USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Anne adayları "Gebe Okulu" ile doğru emzirmenin inceliklerini öğreniyor

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesinde hizmet veren Gebe Okulu, emzirmenin faydaları, incelikleri, bebekle ilk ten temasının önemi gibi konularda verdiği yüz yüze ve online eğitimlerle anne adaylarını doğum sonrasına hazırlıyor.

Anne adayları
07-10-2022 12:44
Google News
Ankara

Yaklaşık 4 yıldır kadınlara anne olma yolculuklarında rehberlik eden Ankara Şehir Hastanesi bünyesindeki Gebe Okulu'nda hamilelik süreci, sağlıklı beslenme, egzersiz, anne sütünün bebeğe faydaları, emzirme yöntemleri ve bebekle ten tene temasın önemi gibi konularda hem yüz yüze hem de çevrim içi eğitimler düzenleniyor. Eşli eğitimlerin de verildiği Gebe Okuluna anne adayları yoğun ilgi gösteriyor.

"Bebek ve Anne Dostu Hastane" unvanına sahip Kadın Doğum Hastanesinde ayrıca doğum sonrası süreçte emzirme konusunda sıkıntı yaşayan annelere hizmet veren Relaktasyon Polikliniği de bulunuyor.

AA muhabirine bilgi veren Başhekim Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, hastanede anne adayları için sunulan eğitim ve hizmetlerin yanı sıra 1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında özel etkinlikler düzenlendiğini, anne sütünün önemine ilişkin bilgilendirici stantlar açıldığını söyledi.

"Bebeğin 4-5'inci aylarında emzirme oranları yüzde 14'lere kadar geriliyor"

Bebek için en değerli besin kaynağı olan anne sütünün yerini hiçbir mamanın tutamayacağının altını çizen Tekin, hastanede bu konunun önemine ilişkin düzenli bilgilendirmelerde bulunduklarını söyledi.

Prof. Dr. Tekin, şöyle devam etti:

"Anne sütü çok değerli bir besin kaynağı, bebeğin ilk aşısı, onu her türlü hastalıktan, enfeksiyondan koruyan bir besin, ayrıca kolay ulaşılabilir ve ekonomik. Bebek ve anne dostu bir hastane olarak bu hususları sürekli vurguluyoruz, taburculuk öncesi emzirme oranlarımız yüzde 98'lere kadar çıkıyor. Fakat ne yazık ki istatistiklere baktığımızda, taburculuk sonrası dönemde, bebeğin 4-5'inci aylarında emzirme oranlarının yüzde 14'lere kadar gerilediğini görüyoruz."

Relaktasyon Polikliniğinin bu kapsamda, taburculuk sonrası dönemde emzirme problemleri yaşayan annelere hizmet verdiğini vurgulayan Tekin, ayrıca dün düzenledikleri ayrıca "Emzirme Aktörlerinin Güçlendirilmesi" temalı çalıştaya çalıştaya aile hekimleri, ebeler, hemşireler ve annelerin de katıldığını aktardı.

Tekin, çalıştayda özellikle annelerin evdeki sürecinde düşen emzirme oranlarını artırmak konusunda neler yapılabileceğinin ele alındığını ifade etti.

"Dizi ve filmlerde emzirme daha fazla vurgulanmalı"

Emzirmeyle ilgili farkındalığın artırılmasında medyaya da büyük görev düştüğüne dikkati çeken Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle dizilerde, filmlerde emzirmenin daha fazla vurgulanması gerekiyor. Fakat ne yazık ki daha çok ağzında biberon, emzik olan bebekleri görüyoruz. Bunun yerine bebeğini emziren annelerin yer alması toplumumuz için de rol model teşkil edecektir. Çünkü sağlıklı nesiller inşa edebilmek için bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü alması ve 2 yıla kadar da anne sütüyle beslenmesi çok önemli."

Özellikle 2 yıl emzirmenin anneyi meme, yumurtalık kanseri gibi kanser türlerine karşı koruduğuna da işaret eden Tekin, anne ve bebeğin ten temasının büyük önem taşıdığını ve hastanede sezaryen doğum da dahil tüm uygulamalarda bu temasın sağlanmasına özel önem verildiğini belirtti.

"Yurt dışında yaşayan anne adayları da eğitimlerimize katılabilir"

Gebe Okulu Sorumlusu Uzman Ebe Huriye Kaan Güven de mesleğini 37 yıldır severek yaptığını belirterek, "Eğitimlerimiz, haftada 5 gün sürüyor. Her gün bir grubumuzu alıyoruz. Haftada 2 gün çevrim içi eğitimimiz oluyor, ayda 2 hafta sonu da eşli eğitimler düzenliyoruz." diye konuştu.

Güven, Gebe Okulu eğitimlerine isteyen tüm anne adaylarının katılabileceğine işaret ederek, "Annelerimizin gebeliğinin hangi haftasında olduğu veya hastanemizde takip altında olup olmaması önemli değil. Başka bir şehirde hatta yurt dışında yaşayan anne adaylarımız da uzaktan eğitimlerimize katılabilir. İsteyen herkes gebelik boyunca eğitimlerini sürdürebilir." bilgisini paylaştı.

"İlk hamileliğim, Gebe Okulu bana büyük katkı sağladı"

Gebe Okulu'ndaki eğitimlere katılan 38 yaşındaki Semra Güler ise ilk hamileliğini yaşadığını belirterek, "İlk bebeğim olacağı için birçok konuya yabancıyım ve Gebe Okulu bana büyük katkı sağladı. Hemşirelerimiz çok deneyimli, her türlü sorumuza cevap veriyorlar, her anımızda bize yardımcı oluyorlar. Şu anda hiçbir korkum yok çünkü bebek doğduğunda ne yapacağımı, nasıl emzireceğimi biliyorum." dedi.

8 haftalık hamile 24 yaşındaki Esra Tandoğan da 1 yaşında bir bebeği daha olduğunu anlattı. Tandoğan, "İlk hamileliğimde de Gebe Okulu'na katıldım. Bu sayede ilk doğumumda bebeğimle ilgili her şeyi öğrenmiştim. Eğitimlere ikinci gebeliğimde de katılmak istedim çünkü gerçekten çok bilgilendirici ve keyifli. Ruhen de bana çok iyi geliyor, çok mutlu hissediyorum." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Fatih Karagümrük3333-5
17Hatayspor3233-8
18Gaziantep FK3231-15
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ