Yarımadanın kadınları doğal mirasları sakız ağacına yeniden can verdi

İzmir'in Karaburun ilçesinde bir araya gelen kadınlar, bölgenin doğal parçası olmasına rağmen zamanla yok olan sakız ağaçlarını yeniden yetiştirmeye başladı.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

İzmir
İzmir merkeze 88 kilometre uzaklıktaki 250 haneli Eğlenhoca Mahallesi'ndeki kadınlar, 6 yıl önce ticari değeri nedeniyle "altın damlayan ağaç" olarak nitelendirilen ancak mahallelerinde varlığı sona eren sakız ağacını yeniden canlandırma fikrinde birleşti.
Önce Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin ettikleri 10 fidanı toprakla buluşturan kadınlar, daha fazla fidan için kurum ve özel kuruluşların kapısını çaldı.
????
Bu sırada İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü "Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor Projesi"ne katılan kadınlar, sakız üretimi konusunda eğitim ve kurslar aldı, bu sayede bilgi ve tecrübelerini artırdı.

Hem proje kapsamında hem de özel kuruluşların desteğiyle 25 kadına sağlanan 340 fidan, evlerin bahçesine ve tarlalara dikildi.
Çabalarıyla sakız ağacı sayısını 350'ye çıkararak mahalleye yayan kadınlar, doğal mirası yaşatırken mutfaklarındaki sakız ihtiyacını da karşılıyor. Mahallede yapılan geleneksel sütlü bulgur çorbasında, et yemeklerinde, nişan kurabiyelerinde ve sütlaçta sakız sık sık tercih ediliyor. Böylece lezzetler aracılığıyla kültürel miras da korunmuş oluyor.
Üretimi artırmayı planlayan mahalleli, ticari gelir de elde etmeyi hedefliyor.

Ağaç sayısını 3 yılda 1000'e çıkarmak istiyorlar

Kadınlara öncülük eden 65 yaşındaki Habibe Eğmen, sakız ağaçlarıyla ata topraklarına sahip çıkmayı amaçladıklarını söyledi.
Dernek veya kooperatif olarak değil imece usulüyle çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Eğmen, sakızın kültürel değerleri arasında bulunduğunu ifade etti.

Eğmen, öncelikli hedeflerinin kendi sakız ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
"Sakızın içinde mutluluk veren ve midemizi rahatlatan madde var. Biz bunlarla büyümüş insanlarız. Biz sakızı dışarıdan alıyoruz. Küçük miktarına dünya kadar para veriyoruz. 25 kadına baktığınızda bizim yaş ortalamamız 55. Amacımız çocuklarımızın da toprağa sahip çıkmaları. Çocuklarımız tabii ekonomik bir değeri olursa sahip çıkacak. Toprak çok kıymetli ve bunu ekonomik olarak çocuklarımıza devretmek istiyoruz. Bu ağaçları gelinimize, kızımıza emanet edeceğiz. Biz oğlumuza da emanet etmiyoruz bunu. Çünkü bu iş kadın harekatı oldu."

Eğmen, sakız ağaçlarının 25 kadının direnci ve isteğinin bir neticesi olduğunu, kendilerinin de fidan yetiştirmeye başladığını ve ağaç sayısını 3 yılda 1000'e ulaştırmayı hedeflediklerini aktardı.
Kadınlardan 65 yaşındaki Yasemin Karabacılı ise sakız ağacını yaşatmak için çabaladıklarını anlattı.

Sakız ağacının vatanının, bulundukları topraklar olduğunu ifade eden Karabacılı, ağacın zamanla yok olduğunu, sakız ihtiyaçlarını dışarıdan alarak karşıladıklarını kaydetti.
Karabacılı, ağaca özenle baktıklarını vurgulayarak, "Çocuk gibi bakıyoruz, büyütüyoruz, emek veriyoruz. Bakımlarını imece usulü de yapıyoruz. Gelecekte çocuklarımıza, torunlarımıza bir miras bırakabilmek adına sakızı yaşatmaya çalışıyoruz. Eskiden gelen ve tükenmiş olan sakızımıza tekrar can vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nijerya'da ISWAP üyesi 16 terörist öldürüldü

2026-02-11 16:39 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vatandaşlarımız deprem konutlarına çok uygun şartlarla faizsiz, sabit fiyatlarla kavuşacak

2026-02-11 16:27 - Siyaset

Tarihin, doğal güzelliklerin ve kış turizminin buluşma noktası Isparta, gezginlerin yeni rotası

2026-02-14 12:38 - Çevre-Hayat

Fransa'da 2025'te Müslüman karşıtı vakalar yüzde 88 arttı

2026-02-13 21:08 - Dünya

E Devlet Üzerinden Nasıl Sağlık Raporu Alınır?

2026-02-16 15:36 - İnsan-Hayat

Deprem bölgesinde 2025 yılı 4. dönem geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi 9 Mart'a uzat

2026-02-16 16:32 - Ekonomi

Uluslararası Genç İşadamları Kongresi başladı

2026-02-10 13:18 - Ekonomi

Süper Lig'de 22. haftanın perdesi yarın açılacak

2026-02-12 10:24 - Spor

Bilişim Vadisi, TEKNOFEST 2026 için gençleri geleceğin teknolojilerini geliştirmeye davet ediyor

2026-02-16 12:28 - Teknoloji

2026 Milano-Cortina Kış Olimpiyatları'nda madalyalar sahiplerini buldu

2026-02-15 01:39 - Spor

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset