?>

Zelenskiy, liderler görüşmeden ateşkes sağlanmasının mümkün olmayabileceğini belirtti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesi yönündeki ateşkesin sağlanmasının liderler görüşmeden mümkün olmayabileceğini söyledi.

Dünya - 2 ay önce

Kiev

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, Nordik ülkeleri ve Ukrayna'dan temsilcilerin katılımıyla düzenlenen Bükreş Dokuzlusu (B9) Zirvesi'ne katılan Zelenskiy, savaşı sona erdirmek yönünde İstanbul'da düzenlenen müzakereleri değerlendirdi.

Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı İstanbul'da yapıldı????

Gazetecilerin sorularını Zoom aracılığıyla yanıtlayan Zelenskiy, Türkiye'de gerçekleşen müzakerelerde, Rusya ile Ukrayna arasında yeni esir takasının yapılmasına yönelik kararın alındığını anımsatarak, "Askerlerimiz takas edilecek. 1000'e karşı 1000 olacak. Ayrıca 200'e karşı 200 daha eklenebilir." dedi.

Ayrıca karşılıklı olarak 6 bin askerin cesedinin de takası için anlaştıklarını dile getiren Zelenskiy, "Tarafımız, Rus tarafına 6 bin Rus (askerin) cesedi teslim etmeyi kabul etti ancak bu konunun çok dikkatli şekilde incelenmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmeye hazır olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, bu tür bir görüşme yapmak için hazır olduğunu telefon konuşması sırasında ilettiğini aktaran Zelenskiy, "(Cumhurbaşkanı Erdoğan'a) Liderler düzeyinde bir görüşmeyi desteklediğimi söyledim. Çünkü, bizim görüşmemiz olmadan ateşkes olmayacağı izlenimine sahibim." diye konuştu.

Rusların, cephede ölen askerlerin cesetlerini almak için Ukrayna'ya 2 veya 3 günlük ateşkes teklif etmelerinin mantıklı olmadığını savunan Zelenskiy, ateşkesin aslında insanların öldürülmemesi için bir çözüm olduğunu söyledi.

Ateşkesin sağlanması için Rusya'nın Ukrayna heyetine ilettiği memorandum hakkında da konuşan Zelenskiy, belgeyi henüz tam olarak okumadığını dile getirdi.

Rusların hazırladığı memorandumla ilgili bazı bilgiler aldığını belirten Zelenskiy, söz konusu belgenin daha çok "Rusya'nın ültimatomuna" benzediğini ifade etti.

Zelenskiy ayrıca, Litvanya'daki temasları kapsamında NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir araya geldiğini kaydederek Ukrayna'nın, NATO'nun Lahey Zirvesi'ne davet edildiğini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önümüzdeki dönemde önce Terörsüz Türkiye'ye, ardından da terörsüz bölgeye vasıl olacağız

2025-05-31 15:28 - Siyaset

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasayı aziz milletimizin envanterine katmakta kararlıyız

2025-05-27 16:22 - Siyaset

10. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

2025-06-01 08:33 - Siyaset

Profesyonel futbol liglerinde 2024-2025 sezonu tamamlandı

2025-06-02 11:48 - Spor

THY Avrupa Ligi şampiyonu Fenerbahçe Beko, basın mensuplarıyla bir araya geldi

2025-05-27 19:53 - Spor

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala'dan yeni anayasa çağrısı

2025-05-27 17:16 - Siyaset

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Güneş patlaması kaynaklı jeomanyetik fırtına uyarısı yaptı

2025-06-01 20:37 - Teknoloji

Pasifik Eurasia ve China Railway, Orta Koridor'da güçlerini birleştiriyor

2025-05-27 17:17 - Ekonomi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında ikisi çocuk 5 Filistinli öldü

2025-05-27 11:08 - Dünya

İzmir'de öğretmen ve öğrenciler 'dijital okuryazar' oluyor

2025-05-31 13:42 - Teknoloji

İlgili Haberler

Uluslararası 26 ortak, işgal altındaki Filistin topraklarına ilişkin ortak açıklama yaptı

17:17 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Tahran'da su rezervlerindeki azalma endişe verici durumda

16:57 - Dünya

26 uluslararası ortak, Gazze'de sivillerin insanlık dışı şekilde öldürülmesini kınadı

16:48 - Dünya

Gazzeli annelerden dünyaya yardım çığlığı: Çocuklarımızın karnını doyurun yeter

16:03 - Dünya

Karabağ'da düzenlenen "3. Şuşa Global Media Forumu" sona erdi

15:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Bursa'da kontrolden çıkan motosikletin otomobile çarptığı anlar güvenlik kamerasında

18:37 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Karadağ İslam Birliği Başkanı Fejzic'i kabul etti

18:18 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Ürdünlü mevkidaşı Safedi ile telefonda görüştü

17:23 - Siyaset

Uluslararası 26 ortak, işgal altındaki Filistin topraklarına ilişkin ortak açıklama yaptı

17:17 - Dünya

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 8 zanlıya tutuklama talebi

17:14 - Gündem