?>

Yurtdışında yaşamadan önce iyice düşünmek gerek

Yurtdışında yaşamadan önce iyice düşünmek gerek

İnsan&Hayat - 1 yıl önce

Türkiye’de son yıllarda ekonomideki gidişat nedeniyle başta gençler olmak üzere pek çok kişi yurtdışında[1]  yaşamayı düşünüyor. Son 10 yılda yurtdışına yerleşen Türkiye vatandaşları ve genelde onların anlattıkları, insanların kararlarını hızlandırmasındaki önemli sebeplerden biri.

Hayatını başka bir ülkeye taşımak büyük bir değişim olduğu için iyice düşünülmesi gerekir. Bunun için öncelikle hayat şartları, kira, alışveriş gibi harcamalar konusunda fikir verecek Finansvalp ve Finansplassen.no gibi sitelere bakmak yararlı olacaktır.

Bulunan işe ve kazanılacak paraya karşın yabancı bir ülkede yaşamanın pahalı olduğu akıldan çıkarılmamalı. Mesela son yıllarda İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşamak Monte Carlo’da yaşamaktan daha pahalı bir hale geldi. Bundan dolayı İngiltere’de bulunan işlerde kazanılacak ücrete bakarken Türkiye üzerinden kıyaslama yapmak doğru olmaz.

İngiltere’de ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşanacak kente göre kiralar değişmektedir. Aynı durum alışveriş için de geçerlidir. Bir de ödenecek verginin öncesinde iyi hesaplanması gerekir. Diğer türlü oldukça zor maddi dönemler yaşanabilir. Bu gibi durumların olmaması için Finansplassen ya da Finansvalp gibi sitelere başvurmak iyi olur.

Kazanç fazla ama ödemeler de yüksek!

Yaptığı işten kazandığı paranın az olduğunu, Avrupa’da veya ABD’de aynı işe daha yüksek kazanç elde edeceğini düşünenler haklı olabilir. Özellikle ödenen ücret Euro ya da Dolar üzerinden olduğu ve TL karşılığı düşünülünce bu bakış açısı haklı gibi geliyor. Ne var ki, en basitinden market alışverişindeki fiyatların buna göre değiştiği akıldan çıkarılmamalı.

Su, elektrik, internet gibi ödemeler de yine Euro veya Dolar üzerinden oluyor. Yaşanan bölgeye göre de bu tür ödemelerde farklar çıkabiliyor. Nasıl ki İstanbul ile Kırşehir arasında yaşam maliyeti farklıysa Avrupa’daki şehirler arasındaki yaşam maaliyeti de farklıdır.

Bunların dışında, mesela Kuzey ülkeleri olarak adlandırılan Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya’da vergi oranları yüzde 40’a kadar çıkabiliyor. Örneğin, 4000 Euro kazanan bir kişinin ortalama 1000 Euro vergi vermesi gerekiyor. Buna kira ve diğer harcamalar da katılınca normal bir yaşam sürülebileceği görünüyor. Ne var ki para biriktirmek pek mümkün olmaz. 

Çocukları için farklı gelecek

Çocuğu henüz küçük yaşta olan aileler için yurtdışında yaşam iyi bir seçenek olarak görülüyor. Bu noktada özellikle özel okul fiyatlarının çok pahalı olmasının etkisi var. Yurtdışındaki ülkelerde devlet okullarındaki imkanlar ve kalite genelde özel okullara yakın durumda.

Kimi ülkelerde devlet okullarının özel okullardan daha iyi olduğu da bilinen bir gerçek. Bu okullara para verilmemesi ya da az bir ücret ödenmesi de yurtdışını cazip kılan nedenler arasında. Eğer çocuğun geçiş sürecini iyi bir şekilde atlatacağı düşünülüyorsa başka bir ülkeye taşınmak doğru bir fikir olabilir.

Türkiye’de hayatın, özellikle ekonomik anlamda çok da iyi olmadığı doğru. Yine de yurtdışında yaşamak için gerekli adımları atmadan önce iyice düşünülmesi yararlı olur. Sonrasında bir iş bulmak gerekir. Bulunan işte önerilen ücreti öğrendikten sonra Finansplassen ya da Finansvalp sitelerine bakıp, yaşanacak şehir hakkında bilgi almak önemlidir. Bu sayede verilen kararın doğruluğu, gidilen ülkede nasıl bir hayat yaşanacağı anlaşılır.

Doğru karar verildiği, nasıl bir hayat yaşanacağı iyice anlaşıldıktan sonra yurtdışında yeni bir hayat kurmak herkes için güzel bir başlangıç olabilir.

Articles can be about technology, science, sports, magazine, environment, etc.

.

.

.

-Tanıtım haber-

Haftanın Öne Çıkanları

TFF Başkan adayı Erdal Alkış: Türk futbolunda yeni bir dönemi başlatmak istiyorum

2024-05-20 18:37 - Spor

ABD, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 'soykırım olduğuna inanmadığını' açıkladı

2024-05-13 23:58 - Dünya

Türkiye'de buğday arzında sıkıntı beklenmiyor

2024-05-19 11:18 - Ekonomi

Konyaspor, ligde kalma mücadelesini son maça bırakmak istemiyor

2024-05-17 11:17 - Spor

Züccaciye sektörü, ihracatta dünyada ilk 5'e girmeyi hedefliyor

2024-05-19 12:12 - Ekonomi

Trabzonspor, ligde üçüncü sıradaki yerini koruma peşinde

2024-05-14 11:28 - Spor

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde 400. randevu

2024-05-18 12:23 - Spor

Yurtdışında yaşamadan önce iyice düşünmek gerek

2024-05-20 20:01 - İnsan&Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kazakistan ve Özbekistan'ı ziyaret edecek

2024-05-18 18:32 - Siyaset

ODTÜ, Türk denizlerinin röntgenini çeken deneyin ilk sonuçlarını açıkladı

2024-05-19 10:17 - Teknoloji

İlgili Haberler

Humanizer Araçlarını Kullanarak Blog İçeriğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

22:37 - İnsan&Hayat

Uyuşturucu Kullanımı Artıyor Mu? Cezası Nedir?

17:12 - İnsan&Hayat

TikTok’tan Para Kazanmanın En Etkili Yolları: Hızlı Gelir İçin Güncel Rehber (2025)

15:26 - İnsan&Hayat

SEO Odaklı Web Tasarım

18:12 - İnsan&Hayat

İşletmenizi Dijital Dünyada Zirveye Taşıyın

13:53 - İnsan&Hayat

Günün Manşetleri

AB savunma sanayisini güçlendirmek için çabalara hız verecek

13:07 - Dünya

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce Terörsüz Türkiye ardından Terörsüz Bölge hedefimize ulaşacağız

13:03 - Siyaset

Teknoloji Hamlesi Programı'nın uygulama esasları düzenlendi

12:58 - Ekonomi

YTÜ öğrencisinin yapay zeka destekli gezi rehberi, uluslararası yarışmada birinci oldu

12:53 - Gündem

AB, ABD ile tarife anlaşması için yakın çalışıyor

12:47 - Ekonomi