?>

Yeryüzü Doktorları kurak iklime sahip coğrafyalarda son 8 yılda 398 su kuyusu açtı

Yeryüzü Doktorları, 2013 yılından beri Afganistan, Bangladeş, Çad, Kamerun, Kenya, Kongo, Nijer, Somali ve Tanzanya'da açtığı 398 su kuyusu ile 232 bin 392 kişinin temiz suya erişmesini sağladı.

Dünya - 5 yıl önce

İstanbul

Yeryüzü Doktorları'ndan "Dünya Su Günü" dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporu'na göre 2 milyardan fazla insan temiz suya erişemiyor. Dünya Sağlık Örgütü Raporu'na göre ise her yıl kirli su kullanımına bağlı sebeplerle 485 bin kişi hayatını kaybediyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun raporuna göre de kirli suların kullanılması, çatışmalardan ve savaşlardan daha fazla çocuğun ölümüne neden olurken, her yıl 15 yaş altı 85 bin 700 çocuk kirli su kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle ölüyor.

232 bin kişinin temiz suya erişimi sağlandı

Temiz suya erişimi artırmak adına, altyapının yetersiz kaldığı ve kurak iklime sahip coğrafyalarda su kuyuları açan Yeryüzü Doktorları, 2013 yılından beri Afganistan, Bangladeş, Çad, Kamerun, Kenya, Kongo, Nijer, Somali ve Tanzanya'da 398 su kuyusu açarak 232 bin 392 kişinin temiz suya ulaşmasını sağladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yeryüzü Doktorları Proje Asistanı Mert Özleyen, sağlıklı bir yaşam sürmek için temiz suya erişimin çok önemli olduğunu belirtti.

Kirli su kullanımının ishal, kolera, dizanteri, tifo gibi hastalıklara neden olduğunu hatırlatan Özleyen, su ve hijyenle ilgili hastalıkların 5 yaş altındaki çocuklarda ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak görüldüğünü ifade etti.

Özleyen, Afganistan'da tanık olduğu bir olayı anlatarak şunları kaydetti:

"Bizler de buralara giderek, su kuyuları açıyor, ulaştığımız her bölgede suya erişmek için verilen mücadeleye şahit oluyoruz. Afganistan da bu mücadeleyi veren ülkelerden biri. Afganistan'ın Baghlan bölgesinde karşılaştığımız Muhibullah ve kardeşi Ubeydullah da her gün suya ulaşmak için evlerinden kilometrelerce yürüyor, yağmur suyunun yer altı sularıyla birleştiği bir havzadan su dolduruyordu. Bu su ile ailenin yemek, temizlik gibi birçok ihtiyacı karşılanıyordu fakat suyu kullanmak için suda bulunan çamurun ayrılmasını ve dibe çökmesini uzun bir zaman beklemeleri gerekiyordu.

Temiz su bulunmayan köyde, kirli su kullanmak zorunda oldukları için de sürekli hasta oluyorlardı. Her doktora gittiklerinde ağrıları hafifliyor ama sonra rahatsızlıkları tekrar ediyordu. Yine su doldurmak için yola koyulacakları bir sabah, köylerinde su kuyusu açtığımızı gördüklerinde tarifsiz bir mutluluk yaşadılar. Muhibullah ve kardeşi köylerinde açılan kuyu ile artık sabahları erkenden su bulmak umuduyla yola çıkmıyor, o havzada suyun birikmesi için yağmurun yağma ihtimali üzerine yarışmıyorlar. Gittiğimiz bu köyde açtığımız bir su kuyusu ile onlarca insan için sağlıklı yaşamın başlangıcına vesile olduk. Bizler bu bölgelerde daha fazla ihtiyaç sahibinin temiz suya erişimlerini sağlamak ve kirli suların neden olduğu hastalıkların önüne geçebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Satılık konut en çok İstanbul ve İzmir'de aranıyor

2021-03-18 17:46 - Gündem

Türk Hava Kurumu 8 ildeki bazı taşınmazlarını satışa çıkardı

2021-03-21 12:51 - Ekonomi

İspanyol golcü Alvaro Negredo: Beşiktaş her zaman kalbimde bir sızı

2021-03-18 15:41 - Spor

İtalya Dışişleri Bakanı Maio, Libya'da hükümet yetkilileriyle 'ikili ilişkileri' değerlendirdi

2021-03-21 22:11 - Dünya

Ödüllü yönetmen Altay: Sürekli hikaye arayışındayım

2021-03-21 16:46 - Çevre-Hayat

Kovid-19 tedavisi gören Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş taburcu edildi

2021-03-17 19:56 - Gündem

Şair Mürsel Sönmez, şiirin insanlık için hakikate yaklaşma fırsatı olduğunu söyledi

2021-03-19 19:36 - Kültür Sanat

David Fincher'ın son filmi 'Mank' 10 dalda Oscar adayı

2021-03-15 21:41 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan nevruz mesajı

2021-03-21 21:36 - Gündem

Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde 14 terörist etkisiz hale getirildi

2021-03-20 13:19 - Dünya

İlgili Haberler

Milano ile Tel Aviv arasındaki kardeş şehir protokolünün iptali için gösteri düzenlendi

00:17 - Dünya

AB, Gazze'nin yeniden inşası sürecinde aktif rol üstleneceğini yineledi

22:32 - Dünya

Hollanda'da ASALA'nın şehit ettiği Ahmet Benler, Lahey ve Marmaris'te anıldı

21:18 - Dünya

Zelenskiy, 17 Ekim'de Washington'da Trump ile görüşeceğini söyledi

20:52 - Dünya

Liderler Gazze'de barış için 'Şarm el-Şeyh Anlaşması'nı imzaladı

20:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Kabine üyelerinden Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi'ne ilişkin paylaşım

00:22 - Siyaset

Milano ile Tel Aviv arasındaki kardeş şehir protokolünün iptali için gösteri düzenlendi

00:17 - Dünya

AB, Gazze'nin yeniden inşası sürecinde aktif rol üstleneceğini yineledi

22:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi'ne ilişkin paylaşım

21:42 - Siyaset

Yeşil Burun Adaları, 2026 FIFA Dünya Kupası biletini aldı

21:38 - Spor