?>

Yollardaki 100 'kör nokta' iyileştirilecek

KGM, son 13 yılda çeşitli nedenlerle kazaların yoğun yaşandığı bin 297 noktada iyileştirme çalışması gerçekleştirdi. Bu yıl da 100 kaza kara noktasında yapılacak iyileştirmelerle can ve mal kayıplarının engellenmesi amaçlanıyor. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

ANKARA - Ayşenur Sağlam

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), son 13 yılda çeşitli nedenlerle kazaların yoğun yaşandığı bin 297 noktada iyileştirme çalışması gerçekleştirdi. Bu yıl da 100 kaza kara noktasında yapılacak iyileştirmelerle can ve mal kayıplarının engellenmesi amaçlanıyor.

AA muhabirinin KGM verilerinden yaptığı derlemeye göre, Genel Müdürlüğün sorumluluğundaki yol ağı 1 Ocak 2017 itibarıyla bağlantı yollarıyla birlikte 2 bin 542 kilometre otoyol, 31 bin 106 kilometre devlet yolu ve 33 bin 513 kilometre il yolu olmak üzere toplam 67 bin 161 kilometreye ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2003 yılında 8,9 milyon olan motorlu araç sayısı, yaklaşık yüzde 136 artarak 2016 yılı kasım sonu itibarıyla 21 milyona ulaştı. Taşıt sayısındaki bu artışa rağmen 2015 yılında meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazalardaki kusurlara bakıldığında sürücünün kusur oranı yüzde 89,76 iken yoldan kaynaklanan kusur oranının yüzde 0,54 seviyesinde olduğu görüldü. Trafik kazalarındaki yol kusuru çok düşük seviyelerde olmasına rağmen kazalarda yol kusurlarının en aza indirilebilmesi için yol geometrisinde iyileştirme, kavşak düzenlenmesi, bölünmüş yol yapımı, tırmanma şeridi yapımı, şerit genişletmesi veya daraltılması, banket genişletmesi, sığınma cebi inşası, sanat yapısı yapımı çalışmaları kesintisiz devam ediyor.

Karayolları Genel Müdürlüğünce trafik güvenliği çalışmaları kapsamında Ocak 2003- Eylül 2016 tarihlerinde bin 297 kaza kara noktası ile kaza potansiyeli yüksek kesimde iyileştirme çalışması yapıldı ve 2 bin 219 kavşak sinyalize kontrollü kavşak haline getirildi.

Bu yıl, KGM'nin sorumluluğundaki yol ağı üzerinde bulunan yollarda 100 kaza kara noktası ile 100 sinyalize kavşak iyileştirilecek, bölünmüş yollar başta olmak üzere 3 bin 100 kilometre otokorkuluk yapım ve onarımı gerçekleştirilecek, 4 bin 500 noktada ulaşım etütleri yapılacak. Ayrıca 31,8 milyon metrekare yatay işaretleme ve 185 bin metrekare düşey işaretleme levhasında yenileme, beş meteorolojik bilgi istasyonu, sekiz değişken mesaj işareti, 80 kamera ve 12 değişken trafik işareti yapılacak.

Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı'nda yer alan trafik kazası nedeniyle meydana gelen ölümlerin yüzde 50 azaltılması hedefi doğrultusunda trafik elektronik denetim sistemlerinin kullanımı akıllı ulaşım sistemleriyle entegre bir şekilde yaygınlaştırılacak.

Belirli bir nedenden dolayı, belirli bir kaza türünün yoğunlaştığı ve belirlenen bir kriteri aştığı kesim veya noktalar "kaza kara noktası" olarak ifade ediliyor. Kaza kara noktaları ve kaza potansiyeli yüksek kesimler, yol ağında meydana gelen kaza verileri dikkate alınarak kaza şiddeti, kaza oranı ve kaza indeksi değerleri hesaplanarak belirleniyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Özgün helikoptere yerli motor

2017-02-08 14:37 - Gündem

Gök kedi ve kozmik ıstakozun buluşması

2017-02-03 06:12 - Dünya

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş gençlere kitap okudu

2017-02-04 02:52 - Gündem

Erzincan da kaçakçılık operasyonu

2017-02-04 16:07 - Asayiş

Erken teşhis kanserden kurtardı

2017-02-04 14:22 - Sağlık

Kazayla kardeşini vurdu

2017-02-04 13:32 - Asayiş

'ByLock' yüklü telefonu 11 yaşındaki kızı kullanıyormuş

2017-02-07 14:52 - Gündem

Uludağ'ın 'buz kırıcıları'

2017-02-04 15:12 - Çevre-Hayat

'Suçluların iadesi konusunda aynı ile mukabele edilecek'

2017-02-03 17:07 - Gündem

'Gaming İstanbul 2017' sona erdi

2017-02-05 22:32 - Teknoloji

İlgili Haberler

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne Abdulkadir Çay atandı

00:27 - Gündem

Gazze Görev Gücü'ne gönüllü katılmak isteyenlerden CİMER'e başvuru

21:12 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar'dan Bursa'daki su sorununa ilişkin açıklama

20:02 - Gündem

Uluslararası Sıfır Atık Forumu katılımcılarından Türkiye'nin sıfır atık çabalarına övgü

19:42 - Gündem

Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik soruşturmada gözaltına alınan 6 şüpheliden 3'ü tutuklan

18:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump'tan Putin ve Zelenskiy'e "artık anlaşma yapmanın zamanı geldi" çağrısı

01:03 - Dünya

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne Abdulkadir Çay atandı

00:27 - Gündem

Trump, Çin ile iki taraf için de iyi bir anlaşma yapılabileceğini düşündüğünü söyledi

22:58 - Dünya

Kassam Tugayları, bugün bulunan bir İsrailli esirin cesedini teslim edeceğini duyurdu

22:38 - Dünya

Zelenskiy ile görüşen Trump, Ukrayna'ya Tomahawk füzeleri vermeye yeşil ışık yakmadı

22:23 - Dünya