvenliğini korumak için, kamuya açık alanlarda kesim yapılmasını yasakladı. Yulin Belediyesi, bahsi geçen etkinlikle ilgili olarak, Xinhua haber ajansına açıklamalarda “sözde festivalin mevcut olmadığını” vurguladı ve “Liçi ve Köpek Eti Yeme Festivali” ifadesinin, sadece bazı işadamları ve vatandaşlarca kabul edilen bir ifade olduğu belirtildi. Hükümet ya da herhangi bir toplumsal organizasyonun söz konusu etkinliklere hiçbir zaman ev sahipliği yapmadığı veya destek vermediğine dikkat çekilen açıklamada, köpeklerin çalınması ve itlaf edilmesiyle mücadelenin de yoğunlaştırılacağı ifade edildi.

Hayvanseverlerden büyük tepki 

 Yulin’de köpek eti yenen etkinliğe hayvanseverler de büyük tepki gösterdi. Bazı bölge sakinleri, köpek eti yemenin diğer etleri yemekten bir farkı olmadığı görüşünde. Eleştiriler ise, hayvanlara zulmedilmesinin yanı sıra, köpek eti yemenin sağlığa muhtemel zararlarına odaklanıyor. 

Zira birçok etin, çalınan hayvanlara ait olduğu ve hiçbir denetimden geçmeden sofralara geldiği dile getiriliyor. Yulin’de köpek eti satılan bir restoranın sahibi Zhong Peihua, festival öncesinde, “Köpekler, insanların dostudur. Öldürmeye, satmaya, almaya ve tüketmeye hayır!” ve benzeri içeriğe sahip yüzlerce mesaj aldı. Restoran sahipleri, festivali iptal etmeye çağrıldı.

Farklı yöntemlerle protesto ediliyor 

 Aktivistler, festivali protesto etmek ve engellemek için satıcıları mesaj bombardımanına tutuyor. Guangxi’deki bir hayvan koruma topluluğunun başındaki isim olan Chen Tiankai, düzenli olarak Yulin’e gidiyor. Chen ve diğer gönüllüler, bu yıl da Yulin’deki bir marketin önünde ellerinde “Katliamı durdurun!” yazılı pankartlarla tepkilerini ortaya koydular. 

Birçok ülkenin, köpek ve kedi gibi insanın dostu olan hayvanların yenmesinin yasakladığını söyleyen Chen, yerel yönetimden de festivalin yasadışı olduğunu ilan etmesini istiyor. Yulin’de 10 bin civarında köpeğin etkinlik nedeniyle itlaf edileceği tahmin ediliyor. Bu nedenle, hayvanseverlerin onları kurtarmak için farklı yollara başvuruyor. Yang soyadlı vatandaş, köpeklerin sofralarda tüketilmesini önlemek için binlerce köpeği sahiplendi. Yulin’e giderek daha fazla köpek satın almaya çalışan Yang, “Bu yemeğin insan sağlığına verdiği zararı kim bilebilir?” diye soruyor.

Gelirin artmasıyla bakış açısı da değişiyor

Çin’de orta sınıf gün geçtikçe büyüdükçe, ev hayvanı sahibi kişilerin sayısı da artıyor. Orta sınıfa mensup kişiler, bilhassa da gençler, köpekleri yemek değil, dostları olarak görüyorlar. Restorant sahibi Zhong, çok sayıda kişinin fikrini değiştirdiğini, kendi oğlu ve kızının da köpek eti yemeyi reddettiğini belirtiyor.  

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ