?>

'Yolsuzluk yapan kim olursa olsun gözünün yaşına bakmayız'

İçişleri Bakanı Soylu, "Yolsuzluk yapan kim olursa olsun, kanuna aykırı davranan her kim varsa, belediye başkanıdır, x'tir, y'dir, z'dir, yetkimiz dahilinde gözünün yaşına bakmayız." dedi.

Siyaset - 8 yıl önce

TBMM

TBMM Genel Kurulunda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tasarının tümü üzerinde hükümet adına söz alarak, tasarının bürokrasinin azaltılması, hizmet sunumunda etkinliğin artırılması, kağıt ortamındaki hizmetlerin "online" yapılması gibi kolaylıklar sağlayacağını ifade etti.

Tasarıdaki düzenlemelere ilişkin bilgi veren Soylu, mevcut görevlilere ek olarak nikah kıyma yetkisinin il ve ilçe müftülüklerini de kapsayacak şekilde genişletildiğini, nikahın şekliyle ilgili bir değişiklik yapılmadığını belirtti.

Devlet nezdinde resmi nikahın geçerli olduğunu, bunun usul ve esaslarının da kanunda belirlendiğini söyleyen Soylu, buradaki usul ve esaslarda herhangi bir değişiklik olmadığının altını çizdi.

Mevcut durumda belediye ve köy evlendirme memurlukları, nüfus müdürlükleri ve dış temsilciliklerde nikah kıyıldığını aktaran Soylu, 2017 yılı başından bugüne kadar 426 bi̇n 258 ni̇kah i̇şlemi̇nin beledi̇yelerdeki̇ ni̇kah memurları, 3 bin 212 ni̇kah i̇şlemi̇nin nüfüs müdürlükleri̇, 16 bi̇n 543 ni̇kah i̇şlemi̇nin muhtarlar, 19 bi̇n 979 ni̇kah i̇şlemi̇nin de dış temsi̇lci̇li̇kler ve yetkilendirilmiş kişiler tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.

"Hangi memurla yapılırsa yapılsın kıyılan nikah resmidir"

Tasarıyla bu gruplara il ve ilçe müftülüklerinin de eklendiğini anlatan Soylu, "Gerek ülkemizin bazı bölgelerinin coğrafi şartları, gerekse yetkili memur sayısı da dikkate alınarak, insanların resmi nikaha ulaşılabilirliği artırılmaktadır. Nikah konusunda kanunlarımızın hiçbir yerinde herhangi bir boşluk veya yoruma açık bir durum söz konusu değildir. Medeni Kanunumuz gereğince, evlenme iradesinin bizzat evlenecek kişiler tarafından yetkili resmi memurun önünde açıklanmasıyla gerçekleşecek olan medeni evlenme, Türkiye'de yapılabilecek tek evlenme şeklidir." ifadelerini kullandı.

Her vatandaşın kanuni şartlara uymak kaydıyla dilediği evlendirme memurluğunda nikahını kıydırma hak ve yetkisine sahip olduğunu vurgulayan Soylu, "Hangi memurla yapılırsa yapılsın kıyılan nikah aynıdır ve resmidir. Evlendirme işlemlerinde müracattan, tören yerine, düzenlenecek belgeden memurun giydiği cübbeye kadar belediye evlendirme memurunun uyguladığı Türk Medeni Kanunu Evlendirme Yönetmeliği hükümlerini aynen il ve ilçe müftülükler de uygulayacaktır. Yapılacak evlendirmeler hiçbir farklılık göstermeyecektir." diye konuştu.

İbadethanelerde resmi nikah kıyılamayacağına dikkati çeken Bakan Soylu, konunun mevzuatta açıkça belirtildiğini aktardı.

Avrupa'da kilisede nikah kıyıldığını hatırlatan Soylu, bu düzenlemenin Avrupa veya herhangi bir ülkeyle benzerliğinin bulunmadığını söyledi. İçişleri Bakanı Soylu, "Tam tersi bunun laiklikle ilgili, yani din ve vicdan hürriyetimizi bağlayıcı kısıtlığı olan bir anlayış da söz konusu değildir. Esas itibarıyla bunun cinsiyetçilikle de alakası yoktur." dedi.

"Yolsuzluk yapan kim olursa..."

Tasarı üzerindeki görüşmelerde söz alan muhalefet milletvekillerinin, bazı AK Parti'li belediye başkanlarının istifasına yönelik eleştirilerini de yanıtlayan Süleyman Soylu, "Yolsuzluk yapan kim olursa olsun, kanuna aykırı davranan her kim varsa, belediye başkanıdır, x'tir, y'dir, z'dir, yetkimiz dahilinde gözünün yaşına bakmayız. Bu saatten sonra muhalefet belediyeleri de iktidar belediyeleri de nasıl gözünün yaşına bakmayacağımızı görecekler. " değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Yıldız Aktaş

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Burak Orhan, Diyanet'in yeni Basın Müşaviri oldu

2017-10-12 21:15 - Medya

'Türkiye'nin en özgür projesi olacak'

2017-10-15 20:57 - Gündem

Astronot yetiştirecek 200 milyon liralık merkez yükseliyor

2017-10-18 15:47 - Teknoloji

Otomobilden attıkları poşetten uyuşturucu hap çıktı

2017-10-14 16:52 - Asayiş

Göztepe'ye Hakan Çinemre'den kötü haber

2017-10-12 16:48 - Spor

'ABD ile yükselen gerilimin düşürülmesi temennimizdir'

2017-10-13 21:22 - Siyaset

Şenol Güneş Beşiktaş'ta en yüksek puanın peşinde

2017-10-16 14:52 - Spor

Sahil güvenlik gemisi dalış turizmi için batırıldı

2017-10-15 20:52 - Gündem

Binlerce kişi Kerkük’ten kaçıyor

2017-10-16 18:17 - Asayiş

Denizli'de yolcu treni raydan çıktı

2017-10-15 21:22 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile görüştü

09:23 - Siyaset

11. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda

02:18 - Siyaset

Bakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında görüşmeler gerçekleştirdi

22:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

20:48 - Siyaset

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Engelliliği insan onurunu merkeze alan hak temelli bir noktaya taşıdık

20:22 - Siyaset

Günün Manşetleri

Spiegel: Avrupalı liderler, Ukrayna konusunda ABD'ye karşı derin güvensizlik yaşıyor

17:08 - Dünya

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki 2 beldeye hava saldırısı düzenledi

17:02 - Dünya

Türkiye'nin enerji filosuna katılan iki yeni sondaj gemisi yan yana geldi

16:47 - Gündem

Gazze'de İsrail'in silahlandırdığı çete lideri Yasir Ebu Şebab öldürüldü

16:43 - Dünya

Suni tohumlama yoluyla besilik materyal üretiminin artırılması için protokol imzalandı

16:38 - Ekonomi