?>

Zelenskiy'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Guterres'e Tahıl Koridoru Anlaşması teşekkür

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sürdürülmesine ilişkin bugün verilen karardan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e teşekkür etti.

Dünya - 3 yıl önce

Kiev

Zelenskiy, gece saatlerinde Telegram hesabından paylaştığı günlük görüntülü mesajında, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Türkiye, BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda uzatılmasını değerlendirdi.

Söz konusu anlaşmaya göre Karadeniz üzerinden tahıl ürünlerinin sevkiyatının devam edeceğini dile getiren Zelenskiy, "Tüm zorluklara, Rusya'nın çeşitli manipülasyonlarına rağmen Karadeniz limanlarımızdan tarım ürünleri ihraç etmeye devam edeceğiz." dedi.

Tahıl girişimi sayesinde 1 Ağustos'tan itibaren Ukrayna'nın Odessa bölgesi limanlarından 450'den fazla gemi ile toplam 11 milyon tona yakın gıda ürünü ihraç edildiğini aktaran Zelenskiy, şöyle devam etti:

"Bu işi geliştirmek için her şeyi yaptık ve yardım eden tüm ortaklarımıza teşekkür ediyorum. BM Genel Sekreteri Guterres'e, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şahsen teşekkür ediyorum."

Küresel açlık krizinin önlenmesi yönünde tahıl girişimin genişletilmesi adına görüşmeler yaptıklarını, söz konusu girişimde ABD, Almanya, Japonya, Polonya ve Belçika gibi ülkelerin de yer almak istediklerini kaydeden Zelenskiy, "Dünya birlik içinde olursa açlığın üstesinden gelinir." değerlendirmesinde bulundu.

Zelenskiy, Malezya Havayollarına ait "MH17" sefer sayılı uçağın 2014'te Ukrayna'da düşürülmesine ilişkin Hollanda'da görülen davada, 4 sanıktan 3'üne "öldürme" ve uçağın düşürülmesinden ömür boyu hapis cezası verilmesini "önemli" olarak nitelendirdi.

Mahkeme kararına göre, uçağın düşürülmesinde suçlu olan sanıkların cezalarını çekeceklerini belirten Zelenskiy, "Rusya bu felaket hakkında çok yalan söyledi, ancak ana kanıtlar belirlendi." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bugün de hava saldırıları düzenlediğini dile getiren Zelenskiy, saldırılar sonucu 7 sivilin yaşamını yitirdiğini ve bu sayının artabileceğini söyledi.

Bugün gerçekleşen saldırılarda da Ukrayna'daki enerji altyapıların hasar aldığını belirten Zelenskiy, başkent Kiev başta olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde 10 milyondan fazla insanın elektriksiz kaldığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uruguay'ın 2022 FIFA Dünya Kupası kadrosu açıklandı

2022-11-11 12:51 - Spor

A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2023 Dünya Kupası'na katılma şansını yitirdi

2022-11-15 09:39 - Spor

Necip Hablemitoğlu suikastı soruşturması 20 yıl sonra tamamlandı

2022-11-11 23:03 - Gündem

Pentagon'dan Polonya'ya düşen füzelere ilişkin açıklama

2022-11-15 23:32 - Dünya

Ticaret Bakanlığı 2 bin 500 sözleşmeli personel alacak

2022-11-16 08:39 - Ekonomi

Eli kanlı terör örgütü PKK'nın geçmişi sivil katliamlarla dolu

2022-11-14 18:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ceviz bahçesi kuran emekli öğretmen yılda 20 ton ürün alıyor

2022-11-17 14:02 - Çevre-Hayat

Erkek tenisinin en iyileri sezonu Torino'da kapatacak

2022-11-12 15:09 - Spor

Gazprom: Finlandiyalı Gasum'un 300 milyon avrodan fazla ödeme yapması gerekiyor

2022-11-17 14:19 - Ekonomi

Bakan Yanık: Ev tipi huzurevlerini hayata geçirmeye ve çoğaltmaya çalışıyoruz

2022-11-12 17:32 - Gündem

İlgili Haberler

Iraklı sanatçılar grafiti sanatını kullanarak Bağdat'ın duvarlarını kültürel mesajlarla süslüyo

15:23 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 aracı yaktı

14:58 - Dünya

Aşırı sağcı İsrailliler, Gazze'ye giden yardım tırlarının önünü kesti

14:38 - Dünya

Kremlin: Putin ile Trump, ileride zirve yapılması ihtimalini göz ardı etmiyor

14:32 - Dünya

KKTC'de Cumhurbaşkanı Erhürman görevine başladı

14:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Iraklı sanatçılar grafiti sanatını kullanarak Bağdat'ın duvarlarını kültürel mesajlarla süslüyo

15:23 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, bazı büyükelçilikler için yeni görevleri tebliğ etti

15:13 - Gündem

Türkiye'de hafta sonu yağışlı hava hakim olacak

15:08 - Gündem

Türk Kızılay ateşkes sonrası Gazze insani yardım planını açıkladı

15:02 - Gündem

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 aracı yaktı

14:58 - Dünya