?>

Yumurta ihracatçılarından ABD hamlesi

ABD'ye yumurta ihracatı için uzun süredir çalışma yürüten ihracatçılar, bu pazara ilk yumurta sevkiyatını gerçekleştirdi.

Ekonomi - 6 yıl önce

İzmir

Türk yumurta ihracatçısının uzun dönemdir girmek istediği ABD pazarına ilk yumurtalar uçakla gönderildi, numune olarak giden ürünün testleri geçmesi halinde ilk etapta 10 konteynerlik ihracat bekleniyor.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün en önemli pazarı Irak ile son dönemde sıkıntılar yaşandığını, buna rağmen ihracatın devam ettiğini söyledi.

İhracatın bir miktar gerilemesiyle ürün fazlasının oluştuğunu ve fiyatların gerilediğini dile getiren Girit, alternatif pazarlar geliştirmeye odaklandıklarını ifade etti.

İhracattaki tek pazara bağlılığı ortadan kaldırmak için dünyanın en uzak noktalarına kadar tanıtım ve pazarlama çalışması yürüttüklerini belirten Girit, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda ABD'den iyi bir haber geldi, bizden yumurta alabileceklerini söylediler. Son 3 aydır çok yoğun bir şekilde bu konuyla ilgileniyoruz. Daha önce ABD ile sağlık sertifikası protokolü sorunumuz vardı, bunlar halledildi. ABD standartlarıyla ilgili zaten bir sorunumuz yok. ABD'nin Türkiye'yi seçmesindeki ana unsurlardan bir tanesi de bizim dünyadaki yumurta sektöründe çok iyi bir noktada olmamız. Kalite ve hizmet yönünden bir sorun yaşamamızdan ötürü bizi kendi planları içine dahil ettiler."

"Partner arayışına girdiler"

ABD'nin dünyanın en büyük yumurta üreticilerinden olduğunu ancak olası risklere karşı partner üreticiler aradıklarını aktaran Girit, "Hayvancılık sektöründe çok sayıda dış etken var. Nerede ne yetişeceğine iklim karar veriyor. Bu doğa olaylarından ötürü bazen arzu ettiğiniz düzeyde üretim gerçekleştiremezseniz. ABD de burada bir risk olabileceğini gördü ve sofralık yumurta konusunda bir partner arayışına girdi. Bu manada bizi tercih ettiler. Bu da bizim yumurta sektörünün kaliteli olduğunun bir göstergesidir. ABD bizi bu yüzden seçmiştir. ABD'de gıda güvenliğinden geçmek, o standartları sağlamak aslında hiç de kolay değil." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığına teşekkür

ABD'ye ilk yumurta sevkiyatının uçak kargoyla yapıldığını, bu ürünlerin test edileceğini aktaran Girit, "Biz bu testleri geçeceğimize inanıyoruz. Bu numuneden sonra devamını geleceğini düşünüyoruz. İkinci partide 10 konteynerlik sipariş bekliyoruz. Bundan sonraki ihracatlar gemiyle yapılacak." diye konuştu.

Girit, ABD'li kurumlarla yürütülen görüşmelerde Tarım ve Orman Bakanlığının desteğini aldıklarını, bu pazarın yakın gelecekte Türk yumurta sektörü için yeni ufuklar açabileceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Deprem olurken öğrenciler için sınıflara koştular

2019-10-12 17:22 - Çevre-Hayat

İsrail'de 5 bin yıllık antik kent bulundu

2019-10-07 22:57 - Dünya

'Sıfır Atık Hareketi büyük destek gördü'

2019-10-11 18:22 - Gündem

Tokalaşmanın 3 saniyeden uzun sürmesi kaygıyı tetikleyebilir

2019-10-11 17:32 - Teknoloji

Boşnak liderden 'Barış Pınarı Harekatı' açıklaması

2019-10-11 23:57 - Dünya

Suriyeli Türkmenlerden Barış Pınarı Harekatı'na destek

2019-10-12 18:07 - Dünya

İşitme engelli milli tenisçiler dünya şampiyonasında iddialı

2019-10-10 16:07 - Spor

Türkiye'nin konuğu Arnavutluk

2019-10-10 12:17 - Spor

'Balık stokları tükeniyor' uyarısı

2019-10-06 15:47 - Çevre-Hayat

Karadenizli kadınlar kışa hazır

2019-10-08 16:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İstanbul'da "Evlilik Kredisi"ne 26 bin 780 kişi başvurdu

13:42 - Ekonomi

Türk turizmi 63 milyar dolarlık gelir hedefini koruyor

13:33 - Ekonomi

Bakan Yumaklı, Muğla'daki Girme Barajı'nda su tutulmaya başlandığını duyurdu

13:08 - Ekonomi

Sportif ve amatör havacılığı yaygınlaştırmak için yeni kampüsler açılacak

13:02 - Ekonomi

Mermer tozundan binaların dış cephe kaplamasında kullanılacak malzeme geliştirildi

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Tunç: Türkiye'de hukuk alanındaki dijitalleşmeyi derinleştirmekte kararlıyız

14:43 - Siyaset

Depremlerden etkilenen İskenderun sahilinde düzenleme ve yenileme projesi sürüyor

14:23 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 48 saatte 19 artarak 68 bin 519'a çık

14:17 - Dünya

Kadıköy'de İETT otobüsünün bariyerlere çarptığı kazada 2 yolcu yaralandı

13:53 - Gündem

Kartalkaya'daki otel yangına ilişkin davanın üçüncü duruşması 27 Ekim'de başlayacak

13:48 - Gündem