?>

Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Peters: Gazze'de şimdi barış istiyoruz

Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters, Gazze Şeridi'ndeki durumu "felaket" olarak nitelendirerek, "Kalıcı barış, mümkün olan en hızlı şekilde iki devletli çözüm istiyoruz. Gazze'de şimdi barış istiyoruz." dedi.

Dünya - 1 yıl önce

Çanakkale

Çanakkale'de Anzak Günü törenlerine katılan Peters, kaldığı otelde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Çanakkale Kara Muharebeleri'nin olduğu dönemde neredeyse bütün Yeni Zelandalı ailelerin savaştan olumsuz etkilendiğini belirten Peters, Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan bu "felaketin" hafızalarında yer ettiğini söyledi.

Peters, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Anzak askerleri ve annelerine hitaben yazdığı mektuptaki, "Sizler, Mehmetçikler ile yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır." şeklindeki ifadelerini anımsatarak, Atatürk'ün bu konuda gösterdiği büyüklüğü her yıl Anzak Günü'nde andıklarını dile getirdi.

Ekonomik alanda gelişen ilişkiler

Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki ikili ilişkilerin geliştiğini vurgulayan Peters, "Türkiye'de deprem onarımı, deprem önleme çalışmaları gibi pek çok şey yapıyoruz. Yeni Zelanda, o konuda oldukça gelişmiş durumda. Bu anlamda pek çok çalışma yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Peters, Türkiye'de denizcilik sektöründe de çalışmalar yürüttüklerine işaret ederek, "İşimiz, genişletilmiş ekonomik ilişkilere sahip olmak için her fırsatı değerlendirmek. Türkiye ile kültürel ve siyasi ilişkilerimiz de var. Bundan dolayı burada çok vakit geçiriyoruz." diye konuştu.

"Gazze'de barış" çağrısı

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucu 14 binden fazla çocuğun yaşamını yitirmesini kınayıp kınamadığı sorusuna Peters, "Biz, her türlü saldırıyı kınıyoruz." yanıtını verdi.

Peters, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'teki kapsamlı saldırısını "terörizm" olarak gördüğünü söyledi.

Gazze'de yaşananları "felaket" olarak nitelendirdiğini ve bu felakete karşı olduklarını vurgulayan Peters, "Kalıcı barış, mümkün olan en hızlı şekilde iki devletli çözüm istiyoruz. Gazze'de şimdi barış istiyoruz. Bu felakete bakmayı, beklemeyi ve hiçbir şey yapmamayı göze alamayız." dedi.

Peters, barışı teşvik etmek için ellerinden geleni yaptıklarının altını çizerek, "İnsani bakımdan, insani felaketin yaşandığı bu yerlerden bu kadar uzakta olmamıza rağmen yardım edebildiğimizden emin olmak için önemli bir çaba harcıyoruz." ifadelerini kullandı.

Çocukların katledilmesini ahlaksızca görüp görmediğine ilişkin soru üzerine Peters, bu konuda cinsiyet ve yaş ayrımı yapmadığını, herhangi birinin öldürülmesini ahlaksızca gördüğünü söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait İHA'yı düşürdüğünü açıkladı

2024-04-22 00:58 - Dünya

BM: Gazze'deki toplu mezarlara ilişkin delillerin muhafaza edilmesi önemli

2024-04-25 20:42 - Dünya

İstanbul'da 23 Nisan kutlamaları dolayısıyla pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

2024-04-19 16:53 - Gündem

Tayvan'da 6,1 ve 6 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldi

2024-04-22 22:32 - Dünya

Salgın sonrası ikinci el giyim pazarı hızla büyüyor

2024-04-26 11:17 - Ekonomi

Cibaliya'da enkazdan çıkarılan Filistinli aile, Refah'ta yoklukla mücadele ediyor

2024-04-19 12:50 - Dünya

Bilim insanları Afrika'daki ölümcül sıcak hava dalgasının insan etkisiyle olduğunu açıkladı

2024-04-19 12:38 - Dünya

Ankara'da toz taşınımının cuma gece saatlerine kadar görülmesi bekleniyor

2024-04-24 18:28 - Gündem

Türkiye şampiyonu Evindar Demirbağ, bilek güreşinde yeni madalyalar peşinde

2024-04-21 11:53 - Spor

Panathinaikos, İsrail takımı karşısındaki yenilgiyi hakemlerin siyasi kararlarına bağladı

2024-04-24 20:52 - Spor

İlgili Haberler

Netanyahu'dan, Şin-Bet Başkanı atamasını onaylayacak komitedeki 6 üyeyi görevden alma talimatı

14:38 - Dünya

İran, doğu sınırına 400 kilometre güvenlik duvarı inşa edecek

14:33 - Dünya

İsrail saldırıları altındaki Gazze'de su krizi devam ediyor

14:27 - Dünya

Türkiye'nin Banjul Büyükelçisi Oba: Afrika'nın refahı ve barışı tüm dünyaya iyi gelecek

12:27 - Dünya

Yemen’den atılan füze nedeniyle Tel Aviv’deki havalimanında uçuşlar askıya alındı

12:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Orta Anadolu Otoyolu'nu inşa etmeyi planlıyoruz

17:42 - Ekonomi

Sivasspor Kulübü Başkanı Bahattin Eken'den istifa çağrılarına yanıt

17:38 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü

16:12 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan, Necip Fazıl Kısakürek'i anma mesajı

15:28 - Gündem

Ankara için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

15:08 - Gündem