?>

Yeni asgari ücrette geri sayım

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık'ta toplanacak. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

ANKARA - ÖZCAN YILDIRIM

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık'ta toplanacak.

Geçen yıl hükümetin "asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme" vaadinden dolayı işçi ve işveren arasında pazarlıksız geçen asgari ücret görüşmelerinin, bu yıl rakamın belli olmaması nedeniyle önceki senelerdeki gibi yoğun görüşmelere sahne olması bekleniyor.

Asgari ücreti belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 6 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapmasıyla başlayacak süreçte, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Doğrudan 6,5 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde Türk-İş, TÜİK'in geçen yıl komisyona sunduğu ağır işlerde çalışan bir işçinin net yaşam maliyeti olan bin 600 lirayı talep edecek.

Mevcut asgari ücret net bin 300 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Asgari ücret nasıl belirleniyor

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

11 yılda yüzde 242 arttı

Geçmiş yıllarda asgari ücrete farklı oranlarda artışlar söz konusu oldu. 2006 yılında net 380 lira olan rakamın 2016'da net bin 300 liraya yükselmesiyle asgari ücret aradan geçen sürede yüzde 242 artış gösterdi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Okmeydanı'nda şüpheli paket alarmı

2016-11-23 12:02 - Asayiş

Metro yolda kaldı, sınav ve işe geç kalan vatandaşlar isyan etti

2016-11-26 13:27 - Asayiş

UEFA Avrupa Ligi'nde 5. hafta heyecanı

2016-11-23 16:22 - Spor

Minareye yuva kuran tilki camiyi elektriksiz bıraktı

2016-11-28 23:17 - Çevre-Hayat

'Gerçek Galatasaray dün sahadaydı'

2016-11-26 17:37 - Spor

Diyanet İşleri Başkanı Görmez şehit aileleriyle buluştu

2016-11-29 00:32 - Gündem

Görevi süresince 25 hükümet gördü

2016-11-27 15:08 - Çevre-Hayat

Üzerine çelik kova düşen işçi öldü

2016-11-24 13:27 - Asayiş

TEMA Vakfı çocuklar ve doğa için sahnede

2016-11-25 17:32 - Çevre-Hayat

Terör örgütünün finans kaynağına darbe vuruldu, 2 terörist öldürüldü

2016-11-26 15:27 - Asayiş

İlgili Haberler

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 2025'te 27,79 milyar dolarlık ihracat

21:38 - Ekonomi

E-ticaret hacminin istikrarlı ve dengeli büyümesini sürdürmesi bekleniyor

20:30 - Ekonomi

Çin'in gemi imalatı 2025'te dünya lideri olmayı sürdürdü

20:09 - Ekonomi

Uludağ yarıyıl tatilini dolu dolu geçirdi

19:33 - Ekonomi

Dağlıoğlu: Türk teknoloji girişimleri Katar’daki yatırım kaynaklarından faydalanıyor

19:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

BM, hafta sonu İsrail'in hava saldırısı düzenleyerek Filistinli sivilleri öldürmesini kınadı

23:05 - Dünya

AB'den İsrail'e yabancı bağımsız medyanın Gazze'ye erişimini sağlaması çağrısı

22:36 - Medya

Fenerbahçe konuk olduğu Kocaelispor’u mağlup etti

22:27 - Spor

Ramazanın müjdecisi Berat Kandili dualarla idrak edildi

22:09 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Erzurum'un kırsal mahallesindeki öğrenciler "bayrak sevgisi"ni sokağa taşıdı

22:00 - Gündem