Zonguldak YEDAM'da 544 kişiye bağımlılıkla mücadelede destek sunuldu

Zonguldak'ta 6 yıl önce faaliyete başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nde (YEDAM) psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarınca 544 kişiye bağımlılıkla mücadelede ücretsiz destek verildi.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Zonguldak
Kentte 2019'da kurulan YEDAM'da bağımlı bireylerin aileleri ve yakınlarına sunulan hizmetler mahremiyet korunarak gerçekleştiriliyor. Psikologlarla sosyal hizmet uzmanlarının görev aldığı merkezde bağımlı bireylere psikolojik ve sosyal destek veriliyor.
????
Tütün, alkol, madde, internet ve kumar bağımlılıklarından kurtulmak isteyenlere ücretsiz hizmet verilen merkezde, çeşitli atölye çalışmaları ve etkinliklerle danışanların sosyalleşmelerine imkan sağlanıyor.
YEDAM atölyelerinde danışanların alkol, madde ve kumar kullanımına bağlı olarak yaşam becerilerini geri kazandırabilmek ve boş zamanlarını değerlendirmek için ahşap boyama, ebru, seramik, puzzle, punç, jenga, masa tenisi, sayılarla boya ve tual yapımı gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Merkezde psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarınca kentte en sık görülen kumar bağımlılığına yönelik 160, alkol bağımlılığından 138, madde bağımlılığından 115, tütün bağımlılığından 103 ve internet bağımlılığından 28 olmak üzere 544 kişiye destek sunuldu.

"Sanal kumar bağımlılığıyla ilgili yaş grubu liseye kadar indi"

Zonguldak Yeşilay Şube Başkanı Nail Altuntaş, merkez olarak bağımlılıkla ilgili çeşitli önleyici faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.
Faaliyetler kapsamında her yaşa yönelik çeşitli eğitim içeriklerinin mevcut olduğunu belirten Altuntaş, bağımlılara yönelik verdikleri psikososyal ve sosyal destek hizmetleri sunduklarını ifade etti.
Altuntaş, bağımlılıktan kurtulmak için başvuran kişilerin bilgilerini, herhangi bir kurumla, kuruluşla paylaşmadıklarını, bunun danışanların tedaviye yönelmelerinde etkili olduğuna dikkati çekti.
2019 yılından bu yana 544 danışana hizmet verdiklerini anlatan Altuntaş, uzman ekibin aynı zamanda atölye hizmeti verdiğini, danışanların sosyal hayata olan adaptasyon sürecine katkı sağladığını dile getirdi.

Altuntaş, ülke genelinde olduğu gibi kentte de özellikle son dönemde sanal kumar alışkanlığının çok fazla olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Kamu kurum ve kuruluşlarında ve diğer şirketlerde özellikle sanal kumar bağımlılığının önde olduğunu görmekteyiz. Bu gelen kişilerin çoğu aslında üst gelir grubuna ait ve bu da bizi çok şaşırtmakta. Bununla ilgili bizden özellikle kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere diğer kurumsal şirketler eğitim talebinde bulunmaktadır. Uzmanlarımız sanal kumar bağımlılığıyla ilgili eğitimleri çok yoğun şekilde vermeye devam etmektedir."
Sanal kumar bağımlılığında yaş grubunun lise çağlarına kadar indiğinin altını çizen Altuntaş, bu alanda internet erişiminin rahat olması nedeniyle tespitin zor olduğunu anlattı.
Altuntaş, her türlü meslek grubuna ait kişilerin bir şekilde sanal kumar tuzağına düştüğünü başvurularda gördüklerini aktararak, "Danışanlara kumar bağımlılıklarına özel rehabilitasyon sürecini başlatmaktayız. Bağımlılıkla ilgili sıkıntısı olan herkes kesinlikle sıkılmadan ve kendini geri çekmeden YEDAM'a başvurmayı unutmasın. Bağımlılıktan kurtulmak isteyen herkes için Yeşilay burada ve sonuna kadar hizmet vermeye devam etmekte." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hacı adaylarının 'Mahşerin Provası' diye nitelendirilen Arafat'a yolculuğu başladı

2025-06-04 19:13 - İslam-Hayat - Safer 1448

Antalya sahillerinde Kurban Bayramı'nın ilk gününde yoğunluk yaşanıyor

2025-06-06 14:17 - Gündem

MSÜ akademik personel yönetmeliğinde değişiklik

2025-06-03 10:27 - Gündem

Spor camiasından Kurban Bayramı mesajları

2025-06-06 10:48 - Spor

Kaçan kurbanlıklar zor anlar yaşattı

2025-06-06 16:32 - Çevre-Hayat

Öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirme sonuçları açıklandı

2025-06-03 19:59 - Eğitim

Trump, "ulusal güvenlik tehditleri" gerekçesiyle 12 ülkeden ABD'ye seyahati yasakladı

2025-06-05 10:37 - Dünya

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2025 Milletler Ligi'nde ikinci maçına yarın çıkacak

2025-06-05 10:42 - Spor

Beyaz Saray: İran'la olası nükleer anlaşmada "uranyum zenginleştirme" olanağı masada

2025-06-03 22:17 - Dünya

Bakan Kacır, vatandaşların güvenle yolculuk etmeleri için çalıştıklarını belirtti

2025-06-05 11:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Fransa'da rekor seviyedeki sıcaklar nedeniyle 50 vilayette turuncu alarma geçildi

11:38 - Dünya

Demir yolu taşımacılığına yönelik yılın ilk yarısında 91 denetim yapıldı

11:33 - Ekonomi

ABD Savunma Bakanı Hegseth "Küba'ya yönelik askeri operasyon" mesajı verdi

11:28 - Dünya

ABD'li senatörler, USS Abraham Lincoln gemisindeki koşulların incelenmesini istedi

11:22 - Dünya

Riskli yapı tespitinde izlenecek yol ve dikkat edilmesi gerekenler

11:17 - Gündem