?>

Yeniden yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığının tebliğine göre, düzenlenmeden yararlanmak isteyen borçlular, 31 Ağustos gün sonuna kadar ilgili idareye başvuruda bulunacak.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Bazı kamu kurumlarına olan borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihi gün sonuna kadar ilgili idareye başvurmaları gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığının, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun uyarınca, Bakanlığa bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları, il özel idareleri ve belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) ait alacakların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin hükümlerinin uygulamasına dair usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, kanun kapsamında 30 Nisan 2021'den (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları yer alıyor.

Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların 31 Ağustos 2021 tarihi gün sonuna kadar ilgili idareye başvuru yapmaları şartı bulunuyor.

Bakanlığa, il özel idarelerine, belediyelere, büyükşehir belediyelerine, YİKOB'lara, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bağlı tahsil dairelerine olan borçlarını ödemek isteyenlerin, borçlu bulundukları tahsil dairelerine yazılı başvurmaları gerekiyor.

Bakanlığa bağlı vergi dairelerine olan borçlar için Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkive.gov.tr) üzerinden başvuru yapılabileceği gibi bağlı bulunulan vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla başvurulabilecek.

Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için kanundan yararlanma talebinde bulunmaları halinde, her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvurmaları gerekiyor.

Mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutarlar dikkate alınarak ilgili vergi dairesine yazılı başvurarak kanun hükümlerinden yararlanabilecek.

Borçlular, toplam borçları ya da talep ettikleri dönem ve türler açısından da düzenlemeden yararlanabilecek. Ancak motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, her bir taşıt itibarıyla hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Borçluların, takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri şartı bulunuyor.

Alacak asılları üzerinden hesaplanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i amme alacakları yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan kullanılarak hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarı alacak asılları ile birlikte ödenecek.

Taksitle ödeme imkanı

Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ya da ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi imkanı bulunuyor.

İlk taksit ödeme süresi de 30 Eylül 2021 tarihi mesai saati bitiminde sona erecek.

Azami taksit süresi 18 eşit taksit olarak belirlenmiş olmakla birlikte 6, 9 ve 12 eşit taksitte ödeme seçenekleri de bulunuyor. Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde katsayı uygulanacak.

Yapılandırılan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu tutarlara katsayı uygulanmayacak.

Fer'i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90'ı ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile birlikte hesaplanan gecikme faizinin yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek.

İdari para cezalarında ise yüzde 25 indirim yapılacak. Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece fer'i alacaktan ibaret olması halinde, fer'i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutardan yüzde 50 indirim yapılacak.

Kanun kapsamında yapılandırılan alacak tutarının kredi kartı kullanılmak suretiyle de ödemesi yapılabilecek. Ancak bunun için aracılık yapan bankalarla anlaşma yapılması gerekecek.

Matrah ve vergi artırım imkanı

Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile katma değer vergisi mükellefleri 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 takvim yılları için matrah ve vergi artırımından yararlanabilecek.

Buna göre artırılan vergiler 30 Eylül 2021'e kadar (bu tarih dahil) tamamen ödenebilecek. Bu vergilerin ilk taksiti Eylül 2021'den başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte ödenmesi imkanı da bulunuyor.

Matrah veya vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu vergilerden yüzde 10 indirim yapılacak ve bu vergilere katsayı uygulanmayacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Trafik sigortasında tazminatlar artık daha adil ve hızlı ödenecek

2021-06-13 18:43 - Gündem

Avrupa Parlamentosu AB içinde seyahate imkan verecek Dijital Kovid Sertifikası'nı oylayacak

2021-06-08 16:15 - Gündem

Tezi için bir yıl göçerlerle yaşayan doktora öğrencisi, alan taramasını tamamladı

2021-06-11 16:37 - Çevre-Hayat

MHP Genel Başkanı Bahçeli: 'Marmara Denizi Eylem Planı'nı destekliyoruz

2021-06-08 18:21 - Siyaset

Doğa harikası Hersek Lagünü yazı 235 kuş türüyle karşıladı

2021-06-12 15:52 - Çevre-Hayat

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: 3 günde toplam 733 metreküp müsilajı bertarafa gönderdik

2021-06-11 15:06 - Gündem

'Hafıza' belgeselinde Osmanlı Devleti her yönüyle ele alınacak

2021-06-11 16:41 - Kültür Sanat

Dünya Meteoroloji Örgütü: Bu yıl Avrupa, 2013'ten bu yana en soğuk baharı yaşadı

2021-06-08 22:17 - Dünya

Mişri: ABD vatandaşı Hafter, devlet başkanı olamayacağı için anayasa referandumunu engelliyor

2021-06-09 00:56 - Dünya

Samsung'dan “Büyük TV Günleri“ ile daha fazla Para Kart fırsatı

2021-06-08 14:39 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

KKM bakiyesi 200 milyar liranın altına indi

14:52 - Ekonomi

Startuplar geleceğin ortaklıklarını Türkiye E-Ticaret Haftası’nda kuracak

14:47 - Ekonomi

Tarım sigortaları kapsamında ekimde üreticilere 11,6 milyar lira hasar tazminatı ödendi

14:42 - Ekonomi

OECD ülkelerine yeni kalıcı göç azalırken sığınma başvuruları rekor seviyeye çıktı

14:33 - Ekonomi

Bakan Bolat, Mısırlı ve Suudi Arabistanlı yetkililerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi

14:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

KKM bakiyesi 200 milyar liranın altına indi

14:52 - Ekonomi

Startuplar geleceğin ortaklıklarını Türkiye E-Ticaret Haftası’nda kuracak

14:47 - Ekonomi

Tarım sigortaları kapsamında ekimde üreticilere 11,6 milyar lira hasar tazminatı ödendi

14:42 - Ekonomi

Gazze'de ateşkese rağmen "açlık kuyrukları" devam ediyor

14:37 - Dünya

OECD ülkelerine yeni kalıcı göç azalırken sığınma başvuruları rekor seviyeye çıktı

14:33 - Ekonomi