?>

Zygmunt Bauman "Akışkan sonsuzluğa" gitti

Modernizm, totalitarizm ve postmodernizm üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen 91 yaşındaki Polonyalı sosyolog ve felsefeci Zygmunt Bauman öldü.

Kültür Sanat - 9 yıl önce

VARŞOVA

Modernizm, totalitarizm ve postmodernizm üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen 91 yaşındaki Polonyalı sosyolog ve felsefeci Zygmunt Bauman yhayatını kaybetti.

Bauman'ın arkadaşı Polonyalı felsefe profesörü Anna Zejdler-Janiszewska, ünlü düşünürün eşinden aldığı bilgiye dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Zygmunt Bauman, İngiltere'nin Leeds kentindeki evinde, ailesinin yanında hayata veda etti.

"Akışkan sonsuzluğa" gitti

Bu arada Bauman'ın eşi Aleksandra Jasinska-Kania, Bauman'ın ölümünü duyurmak için ünlü düşünürün "akışkan modernite" kavramına atıfta bulunarak, "akışkan sonsuzluğa gitti" ifadesini kullandığı belirtildi.

İkinci Dünya Savaşı patlak verene kadar, doğum yeri Polonya'nın Poznan kentinde yaşamanı sürdüren Bauman, Holokost'tan kaçarak ailesiyle Sovyetler Birliği'ne sığındı. Savaşın ardından Varşova Üniversitesinde doktorasını tamamlayan Bauman, 1954'ten itibaren aynı üniversitede sosyoloji dersleri vermeye başladı.

Bauman, 1968'de Polonya Komünist Partisinden ayrıldı. Aynı yıl, politik nedenlerle sosyoloji profesörlüğü unvanını kaybederek ülkeyi terk etmek zorunda bırakılan Bauman, İsrail'e göç etti.

Büyük Britanya'nın çağrısı üzerine 1971'de, Leeds Üniversitesinde ders vermeye başlayan Bauman, 1990'larda emekli oluncaya kadar çalışmalarına burada devam etti. 50'nin üzerinde kitabı bulunan Bauman, 1989'da yayımladığı "Modernite ve Holokost" kitabıyla birçok felsefeciden ayrışarak, Yahudilerin soykırıma tabi tutulmasını modernitenin esaslarından olan sanayileşme ve rasyonel bürokrasinin sonucu olarak değerlendirdi.

"Akışkan modernite" kavramını geliştirdi

"Holokost'u düşünebilir kılan modern uygarlığın rasyonel dünyasıydı." değerlendirmesinde bulunan Bauman, 1990'larda geliştirdiği "akışkan modernite" kavramıyla çağdaş dünyada köksüz ve öngörülebilir herhangi bir çerçeveden yoksun bırakılan bireyleri tanımladı.

Postmodern Etik, Sosyolojik Düşünmek, Küreselleşme, Modernlik ve Müphemlik, Bireyselleşmiş Toplum kitaplarıyla tanınan Bauman, 1989'da Amalfi ödülü, 1998'de Theodor Adorno Ödülü aldı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karşınızda stres kalemi!

2017-01-04 01:52 - Teknoloji

Ünlülerden obeziteyle mücadeleye destek

2017-01-05 16:22 - Sağlık

Ziraat Bankasına AYB'den 100 milyon avro kredi

2017-01-03 15:22 - Ekonomi

Zidane yılın en iyi Fransız antrenörü seçildi

2017-01-09 22:07 - Spor

ASELSAN'dan 45,2 milyon dolarlık sözleşme

2017-01-05 19:17 - Gündem

Şırnak'taki operasyonda 2 asker şehit oldu

2017-01-08 09:42 - Asayiş

İstanbul ve Antalya'da bazı bölgeler riskli alan ilan edildi

2017-01-03 09:57 - Gündem

Eskişehir’de Reina saldırganı alarmı

2017-01-04 18:27 - Asayiş

Belediye başkanları dahil 21 tutuklama

2017-01-06 12:47 - Asayiş

Halep'ten getirilen yaralı sayısı 360'a yükseldi

2017-01-03 12:17 - Gündem

İlgili Haberler

Bodrum'un tescilli çökertme kebabı gastronomi listesindeki sırasıyla da lezzetini kanıtladı

17:12 - Kültür Sanat

'İsmail Sarıkaya Sarı Kırmızı Kareler' fotoğraf yarışmasının ödül töreni yapıldı

23:47 - Kültür Sanat

Hatay mutfağı enkazdan çıkan tariflerle yaşatılıyor

12:38 - Kültür Sanat

Ulucanlar Cezaevi'nde darağacının gölgesinde büyüyen 'yüzyıllık tanık'

11:53 - Kültür Sanat

Lise öğrencileri okul koridorlarını çizdikleri resimlerle sanat sokağına çevirdi

11:42 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Suriye'nin İdlib ilinde Hristiyan aileler 14 yıl sonra köylerindeki kilisede ilk kez ibadet ett

20:53 - Dünya

Konya merkezli 2 suç örgütüne yönelik operasyonda 73 şüpheli gözaltına alındı

20:48 - Gündem

İsrailli Bakan Ben-Gvir, Cenin'de teslim olan 2 Filistinlinin infazını savunmayı sürdürdü

20:22 - Dünya

11. Dünya Helal Zirvesi sona erdi

20:03 - Ekonomi

YTB Başkan Vekili Turus, Azerbaycan Diaspora Komitesi Başkanı Muradov'la görüştü

19:57 - Dünya