?>

YÖK’ün hatası Uçak Elektrik - Elektronik mühendislerini mağdur etti

Üniversitelerin Uçak, Havacılık, Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor bölümlerinden mezun mühendisler, YÖK’ün yanlış bulunan kararından dönmesini bekliyor.

Özel Haber - 4 yıl önce

HABER MERKEZİ

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) dört yıllık lisans eğitimi veren havacılık bölümlerinden mezun olanlara "Uçak Mühendisi" unvanı vermesinin mağduriyetlere sebep olduğu belirtildi.

Üniversitelerin 4 yıllık farklı havacılık bölümlerinden mezun olan mühendislere “Eleman” ünvanı verilmesi üzerine mahkemeye başvuru sonrası, “bilirkişi” marifetiyle oluşan karara tepkiler dinmiyor.

Uçak/ Havacılık/ Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor bölümlerinden mezun mühendisler YÖK’ün yanlış bulunan kararından dönmesini bekliyor.

Mağduriyetin giderilmesi için tavsiyelerin de yer aldığı durumu özetleyen mağdur mühendisler adına  dikGAZETE’ye yapılan açıklama şöyle:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), “4+1” yıl teknik eğitim gören "Uçak Elektrik-Elektronik" bölümü mezunlarına "Uçak Mühendisi" unvanı verdi.

Daha sonra, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) kayıt olmak için arkadaşların başvurması üzerine TMMOB, Danıştay’a kararın iptaline yönelik dava açtı. 

Ama dava konusu İTÜ mezunlarının da "Uçak Mühendisi" olması dolayısıyla bu unvanın iptaline ilişkindi. 

Yani "Mühendis" unvanının iptaline ilişkin değil "Uçak Mühendisi" unvanının iptaline ilişkindi. 

Bunun üzerine, Danıştay, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) konuyu tekrar görüşmesi yönünde telkinde bulundu ve YÖK, konuyu tekrar görüştü. 

YÖK, kararını vermeden önce, Üniversiteler Arası Kurul’dan (ÜAK) görüş alıyor, ÜAK da bilirkişi olarak konunun kısmen de olsa tarafı olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ni (İTÜ) atıyor ve İTÜ'deki bilirkişiler de bilinçli olarak veya büyük bir hata ile YÖK'ün daha önce "teknik olmayan ön lisans (2 yıllık) programlarına" vermiş olduğu unvan olan "Eleman" unvanının verilmesini uygun görüyor.

Uçak Bakım Mühendisleri Derneği üyeleri, YÖK'e gittiğinde bilirkişinin büyük bir hata yaparak Uçak/Havacılık/Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor bölümlerini "hem teknik olmayan bir bölüm hem de ön lisans (2 yıllık)" olarak gösterdiği raporu gördüler.

Fakat oradaki memurlar da bu işe şaşırmasına rağmen bu belgeleri ancak dava aşamasında verebileceklerini belirterek vermemişler. Yani kısacası ortada büyük bir çarpıtma ve hak ihlali vardır.

Sadece, TMMOB'da İTÜ ve ODTÜ gücü var diye, YÖK böyle bir yanlış karara imza atmış, fakat YÖK'ün eğer vermiş olduğu unvan "Uçak Mühendisliği" olmasa herhangi bir sorun da ortada olmayacaktı.

Bu yanlış bilirkişi raporunu öğrendikten sonra yaklaşık 300 mezun ve öğrenci Kamu Denetçiliği Kurumu başvurusu yaparak Kamu Denetçiliği Kurumu tarihinin aynı konuda işleme alınan başvuru rekoruna da imza atmışlardır. 

Dünya yüksekögretim tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk yaşanmıştır ve bu sorunun en büyük mağdurları AK Partili ve MHP'li milliyetçi ve muhafazakar anadolu çocukları olmuştur.

Son olarak, 4 yıllık teknik lisans mezunları için verilebilecek tek ve en uygun unvan "Mühendis" unvanıdır ki zaten bunu YÖK daha önce verdiği kararlada teyit etmiştir ve bu hukuken de şu an da en azından "Uçak/Havacılık Elektrik-Elektroniği" bölümü mezunları için "Müktesep" yani kazanılmış haktır.

İsim olarak ise şunlar olması daha uygundur;

1- Havacılık / Uçak Elektrik-Elektroniği bölümü mezunları için "Aviyonik Mühendisliği" veya "Uçak Elektrik - Elektronik Mühendisliği",

Uçak Gövde - Motor bölümü mezunları için ise "Uçak Güç Mühendisliği" veya "Uçak Gövde-Motor Mühendisliği",

2- Ya da tüm bu bölüm mezunlarına "Uçak Bakım Mühendisi" veya "Uçak Teknoloji Mühendisi",

unvanlarının verilmesi, hem uluslararası eşdeğerleri hem hukuken hem de sektörel ve istihdam edilmelerini kolaylaştırma anlamında en uygun olanları olacaktır.

TCK 276 yanlış bilirkişi raporu vermenin suç olduğu ve bu yanlış bilirkişi raporu yüzünden  sayısı yakın gelecekte 10.000'leri bulacak tazminat davası açılacağını göz önüne alırsak yetkililerin bu hukuksuzluğa son vermesini bekliyoruz. 

İçinde “Z kuşağı”nın da olduğu gençler ve mezunlar, kararlılıklarını “gerekirse AİHM'e kadar gideceğiz” diyerek gösteriyorlar.

Yanlış bilirkişi raporundan bir örnek

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Beko'nun konuğu Zenit

2021-02-04 18:33 - Spor

Basketbolda 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın kurası çekildi

2021-02-02 19:24 - Spor

Küresel piyasalar bu hafta yaralarını sardı

2021-02-06 19:11 - Gündem

Kolombiya'da 2 yolcu teknesi çarpıştı: 14 ölü

2021-02-02 13:56 - Dünya

Türk Telekom’dan Tivibu’lu internet paketleri

2021-02-05 13:28 - Genel

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 105 milyonu geçti

2021-02-04 19:32 - Gündem

Japonya Kovid-19’a karşı aşılamaya şubat ortasında başlıyor

2021-02-03 09:16 - Dünya

Galatasaray'dan Ozan Kabak'a tebrik

2021-02-02 13:26 - Spor

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı: Ocakta 73 terörist etkisiz hale getirildi

2021-02-04 14:06 - Gündem

Ocak ayında yağışlar ülke genelinde yıllık bazda yüzde 53 arttı

2021-02-04 15:38 - Gündem

İlgili Haberler

Rus siyaset bilimci Tarasov: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'u rezil etti

07:12 - Özel Haber

Rus medyası, Rusya ve Türkiye arasında Moskova'da imzalanan önemli anlaşmalara dikkat çekti

01:10 - Özel Haber

Rus akademisyen Smirnov: NATO zirvesinde sadece Erdoğan ve Trump şık görünüyordu

00:51 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Putin gelirse’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

00:34 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Zirvesi'ndeki açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

07:12 - Özel Haber

Günün Manşetleri

MSB'den Türk Kara Kuvvetlerinin 2234'üncü kuruluş yıl dönümüne ilişkin paylaşım

11:33 - Gündem

Korumacı politikaların yükselişiyle küresel dengelerin değişmesi bekleniyor

11:27 - Ekonomi

Hava sıcaklığı dün 22 ilde 40 dereceyi aştı

11:22 - Gündem

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak istihdam verilerine odaklandı

11:18 - Ekonomi

Kırklareli'nde sağanak etkili oldu

11:13 - Gündem