?>

Zulmün bitmesi için bir kararname yeter

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TGRT Haber'de Ayasofya'nın tekrar cami statüsüne kavuşturulacağı müjdesini vermişti. Fethin müzeye dönüştürülen sembolü, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tekrar cami olacak.

Gündem - 7 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak pazar akşamı TGRT Haber'de İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın “Cumhurbaşkanı ile Seçim Özel” programında Ayasofya'nın yeniden camiye döndürüleceği müjdesini vererek yüreklere su serpmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün de İstanbul'da ‘Büyük Trabzonlular Buluşması'nda “Seçimlerden sonra Ayasofya'yı tekrar aslına rücu ettiririz. Bu ne demektir? Yani Ayasofya'yı müze olmaktan çıkarıp Ayasofya'yı cami ismiyle müsemma hâle getiririz” dedi. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından sürecin nasıl gelişeceği tartışıldı.

ANAYASA MAHKEMESİ REDDETMİŞTİ

1934 yılına kadar en önemli protokol camii olan Ayasofya, 1934'te Bakanlar Kurulu kararı ile ibadete kapatıldı ve günümüze ulaşan tartışmaların odak noktası hâline geldi. Ayasofya'da ibadet yapılması için idareye ve ilgili yargı makamlarına başvuru yapan bir dernek (Sürekli Vakıflar Tarihî Eserlere ve Çevreye Hizmet) 2000'lerin başında Başbakanlık'a müracaat etti. Herhangi bir cevap alamayınca 1934'teki Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali için Danıştay'da dava açtı. Talepleri reddedildi. Müracaat Danıştay'ın Dava Daireleri Kurulunda da reddedilince son olarak “Din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği” iddiası ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunuldu. Anayasa Mahkemesi de başvuruyu “kişi bakımından yetkisizlik” sebebiyle kabul edilemez buldu.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'20 milyar dolarlık Türk-İtalyan ticaret hacmini daha da ileri götüreceğiz'

2019-03-29 02:30 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Soyadı Temelli ama kendi temelsiz biri'

2019-03-29 00:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı sevgisi 77'lik nineye seçim çalışması yaptırıyor

2019-03-22 21:18 - Gündem

CHP 'PKK ile iş birliği' iddialarını yargıya taşıyor

2019-03-25 20:02 - Siyaset

Arap Birliği, ABD'nin Golan Tepeleri kararına karşı hemfikir

2019-03-28 07:02 - Dünya

Faili meçhul yangınlar ormanları kül etti

2019-03-23 19:12 - Gündem

Avrupa'nın en yüksek barajından ekonomiye 'dev' katkı

2019-03-22 17:45 - Ekonomi

ASUS bilgisayarlara 'arz zinciri' saldırısı

2019-03-26 15:32 - Teknoloji

60 dönüm sazlık alan cayır cayır yandı

2019-03-28 22:32 - Asayiş

İlkokul öğrencileri için ‘Robotik Kodlama’ sınıfı açıldı

2019-03-25 18:32 - Teknoloji

İlgili Haberler

İzmir'de sağanak etkili oluyor

13:37 - Gündem

Bazı illerde fırtına ve sağanak etkili oluyor

13:32 - Gündem

İzmir ve Muğla'da sağanak etkili oluyor

13:28 - Gündem

Balkan Barış Platformu'nun ikinci toplantısı yarın İstanbul'da yapılacak

13:23 - Gündem

Şehit emniyet müdürü Ali Gaffar Okkan'ın adının yaşatıldığı merkezde polis adayları yetiştirili

12:58 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de sağanak etkili oluyor

13:37 - Gündem

Bazı illerde fırtına ve sağanak etkili oluyor

13:32 - Gündem

İzmir ve Muğla'da sağanak etkili oluyor

13:28 - Gündem

Balkan Barış Platformu'nun ikinci toplantısı yarın İstanbul'da yapılacak

13:23 - Gündem

Irak yargısı: Suriye’den getirilen DEAŞ’lılar hakkında adli işlem başlatılacak

13:17 - Dünya