Zonguldaklı emekli madenci Deveci armudu üreticisi oldu

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde maden ocağında yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan Hasan Girgin, Deveci armudu üreticisi oldu.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Zonguldak
Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) uzun yıllar "karaelmas" olarak tabir edilen taş kömürünü yeraltından gün yüzüne çıkaran 3 çocuk babası 66 yaşındaki Girgin, 2002'de emekli olduktan sonra Bursa'ya geziye gitti.
Burada gördüğü meyve bahçelerinden ve Deveci armudundan etkilenen Girgin, yaşadığı Kayıkçılar köyünde bu işi yapmaya karar verdi.
Girgin, 2005 yılında 4 bin 500 metrekarelik arazisinde Deveci armudu yetiştirmek için harekete geçti.

????
Çalışmalarını yaparak Deveci armudu üretimine başlayan Girgin, deneyim sahibi olmadığı için birkaç yıl istediği verimi alamasa da gönül verdiği yetiştiricilik işinden vazgeçmedi.
Üretim tekniklerini öğrenen Girgin, zamanının büyük bölümünü geçirdiği bahçede, seyretme, budama, çalı toplama gibi işleri aksatmadan yürütüyor.
Lezzeti, dayanıklılığı ve iriliğiyle ünlü Deveci armudunun kent içi satışını gerçekleştiren Girgin, bu yıl 80 ton hasat bekliyor.
Bölgedeki diğer arazi sahiplerinin de Deveci armudu yetiştirerek kazanç sağlamasına vesile olan Girgin, uygun alan bulduğu takdirde üretimi artırıp mahsulünü ülkenin dört bir yanına göndermek istiyor.

"İşi yapa yapa öğrendim"

Hasan Girgin, Bursa'ya yaptığı gezide meyve bahçelerini ve Deveci armudunu görünce hayran kaldığını söyledi.
"Böyle bir bahçem olsun, bütün bankalara borcum olsun diye bir söz ettim." diyen Girgin, buradan hareketle bu işe başladığını anlattı.
Arazisini buna göre düzenlediğini ve fidanları aldığını aktaran Girgin, şöyle devam etti:
"Başlangıçta işi iyi bilmediğim için sıkıntılı süreçler geçirdim. Bu işi yapacağım diye 4 sefer battım. İnatla devam ettim. Krediler çektik. İşi yapa yapa öğrendim. Çevremdeki arkadaşlarıma da tavsiye ettim. Onlara, 'Çocuklarımıza bahçe kuralım, ben yardımcı olurum. Harçlığınızı çıkarın.' dedim. Şimdi bana dua ediyorlar. 'Sayende cebimiz para gördü, muhtaçlıktan kurtulduk.' diyorlar. Bana bunlar yetiyor. Bu duyduklarımla gurur duyuyorum."

Girgin, sıkıntısız süreç geçirilmesi durumunda bu yıl 80 ton Deveci armudu hasadı beklentisi olduğunu belirterek, zirai dondan etkilenmediklerini, gelecek yıllarda daha fazla ürün beklediğini dile getirdi.
Güneş doğmadan bahçeye gittiğini belirten Girgin, "Günün her vaktini burada geçiriyorum. Bu işe merakım var. Bu işi günlük takip edeceksin. Onlar da sevgi istiyor." dedi.

İlçe kaymakamı, il ve ilçe tarım ve orman müdürlerinin her zaman kendilerine destekte bulunduğunu vurgulayan Girgin, yeni alan bulduğu takdirde işini büyütmek istediğini kaydetti.
Girgin, üretimin önemine dikkati çekerek, "20 yıl yeraltında ağır şartlarda madende çalıştım, ülkeme katkı sağladım. Emekli olduktan sonra da ülkeme katkım olsun diyerek meyve bahçesi kurdum. Böylece kimseye muhtaç da değiliz, ailece çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin'deki Yapraklı Koy denizde 'havuz keyfi' yapmak isteyenleri ağırlıyor

2025-07-07 12:27 - Magazin

Beşiktaş GAİN, ABD'li basketbolcu Anthony Brown'u kadrosuna kattı

2025-07-09 12:46 - Spor

İpsala Gümrük Kapısı’nda yeni pasaport kontrol peronları hizmete girdi

2025-07-08 17:24 - Çevre - Seyahat

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 6 ayda 6,2 milyar dolarlık iş üstlendi

2025-07-04 11:13 - Ekonomi

Kuzey Marmara Otoyolu'nda şarampole devrilen tırdaki 2 kişi öldü

2025-07-09 21:58 - Asayiş

Günlük 230 bine yakın aracın geçtiği FSM Köprüsü 37 yaşında

2025-07-03 17:39 - Çevre - Seyahat

Tekirdağ'da 'gündöndü' tarlaları sürücülere renkli rota sunuyor

2025-07-05 12:03 - Çevre - Seyahat

665. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Güreş Ağalığı ihalesi yapıldı

2025-07-06 16:12 - Spor

Rusya'da, İHA saldırıları nedeniyle hafta sonu boyunca 485 uçuş iptal edildi

2025-07-07 12:17 - Dünya

Ticaret Bakanlığı ekipleri 6 ayda 18,1 milyon ürün denetledi

2025-07-07 09:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Medeniyetler şehrinin bunaltan sıcaklarında 'dam palas' keyfi yaşanıyor

12:13 - Çevre-Hayat

Palamut tezgahlara gelmeye başladı, bilim insanlarından 'sürdürülebilirlik' uyarısı

12:07 - Çevre-Hayat

Malazgirt Zaferi etkinliklerinin ilk gününde 3 bini aşkın kişi ok atmayı deneyimledi

11:47 - Çevre-Hayat

Kars'ta 57 yıl önce ağaçlandırılan tren istasyonu, yeşil dokusuyla dikkati çekiyor

00:32 - Çevre-Hayat

Antalya'da yüksek nem ve sıcaktan bunalanlar sahilleri doldurdu

15:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

TCMB'nin haftalık repo ihalelerine dönüşü yatırımcının iştahını besledi

16:03 - Ekonomi

Almanya'da aşırı sıcakların ekonomik faturası 36 milyar avroyu aştı

15:57 - Ekonomi

İsrail ordusunun Gazze'de ambulansları vurduğu görüntüler ortaya çıktı

15:52 - Dünya

Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan "Liseye Hoş Geldin" kitap seti yayımlandı

15:48 - Gündem

İran Meclis Başkanı Kalibaf'tan Trump'a "Amerikayı yeniden aç bırakın" cevapı

15:42 - Dünya