?>

'Yaşayan İnsan Hazineleri' ödüllü ahşap oymacısı, mesleğini son nefesine kadar sürdürmek istiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü'ne layık görülen Şanlıurfalı ahşap ustası Osman Nergiz, mesleğini son nefesine kadar sürdürmeyi hedefliyor

Kültür Sanat - 7 ay önce

ŞANLIURFA

Şanlıurfalı 70 yaşındaki Osman usta, Osmanlı döneminin gözde sanatlarından olan ve artık unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen ahşap oymacılığı sanatını dedesinden ve babasından gördüğü usullerle yapmaya çalışıyor.

4 çocuğuna da ahşap oyma sanatını öğreten Osman ustanın hünerli ellerinde tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi'nde 30 yıldır dönenen su değirmeninden Makedonya'daki Muratpaşa Camisi'nin kapısına kadar birçok eser hayat buldu.

Türkiye'de ahşap oyma sanatının son temsilcilerinden olan Osman usta, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü'nü aldı.

"Çocukları da ahşapla uğraşıyor"

Duygularını dile getiren Osman Nergiz, başta Şanlıurfa olmak üzere Türkiye'nin birçok kentinde ve bazı ülkelerde mesleğini 57 yıldır icra ettiğini söyledi.

Halk eğitimi ve sanat okullarında verdiği kurslarla birçok öğrenci yetiştirdiğini belirten Nergiz, "70 yaşında halen ahşapla uğraşan bir kişiyim. Sayısız insanlar yetiştirdik. Çocuklarıma ve herkese elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Şehrimde sayısız eserlere imza Allah'a bin şükür olsun. Yurt dışında Makedonya'da 3 yıl eğitim verdim, orada Muratpaşa Camisi'ne kapı yaptık, Köse Kadı Camisi'ne vaaz kürsüsü yaptık. Yani bayağı dünya ve Türkiye'de birçok yere emekler verdim, bugüne getirdik. Dört oğlum bir kızım var, hepsi üniversite okudu ama hepsi ahşapla uğraşıyor." diye konuştu.

"Atölyeye gelip bu önlüğü giydiğim zaman rahatlıyorum"

Hayatının en anlamlı ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldığını vurgulayan Nergiz, şunları kaydetti:

"Çok güzel bir şey, bu yaşa geldikten sonra bunu hak ettiğimi zannediyorum. Benim, memleketim ve ülkem için yakın dostlarım, akrabalarım için birer şeref ve gurur kaynağı olmuş oluyoruz. Benim için çok önemli. Böyle güzel ödüllere her zaman ulaşalım inşallah. Önemli olan sağken benim kıymetimin bilinmesidir. Ben elimden gelenin inanıyorum ki fazlasını yaptım.

Topluma, insanlığa güzel bir şeyler aktarmaya çalıştık. Allah'ın izniyle kesinlikle ve kesinlikle evde oturmam. Oturmayı da düşünmüyorum. Hiçbir gün, pazar günü bile evde oturduğum zaman sıkılıyorum. Atölyeye gelip bu önlüğümü giydiğim zaman rahatlıyorum. Onun için mezara kadar ömrüm yettiğince burada olacağım."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail ordusu, Cenin kentine ve kampına yeniden baskın düzenledi

2024-11-22 17:27 - Dünya

THY, Ohri'ye uçuş başlatacak

2024-11-27 18:01 - Gündem

Sivil hava meydanları ve limanların güvenlik stratejilerine ilişkin esaslar düzenlendi

2024-11-27 17:50 - Ekonomi

Üsküp Yunus Emre Enstitüsünden Merkez Jupa'da bağlama kursu

2024-11-28 19:12 - Kültür Sanat

Dünyanın en yaşlı erkeği ünvanının sahibi İngiliz John Tinniswood 112 yaşında öldü

2024-11-26 16:18 - Dünya

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan Kayserispor açıklaması

2024-11-22 20:03 - Spor

RAMS Başakşehir Teknik Direktörü Atan: Kazanma alışkanlığına geri dönmek istiyoruz

2024-11-26 19:22 - Spor

Sivas ve Samsun'da mahsur kalan çobanlar ve hayvanlar kurtarıldı

2024-11-25 22:53 - Gündem

Sürdürülebilir balıkçılık için "küçük boydaki balıkları avlamayın" uyarısı

2024-11-24 12:03 - Ekonomi

Anadolu Efes Basketbol Takımı, Avrupa Ligi'nde yarın LDLC ASVEL'e konuk olacak

2024-11-28 16:16 - Spor

İlgili Haberler

Şair ve yazar Mevlana İdris Zengin vefatının üçüncü yılında kabri başında anıldı

22:49 - Kültür Sanat

Dokuma halı ve kilimlerden oluşan koleksiyonunu bağ evinin çatısında sergiliyor

14:53 - Kültür Sanat

'Tarihin sıfır noktası' Göbeklitepe'de ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

14:23 - Kültür Sanat

Açık hava müzesini andıran Erzurum, yaz aylarında da turistlerin rotasında

11:58 - Kültür Sanat

AKM'de "Türkiye'nin Kültürel Mirasının Dijital Yolculuğu" konuşuldu

21:48 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Babalar Günü mesajı

17:52 - Gündem

İletişim Başkanı Altun, Azerbaycan'ın 15 Haziran Milli Kurtuluş Günü'nü kutladı

17:47 - Gündem

DMM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayakkabısıyla ilgili iddiaları yalanladı

17:43 - Gündem

Kurban Bayramı'nda 3 milyon 330 bin hayvan kesildi

17:37 - Gündem

Şehit babası, Babalar Günü'nde de yalnız bırakılmadı

17:33 - Gündem