?>

Zorlu şartlar altında mangal kömürü üretiyorlar

Kırıkkale’de geçimlerini mangal kömüründen sağlayan Dölek ailesi, Mardin’den Sulakyurt ilçesine gelerek zorlu şartlar altında odundan yılda 70 ton mangal kömürü üretiyor.

Genel - 6 yıl önce

Kırıkkale’de geçimlerini mangal kömüründen sağlayan Dölek ailesi, Mardin’den Sulakyurt ilçesine gelerek zorlu şartlar altında odundan yılda 70 ton mangal kömürü üretiyor.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde çalışan 5 çocuklu Dölek ailesi, bu yıl da Kırıkkale’nin Sulakyurt İlçesindeki Kayalıdere mevkisi ormanlık arazide kurdukları çadırda ekmek mücadelesi veriyor. Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen alanlarda günün ilk ışıklarıyla mesailerine başlayıp, gün boyunca ateş karşısında duman ve ise aldırış etmeden kestikleri pınar ve meşe odunlarından yılda 70 ton mangal kömürü üretiyor. Üzeri saman ve toprak örtülü odunların yaklaşık 20 gün boyunca yakılmasıyla üretilen mangal kömürü çuvallanıp toptancılara satılıyor.

Mardin’den ailesiyle birlikte çalışmak için gelerek 6 yıldır bu işle uğraşan Dölek ailesi, gece-gündüz demeden, toza, dumana, yüzlerindeki kömür karasına aldırış etmeden zor şartlarda çalıştıklarını belirtti.

Yaptıkları işin zorluğunu anlatan Nurettin Dölek, (26) “Mangal kömürü bizim geçim kaynağımız. Yani işimiz biraz zor. Ormanda çalışıyoruz. Odunu kesiyoruz. Arabaya yüklüyoruz. Buraya getirip çatıyoruz. Daha sonra kazmayla toprağı kazıyoruz. Odunları dizip saman balyalarını üzerine seriyoruz toprak araya kaçmasın diye. Toprağı üstüne serdikten sonra ateşi yakışıyoruz. 20 gün sonrada odunları çıkarttıktan sonra çuvallara koyuyoruz. Daha sonra toptancıya veriyoruz. En iyi kömür pınar ve meşe ağacından oluyor. Diğer ağaçlardan olmuyor. Yılda biz 60-70 ton kömür satıyoruz. Çok zorluk çekiyoruz. Dünyanın en zor işi diyebilirim. Tozu-dumanı var. 5-6 ay buradayım daha sonra memlekete gidiyoruz. Tekrardan buralara geliyoruz.” dedi.

(Hasan Ay/İHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Gri kategorideki terörist etkisiz hale getirildi

2019-05-23 22:59 - Genel

Avustralya İslam Müzesinde ziyaretçilere İslam'ın güzellikleri anlatılıyor

2019-05-21 14:52 - Dünya

Çinçillalar koruma altında

2019-05-20 13:22 - Gündem

Motosikletli kuryelerden 19 Mayıs korteji

2019-05-19 14:11 - Genel

Emanet Ferrari’yle kaza yaptı

2019-05-21 21:22 - Asayiş

İran ihracat gelirini ülkeye getirmeyenleri yargılayacak

2019-05-19 18:21 - Genel

Kuşadası Belediyesi 'Haybulans' ekibi 7 gün 24 saat görevde

2019-05-24 02:47 - Gündem

Real Madrid sezonu mağlubiyetle noktaladı

2019-05-19 18:56 - Spor

Erzincan'da 3.8 büyüklüğünde deprem

2019-05-22 13:27 - Gündem

SGK'ya sözlü sınavla 400 personel alınacak

2019-05-24 07:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli kesiminde şarampole devrilen araçtaki 8 kişi yaralandı

10:43 - Gündem

Emine Erdoğan'dan Babalar Günü mesajı

10:37 - Gündem

Trump, İsrail'in İran'a saldırısında ABD'nin rolü olmadığını savundu

10:32 - Dünya

Hindistan'da helikopter kazasında 7 kişi öldü

10:28 - Dünya

Aksaray'da iki ayrı sıcak hava balonu kazasında 1 pilot hayatını kaybetti, 31 kişi yaralandı

10:23 - Gündem