?>

Yerli radarla pistlerdeki yabancı cisimlere sıkı takip

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, havalimanlarında pist güvenliğini, yerli ve milli olarak geliştirilen FOD radarı ve gelişmiş kamera sistemleriyle sağlayacaklarını bildirdi.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA (AA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanlarında uçuş emniyet seviyesini üst düzeye taşımak amacıyla 2014'te FOD radarı geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Bu çerçevede milimetre dalga radarının optik sistemle desteklenmesiyle milli FOD tespit sisteminin geliştirildiğini dile getiren Turhan, 2018 yılı itibarıyla sistemin üretim çalışmalarının tamamlandığını ve Antalya Havalimanı'na kurulduğunu ifade etti.

Yerli ve milli olarak geliştirilen radar sisteminin, havalimanlarında uçuş pisti üzerindeki yabancı madde kalıntılarını tespit ederek operatöre uyarı yolladığını anlatan Turhan, "Havalimanlarında pist güvenliğini yerli ve milli olarak geliştirilen FOD radarı ve gelişmiş kamera sistemleriyle sağlayacağız. İlk olarak Antalya Havalimanı'nda kullanılacak radarla pist üzerindeki en küçük nesneleri anında tespit edeceğiz." diye konuştu.

Turhan, milimetre dalga radar sisteminin, kalıntıların ve yabancı cisimlerin pist üzerindeki konumunun ve kamera görüntüsünün gerçek zamanlı gösterimini yaptığını dile getirerek, "Sistem bünyesinde pist başına tipik olarak 4 milimetre Dalga Radar ile 4 gece/gündüz görüşlü optik sistem bulunmakta. 7/24 sürekli otomatik gözetleme yapan ve tek merkezden kumanda, izleme olanağı sağlayan sistem, istatistiksel bilgileri kaydetmekte ve gerekli raporları üretmekte." ifadesini kullandı.

DHMİ'nin, FOD Radarı'nın yanı sıra Milli Gözetim Radarı, Hava Trafik Kontrol Simülatörü, Kuş Radarı, Hava Aracı Takip Sistemi gibi TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirdiği çok sayıda önemli yerli ve milli Ar-Ge projeleri bulunduğunu belirten Turhan, bu projelerin hem yurt içi hem de yurt dışına satışlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Bakan Turhan, yerli ve milli sistemlerin yaygınlaştırılmasının dışa bağımlılığın azaltılması açısından önemini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Dev tavşan ile küçük kızın dostluğu güldürdü

2019-03-28 23:31 - Dünya

2 defineci için "Gömü bulup kaçtılar" iddiası

2019-03-28 17:59 - Asayiş

60 dönüm sazlık alan cayır cayır yandı

2019-03-28 22:32 - Asayiş

6’ıncı tiyatro günleri “Rumuz Goncagül” oyunu ile başlıyor

2019-03-22 21:17 - Kültür Sanat

Japon müziğinin Türkiye'deki elçisi

2019-03-28 00:02 - Magazin

'Venezuela'ya yeni parti insani yardım ulaştırıldı'

2019-03-29 01:42 - Dünya

EGO otobüsü yayaya çarptı

2019-03-27 00:32 - Asayiş

Cinayet zanlısını narkoz yakalattı

2019-03-28 12:32 - Asayiş

RÖPORTAJ - “Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak ve güçlendirmek“

2019-03-25 13:43 - Ekonomi

İstanbul'da miting ve nevruz tedbirleri

2019-03-23 19:22 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye ile Irak arasında '2. Dönem JETCO Protokolü' imzalandı

16:58 - Ekonomi

Volkswagen, ABD tarifelerinin şirkete bu yıl 5 milyar avro ilave yük getirmesini bekliyor

16:53 - Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

16:48 - Ekonomi

Mardin'de 120 dönüm atıl arazide modern bağcılık yapılıyor

16:27 - Ekonomi

Bu yıl sinema hasılatı 3 milyar 500 milyon liraya yükseldi

16:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Güney Sudan'da seller nedeniyle on binlerce kişi yerinden oldu

17:42 - Dünya

İİT, İsrail'in Gazze'de ateşkesi ihlal eden saldırılarını kınadı

17:37 - Dünya

TRT World Forum 2025 yarın İstanbul'da başlayacak

17:33 - Gündem

Sındırgı depreminde enkaz altında kalmaktan son anda kurtulan kardeşler o anları anlattı

17:28 - Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda tıra çarpan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

17:23 - Gündem