Yılbaşında yüzde 0,14 ölçülen Tahtalı Barajı'ndaki doluluk 98 günde yüzde 52'ye yükseldi

İzmir'in içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı'nda yılbaşında yüzde 0,14'e kadar gerileyen doluluk, etkili olan yağışlarla 98 günde yüzde 52'ye ulaştı

Çevre-Hayat - 4 ay önce

Geçen yıl Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi İzmir'de de yetersiz yağış, artan sıcaklık ve bilinçsiz tüketime bağlı nedenler barajlardaki su seviyelerini olumsuz etkiledi.
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), kentte azalan su kaynakları nedeniyle 6 Ağustos 2025'te 13 ilçede 23.00 ile 05.00 saatleri arasında düzenli planlı su kesintileri başlatmış, 3 günde bir yapılan kesintiler 9 Eylül'den itibaren 2 günde, 10 Aralık'tan itibaren ise her gün olacak şekilde uygulanmıştı. Uygulama 6 Şubat 2026'da sona ermişti.
Kuraklık nedeniyle 2025 yılı sonunda su miktarı kritik seviyelere gerileyen kentteki barajlar, ocak, şubat, mart aylarında etkili olan ve nisan ayının başında da devam eden yağışlardan nasibini aldı.
İzmir'de içme suyu ihtiyacının karşılanmasında en önemli kaynaklardan olan ve 1 Ocak 2026'da yüzde 0,14 olarak ölçülen Tahtalı'da doluluk, İZSU'nun 8 Nisan verilerine göre yüzde 52'ye ulaştı.
Doluluk geçen yıl 8 Nisan'da ise yüzde 15 olarak ölçülmüştü.
Normalde su altında kalan ve kuraklıkla birlikte kalıntıları gün yüzüne çıkan eski Bulgurca köyü, cami kalıntısı, eski köprü ve yapılar, doluluğun yüzde 52'ye ulaşmasıyla tekrar suya gömüldü.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Amenajmanı Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Özkan, 2026'nın önceki yıllara kıyasla daha yağışlı geçtiğini belirterek, yılın 3 ayındaki yağışların beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi.
Nisanda da mevsim normallerinin üzerinde yağış beklendiğini anlatan Özkan, yaşanan durumun geçici bir rahatlama sağladığını ancak kuraklık koşullarını kökten çözmediğini, bu nedenle su tasarrufunun bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Özkan, İzmir'de kurak dönemin mayıstan sonra başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu yağışlar devam ettiği sürece, özellikle mayısın 2. haftasına kadar barajda bir artış görmemiz söz konusu. Yüzde 50'leri zaten geçtik, yüzde 60'lara yaklaşan bir rakam görmemiz çok olası ama tehlike henüz geçmiş değil. Yağışların giderek azaldığı ama sıcaklık etkisiyle birlikte buharlaşmanın arttığı bir döneme giriyoruz. Dolayısıyla suyu biriktirebildiğimiz kadar, ne kadar biriktirebilirsek geleceğimizi de o kadar güvence altına almış olacağız aslında."
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Pakistan Başbakanı Şerif, Orta Doğu'daki gerilime rağmen ülkede enerji krizi yaşanmadığını beli

2026-04-08 13:22 - Dünya

Prof. Dr. Hasan Hüsrev Hatemi, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı

2026-04-03 19:12 - Gündem

Hastalığına tanı konulamayan köpek sevginin gücüyle hayata bağlandı

2026-04-04 12:23 - Çevre-Hayat

BBP Genel Başkanı Destici nikah şahidi oldu

2026-04-04 23:33 - Gündem

Tarım kenti Manisa'da barajların yükselen su seviyesi verim beklentisini artırdı

2026-04-03 12:58 - Çevre-Hayat

ODAK: Sudan'daki Çatışmalar

2026-04-06 18:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ateşkesin ardından gözler Hürmüz Boğazı'ndan geçmeyi bekleyen gemilere çevrildi

2026-04-08 12:22 - Dünya

Orta Doğu'da tırmanan gerilim Avro Bölgesi'nde resesyon korkusunu tetikledi

2026-04-07 13:28 - Ekonomi

Sanatçı Hayri Karay'ın yaklaşık 38 metre yüksekliğindeki heykeli, İstanbul Havalimanı'nda

2026-04-07 16:57 - Magazin

Ticaret Bakanlığından Ankara, İzmir, Antalya'daki bazı zincir marketlerde fiyat incelemesi

2026-04-08 23:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Marmara Depremi'nde vefat edenler dualarla anıldı

02:07 - Çevre-Hayat

Aladağlar'ın eteğindeki Kapuzbaşı Şelaleleri bölge halkına gelir kapısı oluyor

00:43 - Çevre-Hayat

Kocaeli'de 6 ilden ekiplerin katıldığı deprem tatbikatı başladı

18:28 - Çevre-Hayat

Mehmetçiğin Suriye'deki Defne Kardeşlik Köprüsü'nden bir ayda 237 bin 654 araç geçti

16:12 - Çevre-Hayat

İztuzu Kumsalı'nda caretta carettaların yuvalama dönemi tamamlandı

12:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Sıfır Atık Vakfı ile Londra İklim Eylem Haftası'ndan işbirliği protokolü

19:02 - Gündem

UNIFIL: Lübnan'ın güneyinde İsrail'in askeri faaliyetlerinde belirgin artış yaşandı

18:48 - Dünya

Nişasta bazlı şeker tüketimi obezite ve kronik hastalık riskini artırıyor

18:38 - Gündem

Irak Başbakanı Zeydi: Irak, Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasından en fazla etkilenen ülkelerden biri

18:22 - Dünya

Yükseköğretime milli sporcu yerleştirmeleri için başvurular başladı

17:17 - Gündem