?>

Yurt dışı gezisinde gördü, çömlek atölyesi kurdu

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yaşayan Didem Fırat, Polonya'nın Gdansk şehri ile İngiltere'nin Galler bölgesine düzenlenen gezide atölyelerde seramik yapan kadınları görünce evinde atölye kurdu.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

ANKARA - SONER AKSAKAL

Polonya ve İngiltere gezisi sırasında atölyelerde seramik yapan kadın sanatçılardan etkilenen 46 yaşındaki Didem Fırat, hobi olarak başladığı bu sanatı, Gölbaşı ilçesindeki evinde kurduğu atölyede devam ettiriyor.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Edebiyatı Bölüm Mezunu olan ve 27 yıl tercümanlık yapan Didem Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Polonya ve İngiltere gezisi sırasında seramik üreten kadın sanatçıları gördüğünü ve bunlardan etkilendiğini söyledi.

Yaşadığı ilçeye döndüğünde, babalarının mesleğini 36 yıldır sürdüren İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşlerden seramik üretimiyle ilgili kurs aldığını belirten Fırat, evinde kurduğu atölyede çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Hobi olarak başladığı bu sanatı farklı boyuta taşıdığını ifade eden Fırat, "Tornaya ilk oturuşunuzda bir şeyler ortaya çıkarmak imkansız. Çok çalışmak lazım. Devamlı tekrarlamak, gerekirse bozup bozup yapmak lazım. Sabır, çömlek yapmakta çok önemli. Bazıları 'yetenek istiyor' diyor. Ben buna inanmıyorum. Herkesin bir yeteneği vardır. Çömlek işinde öğrenmek için sabretmek lazım ben gerçekten öğrenmeyi çok istediğim ve sabrettiğim için öğrendim." dedi.

"Toprak, tüm yorgunluğu alıyor"

Çömlekçilikle uğraşmanın insanı mutlu ettiğini ve dinlendirdiğini vurgulayan Fırat, oyuncakçılarda satılan plastik kokulu hamur yerine çocukların toprakla oynamalarını, bu sayede duygusal ve zihinsel gelişimlerine fayda sağlayacağına inandığını aktardı.

Fırat, üretimin insana çok büyük mutluluk verdiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toprağa dokunduğunuz anda elektriğinizi, kötü enerjinizi alıyor gibi bir his oluyor. Bir terapi gibi günlük hayatta ne kadar yorgun olursam olayım, atölyeye indiğim ve bir şeyler yapmaya başladığımda bütün yorgunluğumu alıyor. Her yaştan insana çömlek sanatı ile uğraşmalarını tavsiye ediyorum, özellikle çocuklara. Çünkü çocuklarımız sürekli teknolojik aletlerle ilgileniyor. Bu da dikkat eksikliğine yol açıyor, el sanatlarını geliştirmelerine engel oluyor. Bundan dolayı çocukların normal toprakla oynamaları ve bir şeyler üretmelerinin onların hem duygusal hem de zihinsel gelişimlerine fayda sağlayacağına inanıyorum."

Ürünleri yapmaya başladığında çevresinden çok olumlu tepkiler aldığını anlatan Fırat, "Ürettiklerimin takdir görmesi, çevremden ve hatta yurt dışından gelen talepler bu işin sanatını keyifle icra ederken ticaretini de yapabilme imkanım olduğunu bana gösterdi. 25 yıl boyunca ve hala severek yaptığım çevirmenlik mesleğimin yanına yine severek yaptığım bir sanat dalını ikinci bir meslek olarak eklemek ve ustalarımın bana öğrettikleri gibi bu mesleği gençlere öğrenmek istiyorum." diye konuştu.

Fırat, en büyük hayalinin sadece çömlek değil, resim ve diğer el sanatlarının da yer aldığı her yaştan insanın gelebileceği ve içinde bir kütüphanenin olduğu büyük bir atölye kurmak olduğunu sözlerine ekledi.

Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Albut da "Devletimizin verdiği birçok desteğin içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için vergi muafiyeti, KOSGEB üzerinden girişimcilik desteği gibi destekler var. Biz de istiyoruz ki bu tarz girişimlerde devlet desteğinden faydalanılarak, ülke ve ilçe ekonomisine katkı sağlansın." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Penta'dan bilgi teknolojileri maliyetlerini azaltacak iş birliği

2018-08-08 15:08 - Ekonomi

CHP'den 'çalışma hayatına' ilişkin açıklama

2018-08-08 16:02 - Siyaset

İsrail'de onbinler ırkçı yasayı protesto etti

2018-08-05 03:32 - Dünya

Pentagon'dan Münbiç açıklaması

2018-08-07 00:36 - Genel

SAHA İstanbul yönetiminde bayrak değişimi

2018-08-05 19:02 - Ekonomi

TYB 40. yılında genç yazarları bir araya getirecek

2018-08-06 19:02 - Kültür Sanat

Venezuela'da Maduro destekçileri sokaklara döküldü

2018-08-07 10:02 - Dünya

Serena Williams Rogers Cup'tan çekildi

2018-08-04 23:36 - Spor

Ortadoğu Grup'dan ev alacaklara finansman kolaylığı

2018-08-06 18:36 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Yeni teknolojilere ve tasarıma yatırımda kararlıyız

2018-08-06 19:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Van'da sağlık ekipleri çocuk ve gençlerin dijital bağımlılığına karşı mücadele veriyor

16:12 - Çevre-Hayat

Somalili akademisyen Amir: Türkiye gelmeden önce anne ve babanın tek çocuğu gibi yalnızdık

15:52 - Çevre-Hayat

Robot kol projesiyle dünya ikincisi olan gençlerden "milli teknolojiye katkı" hedefi

12:27 - Çevre-Hayat

Resim tutkusu emekli öğretmeni 73 yaşında üniversiteli yaptı

12:22 - Çevre-Hayat

Ankara'da "Kriz dönemlerinde kadınları ve çocukları korumak" konulu panel düzenlendi

12:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Malatya'da iki yük treninin çarpıştığı kazada makinist yaralandı

17:38 - Gündem

İsrail'in Doha'daki Hamas heyetine saldırısı, ABD'nin Katar'daki üssünü gündeme

17:28 - Dünya

Türk firmaları Irak'ın yeniden inşasının yanı sıra inşaat tasarımına da katkı sağlıyor

17:23 - Ekonomi

Trump'tan Fed'e faiz oranını "büyük" ölçüde düşürme çağrısı

17:17 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İzmir'de iş insanlarıyla buluştu

16:47 - Ekonomi