?>

Yeni Zelanda, Kızıldeniz'deki uluslararası koalisyona savunma gücü gönderecek

Yeni Zelanda hükümeti, Kızıldeniz'de güvenliğin sağlanması için uluslararası koalisyon dahilinde bölgeye "savunma gücü" sevk edeceğini duyurdu.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Yeni Zelanda hükümetinin internet sitesine göre, Başbakan Christopher Luxon, yaptığı açıklamada, "Ticari ve donanma gemilerine yönelik Husi saldırıları yasa dışı, kabul edilemez ve bölgeyi istikrarsızlaştırıyor." ifadesini kullandı.

Bölgede güvenliğin sağlanması için Kızıldeniz'e "savunma gücü" sevk etme kararı aldıklarını belirten Luxon, bu kararı bölgede kurulan koalisyonun bir parçası olarak aldıklarını kaydetti.

Kızıldeniz'deki durum

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında, İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pin Up 660, 11 Şubat 2024'te Galatasaray ile İstanbul Başakşehir arasında oynanan maçı anlatıyor

2024-01-20 12:40 - İnsan&Hayat

Cenevre'de 10 binden fazla kişi soğuk havaya rağmen Filistin için yürüdü

2024-01-20 21:52 - Dünya

Şanlıurfa Şehir Hastanesi inşaatının yüzde 54'ü tamamlandı

2024-01-18 10:23 - Gündem

Filistin Kızılayı, İsrail'in saldırıları nedeniyle Emel Hastanesindeki yaralılara ulaşamıyor

2024-01-22 23:58 - Dünya

İsrailli STK'ya göre, Gazze saldırılarında yüzlerce arkeolojik sit alanı yok oldu

2024-01-22 21:58 - Dünya

Hatayspor, yarın Alanyaspor'u konuk edecek

2024-01-22 09:22 - Spor

Adana'da beraberlik

2024-01-20 21:37 - Spor

Galatasaray Trabzon'da farklı kazandı

2024-01-21 21:22 - Spor

Tokat'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu

2024-01-21 17:23 - Çevre-Hayat

Aile ve Gençlik Fonu hazırlıklarında sona yaklaşılıyor

2024-01-17 12:53 - Gündem

İlgili Haberler

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ortak deklarasyona dünyadan tepkiler

02:38 - Dünya

İspanya'da Kurtuba Cami-Katedrali'nde çıkan yangın söndürüldü

02:22 - Dünya

AB, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ortak deklarasyondan memnun

02:03 - Dünya

Azerbaycan ve Ermenistan, barış anlaşmasını parafladı

01:57 - Dünya

Trump ile Putin, 15 Ağustos'ta Alaska'da görüşecek

01:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ortak deklarasyona dünyadan tepkiler

02:38 - Dünya

İspanya'da Kurtuba Cami-Katedrali'nde çıkan yangın söndürüldü

02:22 - Dünya

AB, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ortak deklarasyondan memnun

02:03 - Dünya

Azerbaycan ve Ermenistan, barış anlaşmasını parafladı

01:57 - Dünya

Trump ile Putin, 15 Ağustos'ta Alaska'da görüşecek

01:42 - Dünya