Zirai ilaç ile binlerce arıyı telef ettiler

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde 20 kovanda bulunan yaklaşık bir milyon arı, tarım ilacı ile zehirlenerek telef oldu.

Asayiş - 9 yıl önce

Edinilen bilgiye göre, Ardahan'ın Çıldır ilçesine bağlı Akdarı köyünde bulunan Fatih Balcı’ya ait 20 kovandaki arılar, kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce tarım ilacı ile zehirlendi.
Arılı kovanları telef edilen Fatih Balcı gördüğünüz gibi bu şekilde bir zulüm ettiler. Hiçbir din bunu kabul etmez diyerek şöyle devam etti; ’’Maddi ve manevi hasar çok büyük, bunun için yetkililerden yardım istiyorum. Köyümüzde bu ilk değil, önceden de birkaç kez aynı şekilde yapıldı. Buna bir çare bulmalarını istiyorum ve ben yandım ama başkaları yanmasın. Arıları öldürmek için patates, koyunlar ve büyük baş hayvanlara sulandırıp parazitlerini öldürmek için kullanılan ilacı kullanmışlar. Ve aşırı derecede sulandırmadan; yani sade bir şekilde adam hazırlamış ve kovanlarımın kapaklarını açarak resmen devirmiş. Gördüğünüz gibi arı tamamen su, aşırı bir derecede döküm yapmış.’’ Dedi.

Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu ise yaptığı açıklamada, Bir canlının vatandaş tarafından zehirlenmesi gerçekten insanlığa sığmayacak bir durumdur dedi. Evliyaoğlu, ’’Çıldır ilçesi Akdarı köyünde bulunan ve Birliğimizin üyesi olan arıcımız yaklaşık 80 arılı kovan’dan 20 arılı kovanın Zirai ilaçlarla zehirlendi. Hasat dönemindeyiz, kovanlar katlı ve yaklaşık 20 kovandan 400 kilogram bal ve karşılığında 20 bin TL’ye yakın bir maddi kayıp söz konusu. Kovanların da zarar görmesi ile bu kayıp 35 bin TL. Kayıp mevcut. Bir canlının vatandaş tarafından zehirlenmesi gerçekten insanlığa sığmayacak bir durumdur. Yetkililerin bu olaya bir an önce el atarak arıcımızın mağduriyetinin giderileceğine inanıyoruz. Kurumlar, Tarım Müdürlüğü, Jandarma ekipleri suçlu kim ise bir an önce bulup cezalandırmalıdır. Diğer kovanlar zehirlenmemiş ama zehirlenen arılı kovanlarda bal olduğu için ve hasat dönemi de bitmek üzere, arılar diğer zehirli kovanda balları taşıdıkları için diğer kovanlar da risk altında. Taşınan ballardan diğer arılar da yediği zaman zehirlenecek ve bu üreticimizden kimse bal almaz. Çünkü zehirli bir tarım ilacı kullanılmıştır ve arıcımızla da görüşerek imha edeceğiz. Bunu yapmamızdaki amaç; hem diğer arıları kurtarmak hem de çevreye zarar vermemek için imhadan başka çaremiz yoktur.’’ Şeklinde konuştu.

Olayla ilgili Jandarma soruşturma başlattı.

Olgun Yıldız

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başkent’te trafik kazası: 1 kişi hayatını kaybetti

2017-07-26 11:57 - Asayiş

Müebbetten kurtaran mesaj...

2017-07-25 13:32 - Asayiş

Ortaca’da şüpheli ölüm

2017-07-25 13:52 - Asayiş

Yolcu taşkınlık yapınca THY uçağı Cezayir’e indi

2017-07-26 00:17 - Gündem

'Müftülere nikah kıyma yetkisi laiklik ilkesine aykırı değildir'

2017-07-30 17:32 - Gündem

FETÖ şüphelisi müdür yakalandı

2017-07-26 01:57 - Asayiş

Mecliste 3 saat süren savunma

2017-07-26 20:02 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Ünal: AK Parti ile MHP arasında herhangi bir sorun söz konusu değil

2017-07-28 22:09 - Genel

Beykoz'da engelliler için akü şarj istasyonu

2017-07-28 22:28 - Genel

2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda son gün

2017-07-30 19:21 - Spor

İlgili Haberler

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Asayiş

Samsun'da tüp deposunda çıkan yangın söndürüldü

21:27 - Asayiş

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

18:57 - Asayiş

28 ildeki uyuşturucu operasyonlarında yakalanan 69 şüpheli tutuklandı

12:02 - Asayiş

Kayseri'de asayiş operasyonunda 104 zanlı yakalandı

15:02 - Asayiş

Günün Manşetleri

Trump, Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt'in ay sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu

23:12 - Dünya

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Gündem

AK Parti'de "Milli Dayanışma ve Vefa Buluşması" programı düzenlendi

22:47 - Gündem

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya