?>

Yozgat'ta doğa gönüllüsü 23 yılda 25 hatıra ormanı oluşturdu

Yozgat'ta "Oksijen Adam" olarak tanınan doğa gönüllüsü emekli Abdullah Karataş, 23 yılda oluşturduğu 25 hatıra ormanıyla tabiata nefes oluyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Yozgat

Sarıkaya ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki esnaf emeklisi Abdullah Karataş, çocukluktan gelen ağaç sevgisini, dağıttığı fidan ve oluşturduğu hatıra ormanlarıyla gelecek nesillere aktarıyor.

Çocukluğunda babasıyla köyden ilçeye gelirken gölgesinde dinlendikleri tek alıç ağacı altında orman oluşturma hayali kuran Karataş, 23 yılda 5 dekar ile 100 dekar arasında değişen alanlarda 25 hatıra ormanı oluşturdu.

Karataş, ilçede 2000 yılında başladığı fidan dağıtımını geleneksel hale getirerek, satın aldığı fidanları nisan ve kasım aylarında vatandaşlara ücretsiz dağıtıyor.

Oluşturduğu hatıra ormanlarını her fırsatta gezen Karataş, diktiği fidanların sulama ve budama işlemlerini de kendisi yapıyor.

İlçede "Oksijen Adam" olarak tanınan Karataş, AA muhabirine, Sarıkaya'da 40 yıl esnaflık yaptığını ve 2008'de emekli olduğunu söyledi.

Esnaflıkta servis hizmeti sunduğundan birçok ilçe ve köye gittiğini ifade eden Karataş, "Köylere giderken her yer bozkır, fidan yok, çeşme yok ve kendi kendime, 'Burada bir orman olsa ne güzel olur' derdim. Allah nasip etti, kazancımın çoğunu ormanlar için harcadım. 'Şurada bir çeşme olsa' diye hayal ederdim, oraya çeşme yaptırdım. Şükürler olsun hayallerimi proje üreterek gerçekleştiriyorum." dedi.

Karataş, ormana, doğaya ve insanlığa hizmet etmeyi sevdiğini anlatarak, "Bugüne kadar 25 hatıra ormanı oluşturdum. 110 bin lavanta fidesi diktim. 20'yi aşkın çeşmem oldu. Fidanların finansmanını kendim sağlıyorum ve 2000 yılından beri bu hizmetlerimi yapıyorum." diye konuştu.

Kurduğu hatıra ormanlarında fidanların bakımını da yaptığını dile getiren Karataş, "Ormanlarımızda su bulunmayan yerlere kuyu açtırıyorum. Güneş paneliyle, damlama sistemi ve su tanklarıyla, hortumlarla sulamasını yapıyorum. Sabah erkenden kalkıp işime gidiyorum. Bazen işçi alıyorum, su bulunmayan yerlerde de tanklara su doldurtup jeneratör ve pompa sistemiyle sulama yapıyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu hizmetleri Allah ömrü verdikçe yapacağım"

Karataş, devlete ve millete faydalı hizmetler yapmaktan gurur duyduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu yıl 20 bini aşkın fidan dikimi gerçekleştirdim. 2 bin karışık meyve ağacı diktim. Devletimize 100. yıl armağanı olarak 100 ceviz fidanı diktim. Okul, cami ve Kur'an kursu bahçelerini ağaçlandırıyorum. Ankara Atatürk Orman Çiftliğine engelli çocuklarımız adına bin fidan gönderdim. Bu hizmetleri Allah ömrü verdikçe yapacağım."

İlçe halkından Yunus Kızıltoprak da Abdullah Karataş'ın ilçeyi, köyleri yeşillendirmeye çalıştığını, güzel işler yaptığını ve örnek bir kişi olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kars'ta gönüllüler oyuncaklarla çocukların yüzünü güldürmeye devam ediyor

2023-11-06 12:32 - Magazin

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den Gazze için "kuralsız" saldırı iması

2023-11-06 19:28 - Dünya

'Gazze'ye gönderdiğimiz yardımları taşıyan gemi bugün Mısır El-Ariş Limanı'na varacak

2023-11-10 00:32 - Gündem

Üniversitenin atık yağları biyodizele dönüştürülüyor

2023-11-08 14:27 - Ekonomi

Fransa'da oturumu olmayanlara ücretsiz tedaviyi yasaklayan madde senatodan geçti

2023-11-08 00:27 - Dünya

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Şu anda oluşmakta olan şey, dinlerin veya medeniyetlerin savaşıdır

2023-11-06 15:08 - Dünya

Gazze'deki hükümetten "çok geç olmadan bölgeyi kurtarın" çağrısı

2023-11-09 19:57 - Dünya

Alternatif yakıt olarak önemi artan hidrojen teknolojileri Türkiye'de yaygınlaşmalı

2023-11-04 12:27 - Ekonomi

Halil Umut Meler, Real Madrid-Braga maçını yönetecek

2023-11-06 14:52 - Spor

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Kılıçdaroğlu ve Özel yarışacak

2023-11-04 18:43 - Siyaset

İlgili Haberler

Bursa'da doğup büyüdükleri mahallede kooperatif kuran kadınlar kafe işletiyor

12:07 - Çevre-Hayat

Hatice hemşire, bir gözündeki görme kaybına rağmen hastalara destek oluyor

11:52 - Çevre-Hayat

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı artık daha "renkli"

11:37 - Çevre-Hayat

FSM Köprüsü, Engelliler Haftası dolayısıyla mavi renge büründü

08:52 - Çevre-Hayat

SOLOTÜRK Malatya'da gösteri uçuşu yaptı

20:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Pakistan: Hindistan ile yaşanan gerilimde nükleer silah gündeme gelmedi

12:07 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Bu kardeşliğin, huzurun, birliğin önünü açan tarihi bir adım

12:07 - Gündem

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, terör örgütü PKK'nın fesih ve silah bırakma kararını değerlend

12:06 - Dünya

Türkiye'den Halep'e gidecek gaz Suriye'nin enerji altyapısını güçlendirecek

12:06 - Ekonomi

ABD ile Çin'in sürpriz tarife uzlaşısı piyasalara nefes aldırdı

12:05 - Ekonomi