?>

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor

SEDDK, zorunlu trafik sigortası için hazırladığı iş planının ilk bölümünü devreye alırken, basamak sisteminden aylık artış oranına kadar birçok değişiklik 1 Mayıs’ta uygulamaya girecek.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konuya ilişkin SEDDK'den yapılan açıklamaya göre, trafiğe kayıtlı tüm araçlar için zorunlu bir poliçe türü olan trafik sigortasında yapısal sorunların çözümü ve sürdürülebilir fiyatlama için SEDDK, ilgili paydaşlarıyla hazırladığı yol haritasının ilk adımını attı.

Yapılan değişiklikle iyi sürücünün ödüllendirildiği, kötü sürücünün daha fazla prim ödeyerek cezalandırıldığı 9 basamaklı sisteme geçiş yapıldı. Çok riskli sürücüler için 0. basamak ve 7. basamakta olup 5 yıldır kaza yapmayan iyi sürücüler için 8. basamak sistemi ile hem daha hakkaniyetli bir uygulamaya geçiliyor hem de sürücü davranışlarının disipline edilmesiyle trafik kazalarının azaltılması amaçlanıyor.

Aylık artış oranlarında indirim

Hayata geçen dinamik basamak sisteminde hasar/prim oranlarında revize yapılırken, azami primlerdeki aylık artış oranı, Hazine ve Maliye Bakanlığının Orta Vadeli Program'da belirttiği enflasyon hedeflemesine paralel şekilde değiştirilerek yüzde 4,75'ten yüzde 2'ye düşürüldü ve hükümetin enflasyonla mücadelesine katkı sağlandı.

Hasarlı araç onarımında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yerli ve milli üretim vizyonu kapsamında hayata geçireceği orijinale eş değerliği belgelendirilmiş parçaların kullanımı teşvik edilecek. Eş değer parça kullanımı halinde hasar maliyetlerinde yaşanacak düşüş tarifeye yansıtılacak ve baz tarifede indirim yapılacak. Ayrıca, başta Türkiye'nin otomobili Togg olmak üzere yüzde 100 elektrikli araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası fiyatlaması aşamasında pozitif bir ayrışma yapılarak yüzde 10 prim indirimi uygulanacak.

Zorunlu trafik sigortası ödemelerinde kolaylık sağlamak amacıyla isteğe bağlı olarak en az 6 taksit imkanı getirilirken, taksitle ödeme olması halinde şirketlerin sigortalıya yüzde 10 olarak sunduğu ek teminat uygulaması yüzde 20 olarak revize edildi. İptal edilen poliçelerde ise asgari acente komisyonu olarak alınan tutar 32 TL'den 200 TL'ye yükseltildi.

Bu arada, basamak sisteminden aylık artış oranına kadar birçok değişiklik sigorta başlangıç tarihi 1 Mayıs 2023 ve sonrası olan poliçelerde uygulanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2023-03-31 07:37 - Dünya

Ümraniyespor, yarın Konyaspor'u konuk edecek

2023-04-01 09:17 - Spor

Rusya’nın Kamçatka bölgesinde 6,9 büyüklüğünde deprem

2023-04-03 13:13 - Dünya

60 saniyede bugün (31 Mart 2023)

2023-03-31 17:44 - Gündem

New York borsası düşüşle kapandı

2023-03-28 23:52 - Ekonomi

Saraybosna nisanda karla kaplandı

2023-04-04 12:33 - Dünya

Avrupa'da konut fiyatları geriledi

2023-04-04 13:15 - Dünya

Kastamonu'da 4,2 büyüklüğünde deprem

2023-04-02 00:48 - Gündem

Malatya'da enkaz kaldırma çalışmaları devam etti

2023-03-31 16:03 - Gündem

TBMM Başkanı Şentop, Kazakistan Meclis Başkanlığı görevine seçilen Koshanov'u tebrik etti

2023-03-30 19:33 - Gündem

İlgili Haberler

Hasadına başlanan Iğdır kayısısı Avrupa, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor

13:57 - Ekonomi

Trabzon'da balıkçı tezgahlarında bolluk yaşanıyor

13:38 - Ekonomi

Karadeniz'deki kafeslerde yetiştirilen Türk somonu hasadı bereketli geçiyor

13:28 - Ekonomi

Emtia piyasalarında, jeopolitik risklerin gölgesinde makroekonomik veriler izlendi

13:18 - Ekonomi

Sigortacılar elektrikli araçların kasko poliçelerine özel teminat eklenmesi önerisinde bulundu

12:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hürmüz Boğazı'nda gemi trafiği ABD'nin İran'a saldırısı sonrası artan gerilime rağmen

15:08 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile İstanbul'da bir araya geldi

15:02 - Gündem

Siyasilerden ABD'nin İran'daki nükleer tesislere yönelik hava saldırısına ilişkin tepkiler

14:58 - Siyaset

Siyasilerden ABD'nin İran’daki nükleer tesisleri vurmasına yönelik tepkiler

14:53 - Siyaset

Beşiktaş'ın Dikilitaş projesi, olağanüstü genel kurulda oy çokluğuyla kabul edildi

14:47 - Spor