?>

Yazar Hayati Sır, yapay zekanın insan doğasındaki olumsuz taraflarını anlattı

Araştırmacı, yazar Hayati Sır, "Yapay zekaya bağlanmak demek, dünyadaki bütün her şeyin harf, titreşim olarak sayıya döndürülmesidir. Sayıya döndüğü zaman mana bitiyor. Hakikat gölgelenir" dedi

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 yıl önce

İstanbul

Sır, internetin teknolojik anlamdaki olumsuzluklarına ilişkin, "Dijital bir pandemi var. Çünkü çocukları oradan çıkarmazsak işimiz çok zor. Burada ebeveynlere çok iş düşüyor. Eskiden bir odada bir televizyon vardı, herkes ona bakardı. Şimdi her odada ayrı ekranlar var ve hepsinde de ayrı frekans, ayrı mesajlar var." dedi.

Yazı hayatına şiirle başlayan Sır, yarım asrı aşkın yazarlık hayatında kaleme aldığı kitaplarda, dijital alandaki gelişmeleri yakından takip ederek, yapay zeka, teknolojik tekilliği, dijital ölümsüzlük ve nesnelerin interneti gibi konuları ele aldı.

Hayy Kitap'tan çıkan "İyiliğin Kılıcı", "Sonsuz Bir Aşk ve Kıyamet Zamanı", "Sır.. Türkler! 15 Temmuz - Direniş - Diriliş - Kurtuluş!", "Ruhun Aşk Hali", "Kıyamet Öncesi Alem Bilgisi ve Dijital Virüs", "Dijital Ölümsüzlük ve Ruh", "Mescid-i Aksa'nın Metafizik Sırrı"nın bulunduğu 16 esere imza atan Sır, yapay zeka ve dijitalleşmenin olumsuz yanlarını anlattı.

Hayati Sır, yeni neslin doğayla doğrudan ilişkisinin kalmadığına dikkati çekerek, insanların dijitalleşmeyle birlikte fıtratla yaşamalarının engellendiğini söyledi.

"Dijital bir pandemi var"

Dijitalleşmenin zamanla yapay zekaya bağlanmak olduğuna dikkati çeken Sır, "Yapay zekaya bağlanmak demek, dünyadaki bütün her şeyin harf, titreşim olarak sayıya döndürülmesidir. Sayıya döndüğü zaman mana bitiyor. Mana bittiği zaman da hayatın orijinali biter. Hakikat gölgelenir. Hakikat gölgelenirse sahte olan subliminal mesajlar vererek, her şeyin simülasyonunu yaparsınız ve gerçeğin yerine, her şeyin sahtesini koyarsınız. Yeni nesil de artık bu sahteleri gerçek sanıyor. Bu dünya hayatını ve hakikati simülasyon zannediyor." dedi.

Yazar Sır, yapay zeka ile hakikatin ortadan kaldırıldığını savunarak, şunları söyledi:

"Hakikati ortadan kaldırırsanız, zihninizde teolojik olarak bir tanrı kavramı da kalmaz. Bu yüzden hakikati ortadan kaldırıyorlar, insanlar tamamıyla yapay olana bağlansın diye.

Sadece bununla da kalmıyor, dijitalleşme hakikatli hayatın yerine dijital bir hayatı koymak istiyor. Bu yüzden insana en yararlı olanı en zararlı olarak gösteriyorlar. Bunun üzerine oturup, düşünmek lazım. Esas pandeminin bu olduğunu düşünüyorum.

Dijital bir pandemi var. Çünkü çocukları oradan çıkarmazsak işimiz çok zor. Burada ebeveynlere çok iş düşüyor. Eskiden bir odada bir televizyon vardı, herkes ona bakardı. Şimdi her odada ayrı ekranlar var ve hepsinde de ayrı frekans, ayrı mesajlar var.

Bu yüzden de herkes farklı şey söylüyor, bu yüzden de çatışma çıkıyor. Oysa hakikat tektir. Hakikat tek olduğu için de muhakkak vahiyden ayrılmamak gerekir. Kalbin bilgisine güveneceksiniz."

Gidişatın iyi olmadığını ve insanların artık telefonlardan kafalarını kaldırmayacak hale geldiğini kaydeden Sır, "Türkiye'de en fazla takip olarak Instagram'da dünya birincisiyiz. Twitter'da 11.'yiz ve yine en fazla bakma süresi bizde. Yani günün üçte biri dijital. Böyle bir durumda çocuklar nasıl eğitim alacak? Yetişkinler de iş verimini düşürüyor, süreklilik kalmıyor. Herkes Müddessir suresini iyi okusun. Aslında şu zaman bütün olumsuzluklara rağmen çok umutlu bir zaman. Ben nurun böyle zamanlarda daha çok parlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Kur'an tilaveti, bozuyorlar dediğimiz ahengi düzeltir"

Hayati Sır, böyle bir zamanda insanların Kur'an-ı Kerim'le iletişim kurması gerektiğini söyleyerek, "İnsanların Kur'an'a koşması, neyin doğru neyin yanlış olduğunu görmesi lazım. Ama onların bunları görebilmesi için de Kur'an'a bugünden bakan, içinden okuyan, tefsir yapan hocalara, ilahiyatçılara ihtiyaç var. Ben herkese soruyorum, bu sürükleniş varken ilahiyatçılar nerede? Cuma hutbelerinde dijitalleşmeyle alakalı bir hutbe yok. Neden bilgi vermiyoruz? Neden çocuklara Kur'an öğretmiyoruz? Kur'an tilaveti, bozuyorlar dediğimiz ahengi düzeltir. Kur'an tilaveti yani sesi kalbin akılla olan ahengini, insanı birler, insanı kainatla da birler." diye konuştu.

Tüm olumsuzluklardan korunmak amacıyla toprağa sahip çıkmanın önemine değinen Sır, şöyle devam etti:

"Toprak, ekip biçmenin yanı sıra topraklanmak, vücudumuzdaki bütün elektriği atmak demek. Toprağa basacağız. Zorluklarda bize teyemmüm için ne verilmişse aslında topraklanmak o. Topraklandığımız zaman vücudumuzdaki elektrik birikmediği için o frekansınız korunuyor. Cep telefonlarına gerekirse bakacağız. Orada yaşamayacağız. Telefon sadece bir haberleşme aracı. Bir hayat biçimi değil. Şu dönem hiç durmadan Kehf suresini de okumamız lazım."

"Gerçek bir uyanış gerçekleşecektir"

Sır, insanın dijital köle olmak için yaratılmadığını vurgulayarak, "İnsan yeryüzü halifesidir. Cenabı Allah, insana halifelik sırrını verdi, ruhunu üfledi. Biz Allah'ın bize verdiği emaneti korumak için şehit oluruz. Dijital olmayız." dedi.

Son olarak "Gök Yazılar-Ashab-ı Kehf Uyanış" adlı kitabı kaleme alan Sır, 2009'dan bu yana yazdığı kitaplar için okurların "Hocam yazdıklarınızı bilim-kurgu romanı gibi okuduk." dediklerini aktararak, şunları söyledi:

"Ben pandemiyle ilgili veriyi de 5 yıl önce yazdım. Benden kaynaklanan bir meziyet değil. İşaretleri okumaktır bu. Son olarak yazdığım Gök Yazılar, Ashab-ı Kehf Uyanış kitabında bunları iç içe yazdım. Bu dönemle ilgili gerçekten çok ipucu var. Ashab-ı Kehf, neden mağaraya çekildi. Çünkü o zaman bugünkü gibiydi durum. Biz sadece Ashab-ı Kehf'i tam sayısı belli olmayan o yiğitlerle sınırlandırmayalım. Şu anda kendini korumak için mücadele edenler de karardıkça, şafak sökecektir, nur parlayacaktır. Gerçek bir uyanış gerçekleşecektir."

"Ruh İyiliği" kitabında, dijital çağı, karanlık çağ olarak nitelendiren Sır, hayatın biraz uğraşıldığında organik ve hala güzel olduğunu dile getirerek, uyanış ve farkındalık gerçekleşirse inançlı insanlar için güzel bir hayatın başlayacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Tanzanya nüfusu 10 yılda yaklaşık yüzde 40 arttı

2022-11-01 10:58 - Dünya

Merkez Bankası rezervleri 114,2 milyar dolar oldu

2022-11-03 16:04 - Ekonomi

İki haftayı geçen öksürüklerin akciğer kanseri belirtisi olabileceği uyarısı

2022-11-05 14:04 - Sağlık

EPDK Başkanı Yılmaz: Enerji depolama düzenlemesiyle 20-25 milyar dolarlık yatırım bekliyoruz

2022-11-01 11:58 - Ekonomi

TOBFED Sürdürülebilir Gelecek Zirvesi gerçekleştirildi

2022-11-03 21:56 - Ekonomi

İşlerini halletmekte zorlandığı için 62'sinde okuma yazma öğreniyor

2022-11-01 13:48 - Çevre-Hayat

Karaciğerinden parça veren baba, oğlunun ikinci kez kahramanı oldu

2022-11-05 14:04 - Çevre-Hayat

150 yıllık mengenede sıkılan şeker kamışlarının "pekmez" yolculuğu

2022-11-05 15:14 - Çevre-Hayat

Ordulu engelli çift, birbirlerinin "eli" ve "gözü" oldu

2022-11-05 15:14 - Çevre-Hayat

Ayder'de kentsel dönüşüm kapsamında ilk yapılar kışın hak sahiplerine teslim edilecek

2022-10-30 16:49 - Gündem

İlgili Haberler

Gazze'de akademisyen olma hayali kuran Ebu Islih, üniversiteler yıkılınca diplomalı fırıncı oldu

15:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Filistinli sporcular Fahima ile Ahmed, yaşama mücadelelerini anlattı

12:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Aşırı sağ, Avrupa'daki karar alma süreçlerinde etkisini gösteriyor

11:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Uzmanlar, Hindistan ile İsrail’in artan işbirliğini tartışıyor

13:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Çin'le rekabet AB'yi içten yanmalı motorlara devam etme düşüncesine itiyor

13:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Barcelona, Athletic Bilbao maçıyla Camp Nou'ya dönecek

19:52 - Spor

Brüksel'de düzenlenen iş zirvesinde "Türkiye'nin Avrupa savunmasına katkıları" v

19:17 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı yapıldı

19:08 - Siyaset

Engelli bireylere özel indirimli trafik poliçesi uygulaması başlıyor

18:58 - Ekonomi

Arda Turan, Ukrayna'daki saldırılar nedeniyle sığınağa indikleri zamanlar olduğunu söyledi

18:47 - Spor