?>

Yönetmeliğe uygun güçlendirme çalışması binayı yeni yapılmış gibi sağlamlaştırıyor

Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Her şey düzgün biçimde yönetmeliklere göre yapılırsa bina gerçekten yeni yapılmış gibi güçlendirilmiş oluyor." dedi.

Gündem - 1 ay önce

İstanbul

Prof. Dr. Altan, AA muhabirine, bina güçlendirme metotları ve kentsel dönüşüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Deprem yönetmeliklerinin 1998, 2007 ve 2018 yıllarında değiştiğini hatırlatan Altan, Türkiye'nin yapı stokunu 1999 öncesi, 1999-2007, 2007-2018 ve 2018 sonrası şeklinde dört bölümde ele aldıklarını, 1999 öncesi birçok yapının önemli risk grubu içinde bulunduğunu dile getirdi.

İnşası 2007'den önceki binaların deprem performans analizlerinin yapılmasının faydalı olacağını ifade eden Altan, olası depremde yıkılma riski en yüksek grubu "düz demir", "dökme beton", "deniz kumu" ve "denetimsizlik" kelimelerinden türettiği "4D" durumundaki yapıların oluşturduğunu söyledi.

Deprem riski taşıyan yapılarda oturanlara, binalarını işin uzmanlarına kontrol ettirmelerini öneren Altan, "Vatandaşlarımızın üst yapıdan anlayan, hatta güçlendirme projeleri yapan uzman inşaat mühendislerine yapılarını kontrol ettirmeleri, deprem performans analizlerini yaptırmaları lazım. Bu analizde binanın yapısına bakılır, rölövesi alınır, karotlar alınır, zemin etütleri yapılır, sondajlar vurulur. Hepsi bilgisayar programında tekrar statik hesap yapılarak değerlendirilir. Değerlendirme sonunda yapının performansı zayıf çıkarsa buna 'riskli yapı' denir. Riskli çıkan yapı da güçlendirmeye ya da kentsel dönüşüme sürüklenir." dedi.

Maliyet hesabı

Bina maliyetinin yüzde 30'una kadar yapılabilecek güçlendirme çalışmalarının makul olduğunu belirten Altan, maliyeti 2,5 milyon olan 100 metrekarelik bir dairenin güçlendirilmesinin 750 bin lira civarında olması gerektiğini, en fazla 1 milyon lirayı geçmesi durumunda binanın yıkılıp yeniden yapılmasının daha uygun olacağını kaydetti.

Altan, "Eğer prosedürler resmi, her şey düzgün biçimde yönetmeliklere göre yapılırsa bina gerçekten yeni yapılmış gibi güçlendirilmiş oluyor." ifadesini kullandı.

Mühendislik hizmeti almadan, yapı denetim şirketinin kontrolünde olmadan, belediyeye ruhsat projesi verilmeden yapılan güçlendirme çalışmalarının yol açacağı risklere değinen Altan, "İnsanlar 'güçlendirdik' diye oturuyor ama yapıları halen çürük, sağlam değil. Böyle güçlendirme yapanların sayısı çok olunca güçlendirmeye karşı insanların da bir inanç zayıflığı oldu." diye konuştu.

Mevcut binalara izolatör eklenebiliyor

Binalara betonarme, çelik, karma veya karbon fiber güçlendirme yapılabileceğini anlatan Altan, "Yenilik olarak tam bir güçlendirme metodu olmasa da izolatör eklenmesini de biz güçlendirme metodu olarak görüyoruz. Mevcut binalara bunu ekleyebiliyoruz. Her binaya uygun olmuyor, bitişik nizamdaki ya da rastgele bir yapıya olmuyor. Bina inceleniyor, ayrık nizam olacak, duruma göre ekleme yapılacak. Bu da bir güçlendirme metodu şeklinde söylenebilir. Bu yeni bir proje, bazı yeni projelerimizde sismik izolatör kullanılmaya başlandı." şeklinde konuştu.

Altan, genelde yığma yapı olan tarihi binalarda ise "yapısına uygun güçlendirme" uygulandığını, bunun da ayrı bir metot olduğunu belirtti.

Kısa vadede güçlendirme, orta vadede kentsel dönüşüm

Binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi için kısa, orta ve uzun vadede yapılabilecekleri ele alan Altan, "Kısa vadede güçlendirme büyük çözüm. Çünkü İstanbul'daki bütün depreme dayanıksız yapıları yıkamayız, yıksak da yeniden yapamayız. Bu binaları kısa vadede güçlendirerek hızlanmamız lazım, çünkü süremiz yok. Orta vadede kentsel dönüşüme önem vermemiz lazım, o da süre olarak uzun. Güçlendirme hem bize zaman kazandırıyor, hem de ekonomik. Kentsel dönüşüm projeleri genelde uzun sürüyor ama ada bazında çarpık kentleşmeyi önlemek için lazım." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Altan, uzun vadede ise depreme karşı güvenli şehirler kurmak için kentsel dönüşümden çok "kırsal dönüşüm" diye tabir ettiği çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Devletin kısa ve uzun vadeli projelere bazı teşvikler verdiğini hatırlatan Altan, şunları kaydetti:

"Uzun vadede kırsal dönüşüm yapmamız lazım. Çünkü son zamanlardaki göçlerin yüzde 70'i köyden şehirlere gelmiş. Şehirlerde çok toplanma oldu. İstanbul genelinde şunu söyleyebilirim, 'kentsel dönüşüm yetmeyecek.' Bütün her tarafı kentsel dönüşüm yapsak İstanbul'a yetmez. Buradaki insanları cazip hale getirip İstanbul'da işi olmayan insanları ya memleketine döndüreceksin ya da kırsalda projeler geliştirip o tarafa yönlendireceksin. Devletimiz de 6 Şubat'tan sonra onu düşündü. Aselsan gibi bazı kurumlar fabrikalarını o tarafa kurmaya başladı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel rekabette kritik minerallerin rolü artıyor

2025-03-26 09:52 - Ekonomi

Ekonomistler 2025’te de Avusturya'da resesyon bekliyor

2025-03-27 18:08 - Ekonomi

Altın fiyatları "artan küresel belirsizlikle" rekor arayışına devam ediyor

2025-03-21 11:42 - Ekonomi

Türkiye, 2026 Dünya Kupası Avrupa Kıtası elemelerinde E Grubu'nda

2025-03-24 03:22 - Spor

İtalya Başbakanı Meloni: Zirvede kabul edilen sonuçlar, Ukrayna'ya desteği teyit ediyor

2025-03-21 08:46 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine Bissau Devlet Başkanı Embalo'yla görüştü

2025-03-21 21:08 - Siyaset

Ağrı dağlarındaki sarp kayalıklarda yaban keçileri görüntülendi

2025-03-26 15:42 - Çevre-Hayat

Küresel piyasalar negatif seyrediyor

2025-03-21 08:46 - Ekonomi

Japonya, Tayvan yakınlarındaki adanın sakinlerinin tahliyesi için plan hazırlıyor

2025-03-27 14:13 - Dünya

Osmanlı mirası toplu iftar geleneği Kerkük'te yaşatılmaya devam ediyor

2025-03-27 12:52 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

İlgili Haberler

Diyarbakır ve Tunceli'de fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

18:42 - Gündem

Diyarbakır'da fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

18:17 - Gündem

Minguzzi davasına ilişkin bilirkişi raporuna ulaşıldı

17:47 - Gündem

AA ile YTB arasında işbirliği anlaşması imzalandı

17:42 - Gündem

Mardin'de kuvvetli gök gürültülü sağanak uyarısı

17:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Diyarbakır ve Tunceli'de fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

18:42 - Gündem

Diyarbakır'da fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

18:17 - Gündem

İran ile ABD arasında 3 Mayıs'ta yapılacak nükleer görüşme ertelendi

17:52 - Dünya

Minguzzi davasına ilişkin bilirkişi raporuna ulaşıldı

17:47 - Gündem

AA ile YTB arasında işbirliği anlaşması imzalandı

17:42 - Gündem