?>

Zorlu Enerji'den Pakistan'a 100 megavatlık güneş parkı

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, "Enerji alanında iş birliğine attığımız her adımda Pakistan’ın enerjide dışa bağımlılığı azalırken, Türkiye bölgede hedeflediği büyümeye biraz daha yaklaşıyor." dedi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

ANKARA

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, şirketin Pakistan'da yaptığı 100 megavatlık güneş enerjisi yatırımına ilişkin, "Enerji alanında iş birliğine attığımız her adımda Pakistan’ın enerjide dışa bağımlılığı azalırken, Türkiye bölgede hedeflediği büyümeye biraz daha yaklaşıyor." ifadelerini kullandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Zorlu Enerji'nin Pakistan'da gerçekleştireceği 100 megavatlık solar park yatırımı için Lahor kentinde imza töreni düzenlendi.

Pakistan'ın 3 yıl sonra kabul edilen ilk ve en büyük yenilenebilir enerji başvurusu olma özelliği taşıyan yatırımla birlikte Zorlu Enerji'nin yurt dışındaki kurulu gücü 447 megavata, toplum kurulu gücü ise bin 147 megavata ulaşacak.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Ak, dost ülke Pakistan'ın, yurt dışında yenilenebilir enerji alanında ilk yatırımlarını yaptıkları ülke olarak kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Enerji açığı yüksek olan Pakistan’da yenilenebilir enerji alanında şimdiye kadar önemli yatırımlara imza atmış bir şirket olarak güneş enerjisi alanında yeni bir başlangıç yapmaktan mutluluk duyduklarını vurgulayan Ak, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz senelerde devreye aldığımız rüzgar santralimize bugün güneşi ekliyoruz. Rüzgar ve güneş başta olmak üzere farklı alanlarda özel yatırımlara imza atmak üzere çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürüyoruz. Enerji alanında iş birliğine attığımız her adımda Pakistan’ın enerjide dışa bağımlılığı azalırken, Türkiye bölgede hedeflediği büyümeye biraz daha yaklaşıyor. Enerji alanındaki çalışmalar, iki ülke arasında kurulan tarihi dostluğu her anlaşma ile biraz daha perçinliyor. Pakistan’da yatırıma devam edeceğiz, gideceğimiz daha çok yol var. Grubumuzun bölgedeki ticari gücünü artırarak hedeflediğimiz büyümeye ulaşmayı ve Türkiye’nin bölgedeki gücünü artırmayı planlıyoruz. Bu bakımdan Quaid-e-Azam Solar Park’ın her iki ülke için de hayırlı olmasını diliyorum.”

İmza töreninde konuşan Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif ise tamamlanması 6 ay sürecek olan projeyle Pakistan’ın enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasının hedeflendiğini belirterek, "Türkiye ile Pakistan arasında atılan bu proje, Türkiye'nin ikinci enerji yatırımı olarak bizim için büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Zorlu Enerji’nin daha önce Pakistan’da yaptığı yatırımlar kapsamında 2013 yılında hayata geçirdiği 56 megavatlık Jhimpir rüzgar santrali, Gold Standard ödülüne layık görülmüştü. Jhimpir rüzgar santrali, Pakistan’ın ilk rüzgar santrali olma özelliğini taşımasının yanı sıra yıllık 159 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Üşüyen rakiplerini ateş yakıp ısıttılar

2017-01-23 18:52 - Spor

Sokaklar yüzde 50 tasarrufla aydınlatılacak

2017-01-24 13:37 - Gündem

Sporda teknoloji 'VAR'

2017-01-24 14:57 - Spor

Gambiya'nın yeni Devlet Başkanı Barrow ülkesine döndü

2017-01-26 22:47 - Dünya

Fırat Kalkanı şehitlerine veda

2017-01-21 19:22 - Gündem

Mısır dışındaki muhaliflerden 'sivil itaatsizlik' çağrısı

2017-01-23 00:52 - Dünya

'Jammeh Gambiya'dan ayrılınca ülkeme döneceğim'

2017-01-21 21:12 - Dünya

Erdoğan, Tanzanya'da Türk iş adamlarıyla buluştu

2017-01-23 01:32 - Dünya

Ağrı'daki terör operasyonunda 10 gözaltı

2017-01-24 02:32 - Gündem

Elektrikli araçlar artacak

2017-01-27 11:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

S&P: ABD'de hükümetin kapanması ekonomik belirsizliği artırıyor

08:07 - Ekonomi

'Finansal Okuryazarlık, Finans Diplomasisi ve Güvenlik' dersi Zonguldak BEUN'da başladı

21:42 - Ekonomi

Paris'ten yola çıkan Orient Express, yılın ikinci seferi için İstanbul'a geldi

20:47 - Ekonomi

4. Sigorta Sektörü İşbirliği Fuarı ve Kongresi kapılarını ziyaretçilere açtı

20:42 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:51 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı sürüyor

08:42 - Dünya

Uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonlarda 171 şüpheli tutuklandı

08:28 - Asayiş

Harabeden Grozni’ye; Grozni’den Gazze’ye! -Mehmet Yıldırım yazdı-

08:14 - En Son Yazılar

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısında Türk vatandaşlarının alıkonmasına soruşturma

08:13 - Gündem

S&P: ABD'de hükümetin kapanması ekonomik belirsizliği artırıyor

08:07 - Ekonomi