?>

Yeni Delhi'de vatandaşlık yasasına karşı protestolarda 4 günde 20 kişi öldü

Hindistan'da "Vatandaşlık Yasası"na karşı 4 gündür devam eden olaylarda 56'sı polis en az 189 kişi yaralanırken, 20 kişi de hayatını kaybetti.

Dünya - 6 yıl önce

Yeni Delhi

.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

Yeni Delhi'de 'Vatandaşlık Yasası'na karşı protestolar devam ediyor Hindistan'da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen "Vatandaşlık Yasası"na karşı protestolar devam ediyor. Polisin müdahale ettiği, yasaya karşı çıkan ve destekleyen gruplar arasındaki çatışmaların şiddetlendiği protestolar kapsamında, Delhi'deki Gokulpuri bölgesinde araç lastiği satıcılarının bulunduğu iş yerleri ateşe verildi. İtfaiye ekipleri yangına müdahale etti. ( Javed Sultan - Anadolu Ajansı )

Hindistan'da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen "Vatandaşlık Yasası"na karşı protestolarda 4 günde 20 kişi hayatını kaybetti.

Yeni Delhi'de vatandaşlık yasası karşıtı protestolar sürüyor

Hint basınındaki haberlere göre, başkentin kuzeydoğu bölgelerinde 4 gündür devam eden gösterilerde, biri emniyet amiri 20 kişi yaşamını yitirdi.

Yetkililer, olaylarda 56'sı polis, en az 189 kişinin yaralandığını, hastaneye kaldırılan çok sayıda kişide kurşun yarası bulunduğunu aktardı.

The Press Trust of India'nın (PTI) haberine göre, şiddet olaylarıyla ilgili 1 kişi tutuklanırken, 20 kişi de gözaltına alındı.

Başkentin Maujpur, Kardampuri, Jaffrabad, Gokulpuri, Chand Bagh ve Bhajanpura bölgelerinde devam eden gösterilerde, çok sayıda araç, dükkan ve ev ateşe verilirken, polis gruplara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Ülkede Aralık 2019'da başlayan ve iki ayı aşkın süredir devam eden protestolarda ölen sivillerin sayısı 42'ye çıktı.

Müslümanların evlerine saldırı

Yeni Delhi'nin kuzey doğusundaki Mustafabad bölgesi sakinlerinden Rauf Han, Hindu grupların "dini sloganlar" atarak Müslümanların evlerine demir çubuk ve bambu sopalarıyla saldırdığını söyledi.

Han, evlerin kapılarını zorlayarak içeri giren grupların, insanları dövdüğünü ve eşyalara zarar verdiğini belirtti.

Kendi ailesinin de can korkusu endişesiyle yakındaki camiye sığındığını ileri süren Han, evinin akıbetini bilmediğini ve kaçarken "Her şeyi yakın" şeklinde sesler duyduğunu ileri sürdü.

Şiddet olayları sosyal medyaya yansıdı

Sosyal medyaya düşen görüntülerde, Hindu milliyetçilerinden oluşan bir grubun protestolarda hayatını kaybeden bir kişinin cesedini sürüklediği görüldü.

Olayların yaşandığı Ashok Vihar bölgesinde de bir grup Hindu gösterici, bir caminin minaresine tırmandı.

Minarenin üzerine çıkan kişiler, hilali yerinden sökmeye çalışırken, çevredekilerin de yardımıyla minareye bayrak asılması ve zarar verilmesi üzerine alkış sesleri duyuldu.

Trump "Vatandaşlık Yasası"nı tartışmak istemedi

Hint basınındaki haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaret ettiği ülkelerin liderlerini eleştirmekten kaçındığına işaret edildi.

Trump'ın, "Vatandaşlık Yasası"nı tartışmak istemediğinin vurgulandığı haberlerde, Hindistan'ın halkı için doğru kararı vereceği yorumunu yaptığı kaydedildi.

Müslümanlar yasa kapsamı dışında kalıyor

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı tutan düzenleme, 9 Aralık 2019'dan bu yana protesto ediliyor.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke olan Hindistan'da, 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Depremde hayatını kaybedenler için cenaze töreni düzenlendi

2020-02-24 14:17 - Gündem

İKÜ'nün düzenlediği Akıngüç Ödülü için başvurular başladı

2020-02-25 14:28 - Ekonomi

Seramiksan, UNICERA fuarında yer alacak

2020-02-25 12:54 - Ekonomi

Pentagon'dan İdlib açıklaması

2020-02-20 01:32 - Dünya

İçişleri Bakanı Soylu: Yıkılan evlerin yerine yenisi yapılacak

2020-02-25 01:02 - Siyaset

CANLI - Bakan Kurum: Van'da kalıcı konutlar için çalışma başlatmış durumdayız

2020-02-24 14:47 - Siyaset

'Hocalı Katliamı'nın 28'inci yılında Azerbaycan'ın acılarını paylaşıyoruz'

2020-02-25 14:37 - Gündem

Galatasaray hisseleri derbi sonrası tavan oldu

2020-02-24 15:02 - Ekonomi

Demokratların Nevada ön seçimlerini Sanders kazandı

2020-02-23 10:32 - Dünya

46 yıldır biriktirdiği kasetlerle nostalji keyfi yapıyor

2020-02-25 14:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Güney Kore ve Çin, ekim sonundaki APEC Zirvesi'nde ikili ilişkileri geliştirmede anlaştı

02:57 - Dünya

Suriye'nin kuzeyinde kapsamlı ateşkes anlaşmasına varıldı

02:52 - Dünya

ABD'de yargıç, Trump'ın Illinois'e Ulusal Muhafız konuşlandırma kararını engellemedi

02:47 - Dünya

Kanada’nın Alberta eyaletinde 51 bin öğretmen greve gitti

02:42 - Dünya

Özgürlük Filosu aktivistleri önceki filoda yaşananlara rağmen Gazze'ye ulaşmaya kararlı olduklarını belirtti

22:29 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'ye dönen Küresel Sumud Filosu aktivisti Özkan, gazetecilere konuştu

06:03 - Gündem

Samsun'da Atatürk'ün kaldığı tarihi konak yangında zarar gördü

03:18 - Gündem

Erdek Körfezi'nde fırtına etkili oluyor

03:02 - Gündem

Güney Kore ve Çin, ekim sonundaki APEC Zirvesi'nde ikili ilişkileri geliştirmede anlaştı

02:57 - Dünya

Suriye'nin kuzeyinde kapsamlı ateşkes anlaşmasına varıldı

02:52 - Dünya