?>

'Yolların Sultanı' tırıyla şehirler arasında mekik dokuyor

İzmir'den İstanbul'a yük taşıyan tırın oyuncaklar, oda parfümleri ve çeşitli aksesuarlarla renklenen sürücü kabininde oturan Sultan Özdemir, sonu gelmeyen yollara kadının emeğini, cesaretini ve ustalığını nakşediyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

İzmir

Uşak'ta yaşayan 10 yaşındaki kızına olan hasretini, sıklıkla dinlediği Neşet Ertaş türküleriyle harmanlayan 5 yıllık tır şoförü Özdemir, yolda kendisini fark eden sürücülerin selamına korna çalarak karşılık vermeyi ihmal etmiyor.

İş hayatına ortaokul yıllarında fabrikada işçi olarak başlayan, erken evlenerek 20 yaşında kız çocuk sahibi olan Sultan Özdemir, 5 yıl önce eşinden ayrılarak kendisine yeni bir hayat çizdi.

İş aradığı sırada bir lojistik firmasıyla görüşen Özdemir, tır şoförü arandığını öğrenince önce üzüldü. Firma yetkililerinin cesaretlendirmesiyle "neden olmasın" diyerek yola koyulan Özdemir, önce kamyon kullanmak için gerekli olan C sınıfı, ardından tır kullanabilmek için istenen CE sınıfı ehliyeti aldı.

5 yıl önce endişe ve heyecanla oturduğu tırın sürücü koltuğunda gün geçtikçe uzmanlaşan Sultan Özdemir, kadın eli değen tırıyla şehirler arasında binlerce kilometre yol yapıyor.

Evi olarak gördüğü tırında ömrü geçen, yoğun iş temposu nedeniyle memleketindeki evine 3-4 ayda bir gidebilen Özdemir, yaz aylarında ise 10 yaşındaki kızını yanına alarak yaptığı yolculuklarla hasretini dindirmeye çalışıyor.

Tırının bakımlarını yapan, küçük arızalarına müdahale eden, dorseyi söküp takma ve yük indirme gibi işlerin üstesinden tek başına gelebilen "Yolların Sultanı", erkek meslektaşlarından da destek görüyor.

Yurt dışına hazırlanıyor

Yakın zamanda yurt dışına da yük taşımaya hazırlanan Özdemir, İzmir-İstanbul yolculuğu sırasında AA ekibini tırında ağırladı.

Özdemir, kadın için çeşitli zorlukları bulunan işini severek yaptığına, iş hayatında kadın erkek ayrımının kalkmaya başladığına dikkat çekti.

Bazen önyargılı tepkilerle karşılaştığını ama çoğunlukla desteklendiğini anlatan Sultan Özdemir, şöyle konuştu:

"Çalışmak isteyene her yer iş, dediğimiz bir olay var. Benim memleketimde iş imkanı biraz kısıtlı. Bir yakınım kendi firmasında şoför arıyormuş, tır olduğunu bilmeyerek başladım. Sonrasında da severek yapmaya başladım. 5 yılım bitti ama uzun yıllar da devam ederim diye düşünüyorum. Çünkü severek yapıyorum."

Türkiye'nin her yerine gittiğini, yakın zamanda yurt dışına çıkmayı da hedeflediğini dile getiren Özdemir, sosyal medyayı yoğun olarak kullandığını, yaptığı paylaşımlara birçok kadından olumlu dönüşler aldığını kaydetti.

"Şişe, taş fırlatanlar da var"

Özdemir, hikayesinin diğer kadınları da cesaretlendirmesini dilediğini vurgulayarak, hayata ve işine bakışını şöyle anlattı:

"Tır şoförü olduğum için nereye gideceğim, ne zaman döneceğim belli olmuyor. Sürekli yollardayım, tır benim evim gibi, karavan hayatı bir nevi. Tabii bu işin zorlukları var, kolay değil tenekenin içinde yaşamak. Ama işin güzel tarafı da her yere gidiyorsun. Çevre ediniyorsun, arkadaşların oluyor.

Bizim kadın şoförler olarak WhatsApp grubumuz var, tır şoförü olarak Türkiye'de şu anda tek olduğumu düşünüyorum. Ama yurt dışına çalışan Türk kadınlar var inşallah da çoğalırız.

Genelde güzel tepkiler alıyorum, yeri geliyor kötü tepkiler de alıyorum. İşte 'kadın bu işi yapar mı', 'kadın kadınlığını bilsin' falan gibi. Bence mesleğin kadını erkeği diye ayırt edilmesi saçma olur. Her meslek yapılabilir. İyi tepkiler kadar kötü tepkiler de alıyorum. Yolda giderken alkışlayanlar, tebrik edenler var ama şişe, taş fırlatanlar da var. Bir erkekten hemşire, aşçı oluyorsa neden kadından tır şoförü olmasın. Ülkemdeki insanların desteklerini bekliyorum. Çalışmak, alın teri dökmek ayıp değil. Asalak olmaktansa her mesleğin yapılması gerektiğini düşünüyorum."

Tırın büyük olması, yolların durumu, olumsuz hava şartları gibi zorlukların mesleğin cilvesi olduğunu anlatan Özdemir, uyumak için güvenli yer bulmanın zaman zaman kendisini yorduğunu aktardı.

En büyük amacının kızını en iyi şekilde yetiştirmek olduğunu vurgulayan Sultan Özdemir, şunları kaydetti:

"Okul dönemi kızım babasında, yazın da bende kalıyor. Benimle her yere gidiyor, bütün şehirleri geziyor. Tabii zaman zaman sıkıldığı oluyor. Ama bu anlamda şanslı olduğunu düşünüyorum, çünkü birçok yeri görebiliyor. Gittiğim yerlerdeki güzellikleri keşfetmeyi, doğayı keşfetmeyi seviyorum. İşte olunca en çok kızımı özlüyorum, o da beni özlüyor. Ama hayat şartları... Yüksek hedefleri olan bir insan değilim ama başkalarına muhtaç olmamak için de çalışmak zorundayız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Las Nida ‘Belam’ın klip çalışmasını Bodrum’da yaptı

2022-08-15 21:06 - Magazin

Türkiye'nin ilk fil ailesine İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda özenle bakılıyor

2022-08-11 13:08 - Magazin

ABD'nin 'Tornado' hamlesi kripto piyasasında merkeziyetsizlik tartışmalarını başlattı

2022-08-10 14:22 - Ekonomi

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Kıbrıs Rum kesimine PKK tepkisi

2022-08-16 12:59 - Dünya

İçişleri Bakanlığı 'Huzurlu Sokaklar Uygulaması' yaptı

2022-08-15 12:41 - Asayiş

Ücretli çalışan sayısı haziranda yıllık bazda yüzde 6,3 arttı

2022-08-15 10:28 - Ekonomi

Van'da '4. Van Denizi Bisiklet Festivali' başladı

2022-08-15 15:53 - Magazin

Milli motosikletçi Deniz Öncü Avusturya'da yarışacak

2022-08-16 18:28 - Spor

Sağlık Bakanı Koca'dan 'Beyaz Reform' paylaşımı

2022-08-15 22:44 - Gündem

İkinci el otomobil satışında yeni düzenleme yürürlüğe girdi

2022-08-16 01:06 - Ekonomi

İlgili Haberler

İstanbul'un kalabalığına birkaç kilometre uzaklıkta doğal köy yaşamı sürüyor

13:38 - Çevre-Hayat

Dicle Nehri'nde 55 yıldır "kelek" üzerinde balık avlıyor

12:37 - Çevre-Hayat

Yenidoğan uzmanının doktor adayı oğlu kendisi gibi prematürelere umut olmak istiyor

11:58 - Çevre-Hayat

Ağrı'daki Taşlıçay Derecek Barajı'nda su tutulmaya başlandı

10:52 - Çevre-Hayat

Erzurum, Ardahan ve Kars'ta sis ve soğuk hava etkili oldu

10:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman'dan GKRY Lideri Hristodulidis'in açıklamalarına tepki

00:28 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Kocaeli'nin asayiş suçlarıyla mücadele verilerini paylaştı

23:28 - Gündem

Fransa'da Lafarge'ın yargılandığı davada, sivil taraf dinlenildi

23:08 - Dünya

Mersin merkezli operasyonda gözaltına alınan 4'ü hakem 32 şüpheli tutuklandı

22:22 - Gündem

ABD'nin askeri müdahaleyle tehdit ettiği Nijerya'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Pentagon'da

22:18 - Dünya