?>

Yıllardır geçimlerini doğal kaynaktan ürettikleri tuzdan sağlıyorlar

Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı Göneli, Hıber ve Balpayam köylerinde yaşayan vatandaşlar, yıllardır geçimlerini doğal kaynaktan ürettikleri tuzdan sağlıyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Tunceli

Havaların iyice ısındığı ve buharlaşmadan faydalandıkları haziran ayında köylerindeki tesislerde mesailerine başlayan yöre halkı, ilk önce motor yardımıyla kuyularda biriktirdikleri tuzlu suyu işletmelerdeki ana havuzlara tahliye ediyor.

Bu sayede suyu ağır maddelerinden arındıran üreticiler, daha sonra ana havuzdaki suları borularla asıl tuz üretiminin yapılacağı küçük havuzlara aktarıyor.

Birkaç günlük bekleyişin ardından suyun buharlaşmasıyla oluşan kristal halindeki tuz, kavurucu sıcakta üreticiler tarafından küreklerle bir araya toplanıyor.

Yaklaşık 200 yıldır bölgede tuz üretimi yapan yöre halkı, köylerindeki her bir tesiste 15-20 kişiye de istihdam sağlıyor.

Güneşin etkisiyle iyice kuruyan tuz, üreticiler tarafından torbalara bırakılarak kilogramı 20 liradan il merkezi ve çevre illerde satışa sunuluyor.

Tuz üreticilerinden Mehmet Arslan, AA muhabirine, tuz üretimi için 11 metre derinliğe sondaj vurduklarını söyledi.

Yeraltından çıkan tuzlu suyu motorla depoda biriktirdiklerini belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Ana havuzda bir süre beklettiğimiz tuzlu suyu küçük havuzlara tahliye ediyoruz. Bu havuzlardaki suyun buharlaşmasıyla geriye tuz kalıyor. Belirli aralıklarla da tuzları küreklerle bir araya topluyoruz. Bir gün boyunca da tuzun kurutma işlemi oluyor ve toplayıp torbalıyoruz. Havalar ne kadar sıcak olursa havuzlardaki su daha hızlı buharlaşıyor. Bu sayede de tuz üretimi hızlanıyor ve 4 günde ürettiğimiz ürün 2 günde ortaya çıkıyor."

"Yıllık ortalama 200-270 ton arası tuz çıkıyor"

Göneli tuzlası pazarlama sorumlusu Turan Kahraman da Pülümür'de üretilen tuzun Türkiye'nin her yerine satıldığını söyledi.

İşletmelerinde 70 tuz havuzunun olduğunu aktaran Kahraman, "Hava şartları uygun giderse eğer havuzlarda yıllık ortalama 200-270 ton arası tuz üretiliyor." dedi.

Tüketici Şükrü Eren de sağlıklı olduğu için her yıl Pülümür tuzunu satın aldığını ve yemeklere ayrı bir lezzet kattığını anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa'ya Türk balı

2022-07-12 12:07 - Ekonomi

ABD'de enflasyon yüzde 9'u aşarak 41 yılın zirvesine çıktı

2022-07-13 16:24 - Ekonomi

Galatasaray'da Kerem Aktürkoğlu: Saha içinde ve dışındaki liderliklere hazırım

2022-07-12 11:35 - Spor

Bosna Hersek'in 27 yıldır kanayan yarası Srebrenitsa soykırımı

2022-07-10 11:21 - Dünya

Çukurova'da 220 bin ton ayçiçeği rekoltesi bekleniyor

2022-07-10 12:10 - Ekonomi

Kolombiya'da bir zamanlar terörün sembolü olarak gösterilen "Magdalena Nehri"

2022-07-13 17:40 - Dünya

El Cezeri heykelli güneş saati üniversite kampüsünde zamanı gösteriyor

2022-07-12 12:24 - Çevre-Hayat

Lahey'de "Ukrayna'daki Suçların Hesabının Sorulması" konferansı düzenlendi

2022-07-14 17:20 - Dünya

Bosna Hersek'te, AA'dan Denis Zuberi'ye fotoğraf ödülü

2022-07-10 23:07 - Medya

AK Parti'den 15 Temmuz mesajları

2022-07-15 14:40 - Siyaset

İlgili Haberler

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, ara tatilde 325 bin kişiyi ağırladı

14:22 - Çevre-Hayat

"Yaşamaz" denilen 465 gramlık Hüma bebek anne kucağına kavuştu

13:43 - Çevre-Hayat

Prematüre doğan Masal Mira 104 günlük mücadeleyle ailesinin kollarına kavuştu

13:33 - Çevre-Hayat

Osmanlı Türkçesiyle konuşan genç, sosyal medyada dil konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyor

13:17 - Çevre-Hayat

Sakarya'daki tabiat parkında iyileşen karga, insanlara yakınlığıyla dikkati çekiyor

13:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, ABD'nin Venezuela ile bazı görüşmeler içinde olduğunu ima etti

04:28 - Dünya

Brüksel'de AB-Türkiye İş Zirvesi kapsamında resepsiyon düzenlendi

03:23 - Ekonomi

Portekiz ve Norveç, Dünya Kupası biletini aldı

01:12 - Spor

İzmir'de seyir halindeki belediye otobüsü yandı

23:48 - Asayiş

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde maden sahasında meydana gelen göçükte 70 kişi hayatını kaybett

22:02 - Dünya