?>

Züccaciye sektörü, ihracatı artırmak için ABD, Japonya ve Kanada'ya yöneldi

Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, "Bu ülkelerde onların toplam ithalatından aldığımız pay binde 3, on binde 3, on binde 5'ler seviyesinde. Dolayısıyla buraya yapacağımız her ciro, ihracattaki büyümemize önemli katkı sağlayacaktır." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Antalya

Antalya'da düzenlenen 12. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici ve Marka Buluşmaları Zirvesi'ne katılan Öksüz, AA muhabirine, ülkede en fazla ihracat yapan ve dış ticaret fazlası veren sektörlerden biri olduklarını söyledi.

Pazar büyüklüğü açısından 12 milyar dolarlık rakama sahip olduklarını belirten Öksüz, bu yıl 9 aylık verilere göre, yüzde 3'lük daralma yaşamalarına rağmen yaklaşık 6,5 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını kaydetti.

Geçen yıla göre seneyi yüzde 2'lik küçülmeyle kapatacaklarını ifade eden Öksüz, "Son 5 yıldır yüzde 55 büyüdük ihracatta. Dolayısıyla 1-2 yılı, o yapmış olduğumuz büyümedeki ciroları kalıcı hale getirdiğimiz bir zaman olarak görüyorum." diye konuştu.

Züccaciyede en fazla ihracat İngiltere'ye

Sektör olarak 180 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Öksüz, şunları kaydetti:

"En fazla ihracat yaptığımız ülke İngiltere, sonra Almanya, İtalya, Fransa, İsrail şeklinde devam ediyor. En fazla ihracatı yüzde 58'lik payla Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz. Ama en büyük hedef pazarımız Uzak Doğu. Hedef pazarlarımız arasında, en fazla ithalat yapan ülke ABD, Japonya ve Kanada, bu ülkeleri önemsiyoruz. Çünkü bu ülkelerde onların toplam ithalatından aldığımız pay binde 3, on binde 3, on binde 5'ler seviyesinde. Dolayısıyla buraya yapacağımız her ciro, ihracattaki büyümemize önemli katkı sağlayacaktır."

Hedef ülkelere ticari heyet ziyaretleri

Öksüz, sektördeki ihracatı artırmak amacıyla zirve buluşmaları, fuarlar, ticari heyet ziyaretleri gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kenya, Rusya, İngiltere, Suudi Arabistan ve Vietnam'a giderek yeni işbirliklerinin temellerini attıklarını dile getiren Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savaş nedeniyle Avrupa'daki birçok firma Rusya pazarından çıktı, Türkiye üzerinden o pazarı yürütmeye çalışıyorlar. O açıdan Rusya önemli. Suudi Arabistan, bundan bir kaç sene öncesine kadar en fazla ihracat yaptığımız ülkelerden bir tanesiydi, şimdi siyasi ilişkilerin toparlanmasıyla tekrar ihracat artmaya başladı. Vietnam, nüfusuyla önemli, orada eskiden daha çok sokakta yemek yenirken, pandemiden sonra evde yemek yapılmaya başlandı ve bizim ürünlere karşı ilgi arttı. İngiltere zaten en fazla ihracat yaptığımız ülke."

Ticari heyet ziyaretlerinde hedef pazarları belirleyerek planlama yaptıklarını belirten Öksüz, yerli ve yabancı firmaları buluşturarak yüz güldürecek nitelikte ticaret gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yurt dışında Türk ürünlerine ilgi yüksek

Avrupa pazarındaki başarılı çalışmaları tüm kıtalara da yaymak istediklerine işaret eden Öksüz, "Markalaşma, ürün kalitesi konusunda Türk ürünleri iyi bir konumda. Avrupa'daki konumumuz Türk ürünlerinin kalitesini ve algısını gösteriyor. Camda dünya ikincisi, dünya beşincisi şirketlerimiz var. Porselende, çelikte, plastikte çok önemli firmalarımız var. Bunlar her yıl kendilerini geliştirerek önemli yatırımlarla büyümeye devam ediyor." diye konuştu.

Öksüz, gittikleri ülkelerde Türk dizilerine karşı da ilgi olduğunu, dolayısıyla Türk ürünlerine daha sempatiyle bakıldığını gördüklerini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Doğu Anadolu'da soğuk hava etkili oluyor

2023-11-23 10:52 - Gündem

OpenAI'ın görevden alınan CEO'su Altman Microsoft'a katıldı

2023-11-20 17:53 - Dünya

Trakya'da kuvvetli yağış uyarısı

2023-11-22 13:27 - Gündem

Atatürk Arboretumu'nda sonbahar renkleri

2023-11-21 15:13 - Çevre-Hayat

İstanbul'da DEAŞ operasyonunda 13 şüpheli yakalandı

2023-11-22 12:57 - Gündem

Kastamonulu balıkçılar fırtına nöbeti tuttu

2023-11-20 16:33 - Gündem

Pazar günü sıcaklıklar 10 derece düşüyor, kar geliyor

2023-11-24 12:32 - Gündem

Profesyonel Kilit Hizmetleri

2023-11-20 15:37 - İnsan&Hayat

"Küresel Öğretmen Ödülü" alan Neslihan öğretmen projeleriyle öğrencilerin gönlüne girdi

2023-11-23 16:32 - Çevre-Hayat

Züccaciye sektörü, ihracatı artırmak için ABD, Japonya ve Kanada'ya yöneldi

2023-11-24 12:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

TCMB Başkanı Karahan FSB MENA Bölgesi Danışma Grubu Eş Başkanlığını yürütecek

22:38 - Ekonomi

Yılın ilk yarısında borsada işlem gören otomotiv şirketlerinden ikisi yatırımcısına kazandırdı

19:34 - Ekonomi

Bankalar, kripto para borsaları için saklama hizmeti vermeye hazır

17:47 - Ekonomi

Türkiye'de ilk 6 ayda elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yaklaşık yüzde 45'ini oluşt

17:46 - Ekonomi

ABD'nin dış ticaret açığı mayısta yükseldi

17:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazze belgeselinin yapımcısı, BBC'yi kendisini susturmaya çalışmakla suçladı

02:27 - Medya

Trump, Putin ile Ukrayna konusunda "hiç bir ilerleme kaydedemediğini" söyledi

01:23 - Dünya

Trump, ülkelere "tarife mektupları" göndermeye yarın başlayabileceklerini söyledi

01:17 - Dünya

Suriye'nin ulusal logosu yenilendi

00:57 - Dünya

DMM'den bazı orman yangınlarını PKK'ya bağlı bir grubun üstlendiği iddialarına ilişkin açı

00:37 - Gündem