?>

Yemen'de ateşkesin sona ermesinin ardından çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor

Yemen'de sona eren ateşkesin ardından, hükümet güçleri ile İran destekli Husiler arasında yaşanan çatışmaların şiddetlenerek devam ettiği belirtildi.

Dünya - 3 yıl önce

Marib

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dali ve Taiz kentlerindeki cephelerde hükümet güçleri ile İran destekli Husiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Yemen'de 6 aydır süren ateşkes sona erdi

Taiz'deki Ordu Komutanlığı Sözcü Yardımcısı Albay Abdulbasit el-Bahr da basına yaptığı açıklamada, Husilerin, Taiz'in çeşitli bölgelerinde bulunan orduya ait mevzileri topçu, orta ve ağır silahlar ile havan toplarıyla hedef aldığını aktardı.

Husi milislerinin, Taiz'deki bazı bölgelere sızmaya çalıştığını aktaran Bahr, ordu güçlerinin saldırıyı püskürterek Husilere ağır kayıplar verdirdiğini ifade etti.

Hükümet, Husileri şantaj yapmakla suçluyor

Öte yandan, Başkanlık Konseyi Üyesi Abdullah el-Alimi, Yemen resmi haber ajansına, ateşkesin uzatılması çabalarının başarısızlığa uğramasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Husilerin, insani ateşkesi bir şantaj fırsatı ve siyasi savaş olarak gördüklerini söyleyen Alimi, "Darbeci Husi milisler, İran'ın çıkarlarını Yemen halkının çıkarlarının önüne aldılar." dedi.Alimi, açıklamasında şunları kaydetti:"Husi milislerin barışa ortak olmaktan çok uzakta oldukları tüm dünya tarafından anlaşıldı. Ateşkes, kendi kontrolleri altındaki bölgelerde bulunan memurların maaşlarının ödenmesi, yolların açılması, Sana havaalanından uçuşların artırılması ve petrol akışının sağlanması gibi konuları garanti etmesine rağmen, güç sarhoşluğu ve birçok yalanın zorlamasıyla Husiler tarafından reddediliyor."Abdullah el-Alimi, hükümetin, barış imkanlarının sağlanması ve ateşkesin devamı için geniş çaplı fedakarlıklarda bulunduğuna ve Birleşmiş Milletler temsilcisinin hükümetin endişelerini göz ardı etmesine rağmen teklifini kabul ettiğine dikkati çekti.Uluslararası topluma seslenen Alimi, Husilere karşı daha açık ve ciddi tavır alınması çağrısında bulundu.Başkanlık Konseyi Üyesi Tarık Abdullah Salih ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Elimiz tetikteyken barışa çağrı yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı.

Yemen hükümeti ve Husilerin kabul ettiği ateşkes metnine göre, 6 aydır devam eden ateşkesin süresi 2 Ekim'de yerel saatle 19.00'da sona ermişti.

Yerel kaynaklar, dün ateşkesin sona ermesiyle Marib ve Taiz ile diğer bazı bölgelerdeki cephelerde hükümet güçleri ile İran destekli Husiler arasında şiddetli çatışmalar çıktığını aktarmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Göçmen kuşların molası Ağrı Dağı çevresinden izlenecek

2022-09-28 11:53 - Çevre-Hayat

Hasta minik kalpler için 7/24 diken üstündeler

2022-09-27 12:04 - Sağlık

İngiltere Savunma Bakanı Wallace'den Kiev'e ziyaret

2022-09-30 20:07 - Dünya

FIBA Şampiyonlar Ligi'nde 7. sezon başlıyor

2022-10-02 18:45 - Spor

Derbide gözler kalecilerde

2022-10-01 12:07 - Spor

Pençe-Şimşek operasyonu gazisi sporla yaşama bağlandı

2022-10-01 12:07 - Çevre-Hayat

Bakan Dönmez'den Kazakistan'da enerji diplomasisi

2022-09-28 14:22 - Dünya

Tekirdağ'da çıkan orman yangını söndürüldü

2022-10-01 20:34 - Asayiş

4. Dünya Göçebe Oyunları, İznik'te başladı

2022-09-29 14:06 - Kültür Sanat

Babadan oğula miras: Gazilik

2022-09-27 12:45 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Ukrayna'daki yolsuzluk skandalında İsrail'e kaçan Mindich'in durumu merak konusu oldu

19:13 - Dünya

İsrail ordusu, Cenin kentine bağlı Yabed kasabasındaki baskınını 9 gündür sürdürüyor

17:57 - Dünya

Şili'de devlet başkanı seçimi için oy kullanma işlemi başladı

17:47 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Yunanistan'ın başkenti Atina'da temaslarda bulundu

17:28 - Dünya

İsrail, Lübnan topraklarında UNIFIL askerlerini tank atışıyla hedef aldı

16:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Hakkari'de Zap Suyu'na düşen pikapta yaralanan 4 kişiden 2'si hayatını kaybetti

19:28 - Gündem

Borussia Dortmund'un yıldızı Adeyemi, muşta ve elektroşok silahı taşıdığı için ceza aldı

19:23 - Spor

Ukrayna'daki yolsuzluk skandalında İsrail'e kaçan Mindich'in durumu merak konusu oldu

19:13 - Dünya

Hakkari'de Zap Suyu'na düşen pikaptaki 4 kişi bot yardımıyla kurtarıldı

19:03 - Gündem

Türkiye'nin COP31'e ev sahipliği yapma iddiası devam ediyor

18:03 - Gündem