?>

'Yaşam tarzı değişikliğiyle inmelerin yüzde 60'ı engellenebilir'

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Öztürk, sadece yaşam tarzı değişikliğiyle bile inmelerin yüzde 60'ının engellenebileceğini belirtti.

Sağlık - 8 yıl önce

KONYA-Melike Kınacı

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı da olan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inmenin, beyin damarlarının ani tıkanması veya kanaması ile ortaya çıkan, acil müdahale gerektiren bir tablo olduğunu söyledi.

İnme tedavisinde en önemli faktörün hızlı müdahale olduğunu vurgulayan Öztürk, "Tedavide başarı çok büyük ölçüde erken uygulamaya bağlıdır. Ne kadar erken tedavi uygularsanız beyinde kurtaracağınız nöron sayısı o kadar fazla olacaktır. Yani kaybedilen her dakikada milyonlarca beyin hücresi de kaybedilir. Zaman, beyin için en önemli faktördür." diye konuştu.

"Toplumsal bir yaklaşımla egzersizi artırmalıyız"

Rahatsızlığın daha çok ileri yaşlarda görüldüğünü dile getiren Öztürk, genç yaşlarda ise kalp hastalığı, kan hastalıkları ve yanlış ilaç kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkabileceği bilgisini verdi.

Öztürk, inmeye yol açan risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

"Bir kısmı değiştirilebilir risk faktörleridir, bir kısmını ise değiştiremezsiniz. Örneğin yaş faktörünü, bazı genetik, ailesel özellikleri değiştiremezsiniz. Cinsiyet faktörünü değiştiremezsiniz ki örneğin 65 yaştan sonra kadınlarda daha fazla görülür. Bizim asıl odaklandığımız konu ise değiştirilebilir risk faktörleridir. Bunlar başta hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, özellikle ritim bozukluklarıyla giden kalp hastalıkları, kan yağlarındaki yükseklikler, uyku bozukluklarıdır. Bunlardan daha önemlisi, kişinin yaşam tarzını, alışkanlıklarını değiştirmesidir. Sigara ve alkol kullanımı, fiziksel aktivitede yetersizlik gibi alışkanlıkları değiştirmeliyiz. Topyekun toplumsal bir yaklaşımla egzersizi artırmamız gerekiyor."

Sağlıklı beslenmenin de inme riskinde önleyici olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Değiştirilebilir risk faktörlerinin giderilmesi veya önlenmesi ile inmelerin yüzde 90'ı engellenebiliyor. Bu çok büyük bir oran. Hatta sadece yaşam tarzı değişikliğiyle inmelerin yüzde 60'ı engellenebilir. İlaçsız, sadece yaşam tarzınızı sağlıklı şekilde düzenleyerek inmeden korunabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Antetokounmpo'dan kariyer rekoru

2017-10-22 13:40 - Spor

"Fıtık ağrıları kişiyi depresyona sürükleyebiliyor"

2017-10-20 12:15 - Sağlık

Stadyumda tribün yandı

2017-10-20 23:57 - Asayiş

Çekya sandık başında

2017-10-20 19:22 - Dünya

Fenerbahçe'de gözler Kayserispor maçına çevrildi

2017-10-23 18:02 - Spor

Bodrum İtalya’da tanıtılıyor

2017-10-20 19:27 - Gündem

'Mucize bitki'nin hasadı başladı

2017-10-18 15:37 - Ekonomi

Rıza Çalımbay savunmaya önlem alıyor

2017-10-19 19:07 - Spor

'İdlib'deki amaç ateşkesi ve siyasi çözümü tesis etmektir'

2017-10-18 18:52 - Dünya

Barcelona'da iyileşen Arda kadroya alınmadı

2017-10-21 01:52 - Spor

İlgili Haberler

Kahramanmaraşlı genç kadavradan nakille diyalizden kurtuldu

12:48 - Sağlık

Yanlış yerdeki paratiroit ve boynundaki kanserli tiroit bezlerinden 6 saatlik operasyonla kurtuldu

12:43 - Sağlık

"Ev hemodiyalizi" böbrek hastalarının hayatını kolaylaştırdı

12:22 - Sağlık

Yazın soğuk zinciri kırılan gıdalar hastalıklara davetiye çıkarıyor

11:33 - Sağlık

Klimaya doğrudan maruz kalmak enfeksiyona zemin hazırlıyor

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce Terörsüz Türkiye ardından Terörsüz Bölge hedefimize ulaşacağız

13:03 - Siyaset

Teknoloji Hamlesi Programı'nın uygulama esasları düzenlendi

12:58 - Ekonomi

YTÜ öğrencisinin yapay zeka destekli gezi rehberi, uluslararası yarışmada birinci oldu

12:53 - Gündem

AB, ABD ile tarife anlaşması için yakın çalışıyor

12:47 - Ekonomi

Bosna Hersek'teki insani kuruluş EMMAUS, soykırımı yaşayan Srebrenitsa'nın umut ışığı oluy

12:47 - Gündem