?>

Yeni Cami ve külliyesini anlatan sergi Hünkar Kasrı'nda açıldı

İstanbul Ticaret Odasının okuyucuyla buluşturduğu "İstanbul Eminönü Yeni Cami Külliyesi ve Hünkar Kasrı" adlı eserin tanıtımı, Hünkar Kasrı'nda ziyarete açılan fotoğraf sergisiyle yapıldı.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

İstanbul

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Eminönü Yeni Cami Külliyesi ve Hünkar Kasrı'nın 425 yıllık tarihini bir kitap haline getirerek yayınladı.

Eminönü Hünkar Kasrı'nda ziyarete açılan fotoğraf sergisinde, kitaptan seçilen görseller tarihi yapıya ilişkin bilgiler eşliğinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, açılışta yaptığı konuşmada Eminönü sahilindeki Yeni Cami'nin yüzlerce yıl daha yaşaması ve İstanbul'a ruhunu veren niteliğinin devam etmesi için üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi.

"Yeni Camii Külliyesi medeniyetimizin bir özetidir"

Yeni Cami Külliyesi'nin önemli bir parçası olan Hünkar Kasrı'nın İTO tarafından 5 yılda gerçekleştirilen restorasyon çalışmasıyla 2009'da kültür hayatına yeniden kazandırıldığına değinen Avdagiç, "Restorasyon çalışması ile sadece emsalsiz değerdeki süsleme ve çinilerle bezeli bir tarihi eserimizi kurtarmadık, aynı zamanda İstanbul'a karşı tarihi ve sosyal sorumluluklarımızdan birini daha yerine getirdik." dedi.

Avdagiç, Yeni Cami ve Hünkar Kasrı'nın nadir çini örnekleri, paha biçilmez hat yazıları, birbirinden değerli kalem işleri ve sedef işlemeleriyle yaşayan bir müze olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Bize göre Yeni Cami Külliyesinin Hünkar Kasrı dahil tüm parçaları, İstanbul'un yüzlerce tarihsel zenginliklerinden biri değil, İstanbul'da neşet eden Osmanlı medeniyetinin emsalsiz bir numunesi, deyim yerindeyse büyük medeniyetimizin bir özetidir. Bu nedenle kaybolup gitmesine müsaade etmeyerek, İstanbullu tüccarların ülkemizin ezeli ve ebedi tapu kayıtlarına sahip çıktığını gösterdik."

"Sergide kitabın görsel bir hikayesi var"

Kitabın yazarı, kültür-sanat tarihçisi Abdullah Kılıç ise belgelerle kitap için araştırmalar yaparken, eserlerin bugünkü durumlarına da yer vermek için farklı zamanlarda binlerce fotoğraf çektiklerini söyledi.

Sergide kitabın görsel bir hikayesinin bulunduğunu dile getiren Kılıç, "Çektiğimiz fotoğraflardan 300 tanesini kitapta kullandık. Kitapta kullandığımız bu fotoğrafların içerisinden de bir kısmını seçerek, görsel olarak hikayeyi anlatmak için Hünkar Kasrı'ndaki bu sergide ilgililerin beğenisine sunduk." dedi.

Kılıç, "Sergi bütün olarak gezildiğinde, fotoğrafların altındaki yazılarla beraber bu işi görsel olarak anlatıldığı görülüyor. Bütün derdimiz külliyenin asıl yapılış gayesini, bugünkü durumunu ve geçmişten geleceğe uzanan hikayesini anlatmaktı. Bu çalışma ilk defa yapıldı ve kitapta bütün bilgi ve belgelere yer verildi." değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergiyi gezen katılımcılara eşlik eden Kılıç, daha sonra ziyaretçilere eserin hazırlanışına ve sergilenen görsellere ilişkin bilgi verdi.

Açılışa İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Kılıç'ın yanı sıra çok sayıda sanatsever ve tarih meraklısı da katıldı.

Yeni Cami Külliyesi ve Hünkar Kasrı

"İstanbul Eminönü Yeni Cami Külliyesi ve Hünkar Kasrı" adlı eserde, Osmanlı klasik döneminin son ihtişamlı örneği olarak bilinen 16. yüzyıla ait Eminönü Yeni Cami'nin hikayesi bilgi, belge ve görseller eşliğinde anlatılıyor.

İTO tarafından yayınlanan, Abdullah Kılıç'ın kaleme aldığı eserde, ilk temeli 1597'de Safiye Sultan tarafından atılan ve 1665'te Hatice Turhan Sultan'ın döneminde tamamlanan külliyenin belgesel hikayesine yer veriliyor.

Kitapta, Josephus Grelot'un İstanbul Seyahatnamesi kitabında yer alan ve Yeni Cami Külliyesi'yle ilgili bilinen en eski görüntü olan gravür de yer alıyor. 1680 yılında resmedilen görselde, külliye bitiminden yaklaşık 17 yıl sonraki haliyle görünüyor.

Kitabın içindeki fotoğraflardan bir seçkinin ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu sergi, 30 Nisan'a kadar Eminönü Hünkar Kasrı'nda ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Derbinin galibi Fenerbahçe

2022-04-10 22:44 - Spor

Sanayi sektöründen ihracatta ilk çeyrek rekoru

2022-04-10 11:29 - Ekonomi

Trabzonspor, 23 haftadır liderliğini sürdürüyor

2022-04-11 10:34 - Spor

İstanbul merkezli 2 ilde FETÖ operasyonu

2022-04-08 08:54 - Asayiş

Mezun olduklarında sanayi sektörüne güç katacaklar

2022-04-09 13:46 - Ekonomi

Akseki, çiçek açan meyve ağaçlarıyla renklendi

2022-04-12 12:48 - Çevre-Hayat

Milli boksör Melisa Kaplan, Dünya Şampiyonası'nda madalya hedefliyor

2022-04-11 15:45 - Spor

Beşiktaş evinde farklı kazandı

2022-04-09 23:02 - Spor

Tour of Türkiye'de dördüncü etabın startını Bakan Kasapoğlu verdi

2022-04-13 12:04 - Spor

Arabuluculuk dosyalarının yüzde 69'u 'el sıkışma' ile sonuçlandı

2022-04-10 13:28 - Gündem

İlgili Haberler

Sanatçı Ahmet Güneştekin, son kişisel sergisini Roma'da açtı

09:32 - Kültür Sanat

Genç cam sanatçısı, doğadan aldığı ilhamla figürler tasarlıyor

14:53 - Kültür Sanat

Düzceli üniversite öğrencisi, Filistinlilerin acılarını ve umutlarını tuvaline taşıyor

11:47 - Kültür Sanat

İstanbul'da "Şair Nabi'nin İzinde" programı kapsamında anma etkinlikleri düzenlendi

14:17 - Kültür Sanat

'Star Wars: Empire Strikes Back in Concert' Harbiye'de sanatseverlerle buluştu

09:07 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Bolu Göynük'teki orman yangınında 35 hektarlık alan zarar gördü

11:07 - Gündem

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 10 Filistinli hayatını kaybetti

11:02 - Dünya

Polonya hükümeti, Almanya ve Litvanya ile kara sınırlarında kontrol uygulamayı değerlendiriyor

10:57 - Dünya

Meksika'da bir krematoryumda 3-4 yıl öncesine ait 383 ceset bulundu

10:53 - Dünya

Bakanı Işıkhan: Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

10:42 - Ekonomi