?>

Yargıtay, sahte savcıya verilen cezayı az bularak bozdu

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini savcı olarak tanıtarak taksiciyi dolandıran sanığa verilen 1 yıl 3 ay hapis cezasını, yargılamanın "nitelikli dolandırıcılık" kapsamında ağır ceza mahkemesinde yapılması gerektiği için bozulmasına karar verdi.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Dairenin kararına göre, Kocaeli'de kendisini savcı olarak tanıtan sanık Y.A, 2014'te bir taksiciden kendisini birkaç yere götürmesini istedi. Taşıma ücreti olan 250 lirayı vermemek için sahte savcı kimliğini taksiciye veren Y.A, kimliğini almaya geldiğinde borcunu ödeyeceğini söyledi.

Borcunu tahsil etmek isteyen ancak bir daha Y.A'ya ulaşamayan taksici, savcı olarak bildiği kişi hakkında şikayetçi oldu.

"Resmi belgede sahtecilik" ve "dolandırıcılık" suçlarından hakkında dava açılan Y.A, Kocaeli 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkeme, üzerinden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli olduğunu gösterir sahte kimlik ile polis kokartı da çıkan sanığa "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 2 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Taksiciye yönelik eylemi nedeniyle de Y.A'ya "dolandırıcılık" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Karara yapılan itiraz üzerine temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, sanığa verilen cezayı az bularak bozdu.

Dairenin kararında, sanığın suçunun "nitelikli dolandırıcılık" kapsamında değerlendirilmesi ve yargılamanın ağır ceza mahkemesinde yapılması gerektiği kaydedildi.

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Sanığın kendisini kamu görevlisi olarak tanıtması karşısında, eylemin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 158/1-L maddesinde öngörülen nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturup oluşturmayacağına ve aralarındaki hukuki ve fiili irtibat nedeniyle resmi belgede sahtecilik suçlarına ilişkin delillerin takdirinin üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait olduğu gözetilmeden, yargılamaya devamla sanığın mahkumiyetine hükmedilmesi yasaya aykırı görüldüğünden hükümlerin bozulmasına oy birliği ile karar verildi."

"Nitelikli" dolandırıcılara 10 yıla kadar hapis öngörülüyor

Türk Ceza Kanunu'nun "dolandırıcılık" suçuna ilişkin 157'nci maddesinde, atılı suçu işleyenlere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesi öngörülüyor.

"Nitelikli dolandırıcılık" suçuna ilişkin 158'inci maddenin 1-L bendinde ise kendisini kamu görevlisi olarak tanıtarak atılı suçu işleyenlere ise 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası veriliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST’ten başvuru süreci devam eden yarışmalara davet

2022-12-16 13:48 - Teknoloji

Beyoğlu'nda 3 katlı metruk binada çıkan yangın söndürüldü

2022-12-19 08:13 - Asayiş

Adana'nın yüksek kesimlerinde kar yağışı başladı

2022-12-20 23:16 - Çevre-Hayat

Belçika'da sigara yasağı genişliyor

2022-12-15 12:29 - Dünya

Adalet Bakanı Bozdağ'dan CMK ücret tarifesine ilişkin açıklama

2022-12-20 21:46 - Gündem

Sinop'ta kuru yük gemisinde çıkan yangında yaralananların tedavisi sürüyor

2022-12-21 11:22 - Gündem

Scholz, Almanya’nın ilk LNG terminalinin açılışını yaptı

2022-12-17 16:34 - Ekonomi

Çin, "Şiyan-21" uydusunu fırlattı

2022-12-17 08:09 - Teknoloji

Gabar petrolünde kullanılacak çamur tankları Ankara'da üretiliyor

2022-12-21 12:19 - Ekonomi

2024 Fransa Bisiklet Turu'nun startı İtalya'da verilecek

2022-12-21 23:02 - Spor

İlgili Haberler

Karareis Barajı'nın devreye alınmasıyla Çeşme'deki su kesintileri sona erdi

22:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Aksakallı'yı kabul etti

21:03 - Gündem

Datça'da sahilde dinlenen fok için bölgeye güvenlik şeridi çekildi

19:12 - Gündem

Türkiye, İsrail'in Suriye'deki askeri saldırılarını "güçlü şekilde" kınadı

18:08 - Gündem

Geleceğin ulaşım teknolojisi TEKNOFEST’te test ediliyor

16:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Süleymaniye’deki Lahur Operasyonu ve Türkiye - İran - Bağdat - Erbil dinamikleri -Ömür Çelikdönmez yazdı-

02:39 - En Son Yazılar

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Bodo/Glimt ve Pafos, Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez mücadele edecek

00:27 - Spor

NYT: ABD'de, diplomatları korumakla sorumlu güvenlik servisi üyeleri Washington'da devriye geziyor

00:02 - Medya