?>

Zahmeti çok kazancı bol lezzet: Firik

UNESCO'nun gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Hatay, sahip olduğu binbir lezzetinin yanı sıra meşakkatli süreçlerden geçirilerek üretilen firikle de sofralara renk katıyor.

Genel - 6 yıl önce

HATAY (AA) - Hatay'da, tarlalarda yaşken toplanarak odun ateşinde ütülen buğday başaklarının kurutulduktan sonra tanelerine ayrılmasıyla elde edilen firik, zahmetli ve zorlu bir işlemin ardından tüm lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor.

Yapımı yılın sadece belirli bir döneminde gerçekleşen ve meşakkatli süreçlerde işlenen firik, UNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'da, sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.

Hatay'ın merkez Antakya ilçesine bağlı Tanışma Mahallesi'ndeki çiftçiler de tüm yıl bekledikleri mayıs ayında zorlu süreçler sonucunda firikleri hazırlıyor.

Makine yardımıyla buğdayların taze başak kısımları sökülerek ilk işlemi yapılan firik, daha sonra çemberi andıran metal aparatlarda el yordamıyla çevrilerek odun ateşinde ütülüyor.

Ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman ise firiğe hoş kokulu ayrı bir aroma veriyor.

Tüm mahalleyi dumanlar kaplıyor

Hemen hemen herkesin bu işle uğraştığı mahallenin her köşesinden gece gündüz dumanlar yükseliyor.

Bu zahmetli iş için kollarını sıvayan vatandaşlar ise zaman zaman 40 dereceyi bulan sıcaklıkta ateşin karşısında dumandan çıkan is nedeniyle zor anlar yaşıyor.

Ütülen başaklar tarlalara serilen muşambalarda iki gün boyunca kurutularak tanelerine ayıklanması için hazır hale getiriliyor. Aradan geçen 2 günün ardından patoz veya biçerdöver makinelerine giren başaklar, firik tanelerine ayrılarak paketleniyor.

Tarlada kilosu 10 liradan tüccara satılan firik, zor ve meşakkatli yolculuğun ardından mükemmel lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor.

Tarladan sofraya zahmetli yolculuğunu tamamlayan firik, nohut ve tereyağıyla pişirilip muazzam tadıyla damaklara hitap ediyor.

Zahmeti çok, kazancı bol

Üretici Cuma Güvercin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın sadece bir haftası firik işleminin gerçekleştiğini ve o bir haftalık sürecin kendileri için çok kıymetli olduğunu anlattı.

Hava sıcaklığının yanı sıra firik için kullandıkları ateşin, sıcaklığı katbekat artırdığını ve işlerini zorlaştırdığını belirten Güvercin, "İşimiz buğdaylarımız tazeyken başlar. Bir hafta içinde mahsulü tarladan kaldırmazsak ölür gider, zarar ederiz. 24 saat çalışmak zorundayız. Sıcaklığın yanı sıra ramazan da denk gelince çok zorlanıyoruz ama mecburuz çünkü geçimimizi bu zahmetli işten sağlıyoruz." diye konuştu.

Güvercin, firik üretiminin zahmetli olmasına rağmen iyi kazanç getirdiğini bildirerek, "Ortalama 30-40 dönümlük arazim var ve bu bir haftada yaklaşık 10-15 ton firik elde ediyorum. Tüccara da kilosunu bu yıl 10 liradan satacağız." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

'Cumhurbaşkanımızın daveti çok önemliydi'

2019-05-21 03:07 - Siyaset

Çavuşoğlu Finlandiya'da Alman mevkidaşıyla görüştü

2019-05-17 16:12 - Siyaset

İzmir'deki kapkaç anı güvenlik kamerasına yansıdı

2019-05-18 00:57 - Asayiş

Antalyaspor'da hedef beşincilik

2019-05-17 15:55 - Spor

Kasaplardan marketlere şok denetim

2019-05-22 16:53 - Sağlık

Hakkari'de mayısta kayak keyfi

2019-05-18 17:49 - Genel

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki: Hayale kapılanlar biz değil, onlar

2019-05-18 00:30 - Genel

KKTC’de koalisyon görüşmelerinde mutabakat sağlandı

2019-05-21 19:50 - Dünya

Bitli helva geleneğini yaşatıyorlar

2019-05-22 18:37 - Gündem

Eski eşini sokakta bıçaklayarak yaraladı

2019-05-20 23:04 - Asayiş

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

IMF, politika yapıcıları ticaret gerilimlerini çözmeye çağırdı

20:53 - Ekonomi

Wagner Pina'nın hedefi Trabzonspor'da başarılı olmak

20:43 - Spor

Ankara'da sağanak ve fırtına etkili oldu

20:33 - Gündem

ABD’de, Trump'ın Alcatraz planının 2 milyarlık tahmini maliyeti yeni bir tartışma başlattı

20:12 - Dünya

Arama kurtarma ekipleri tatbikatlarla afet ve krizlere hazırlanıyor

19:53 - Gündem