?>

Yapay zekayla çapalama ve ilaçlama yapabilen insansız tarım aracı geliştirildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) yapay zeka desteğiyle tarım arazilerinde çapalama, yabani ot tespiti, ilaçlama gibi işlemleri yapabilen insansız tarım aracı geliştirildi.

Teknoloji - 11 ay önce

Samsun

OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Tepe tarafından kurulan OMÜ-TAR takımı, mühendislik fakültesi 7 öğrencinin katılımıyla otonom çalışabilen, tarım arazilerinde yapay zeka desteğiyle kültür ve yabani bitkileri ayırt edebilen, bitkilerin konumlarını GPS yardımıyla bilgisayara aktarabilen, istenirse manuel olarak kullanılabilen insansız tarım aracı tasarladı.

Yazılımı ve donanımı yerli olan otonom tarım aracı, aynı zamanda çapalama ve ilaçlama yaparak traktörlerin giremeyeceği alanlarda görev yapıyor, böylece hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlıyor.

Otonom tarım aracı, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında Uluslararası Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) Tarımsal İnsansız Kara Araçları kategorisinde Türkiye ikinciliğini kazandı.

Doç. Dr. Cengiz Tepe, AA muhabirine, geliştirdikleri aracın TEKNOFEST'te üste üste 3 kez ikincilik ödülünü kazanmasının gururunu yaşadıklarını söyledi.

Tasarladıkları aracın en büyük özelliğinin zirai alanda otonom hareket edebilmesi olduğunu belirten Tepe, "Yapay zeka temelli görüntü işleme kullanarak yabani otları tespit edebiliyor. İstenirse tarladaki tüm yabani otların konumu belirlenebiliyor." dedi.

Aracın üzerine ilaçlama, tohum saçma ve gübreleme aparatları takılarak rahatlıkla bu alanlarda da kullanılabileceğini anlatan Tepe, şunları kaydetti:

"Aracımız, tek sıra dikim bitkilerin olduğu zirai alanlar için özel olarak tasarlanmış. Aracımız büyük zirai araçların giremediği yerlere girerek tüm görevleri başarıyla yapabilmekte. Adana'da TEKNOFEST 2024'te ödülümüzü Türk mühendislik dünyasının rol modeli olan Selçuk Bayraktar'ın elinden takım üyelerimizle aldık. Aracımızın ticari olarak seri üretimle Türkiye'mizin tüm çiftçilerine ve dünyaya açılmak istiyoruz."

Gelecek yıl hedefleri birinci olmak

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Elanur İmirgi ise aracın yapay zeka kısmı ile ilgilendiğini söyledi.

Kendi algoritmalarını kullanarak otonom araca entegre ettiklerini dile getiren İmirgi, "Aracımızda çağa uyum sağlama adına yapay zeka kullandık. Yabani bitkileri tespit edip buna göre işlemler yapabiliyoruz. İsterseniz sulama, isterseniz ilaçlama yapabilirsiniz. Seneye birinci olma hedefiyle TEKNOFEST'e katılmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Samet Eren Çelik de çalışmada otonom sürüşün sağlanması için kodlama bölümünde yer aldığına işaret etti.

Kendi ailesinin de tarımla uğraştığına dikkati çeken Çelik, "Bu çalışmamıza çiftçimiz hiçbir insana ihtiyaç duymadan aracını direkt yer istasyonundan başlatıp istediği arazisinde çapalama, ilaçlama, sulama, ekim ve biçim gibi tüm ihtiyaçlarını otonom olarak yapabilecek. Bu da üründe verimlilik, tarımda daha üst noktaya gelmemizde çiftçimize yardımcı olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kerkük'te Irak Türkmen Cephesi yetkilisine bombalı saldırı düzenlendi

2024-10-05 16:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnsanımız rahat olsun, toplumun huzurunu bozan cezasını çekecektir

2024-10-12 13:43 - Siyaset

İçişleri Bakanı Yerlikaya, öldürülen İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in ailelerine başsağlığı dil

2024-10-11 20:57 - Gündem

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Fransa Senatosu heyetiyle görüştü

2024-10-10 14:53 - Siyaset

ABD Başkanı Biden'dan ‘Milton’ uyarısı: Yüzyılın kasırgası gibi görünüyor

2024-10-10 00:08 - Dünya

Taklit-tağşiş yapılan gıdalar sitesi güncellendi, Köfteci Yusuf da listeye eklendi

2024-10-10 15:37 - Ekonomi

Sırbistan'ın başkenti Belgrad, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi bayraklarla donatıldı

2024-10-10 19:37 - Dünya

Gençler dünya muaythai şampiyonu Selin Nur, başarısını büyüklerde sürdürmek istiyor

2024-10-09 11:53 - Spor

Biden, 7 Ekim mesajında İsrail'in Gazze'deki soykırımına değinmedi

2024-10-07 18:53 - Dünya

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığına Hidayet Türkoğlu yeniden seçildi

2024-10-08 16:14 - Spor

İlgili Haberler

TÜBİTAK, TEKNOFEST'te en geniş standıyla yer alacak

16:12 - Teknoloji

"Alan", TEKNOFEST İstanbul'da yerli ve özgün tasarımı buluşturacak

14:18 - Teknoloji

Google, 2025 UEFA Şampiyonlar Ligi'ni "doodle" yaptı

12:53 - Teknoloji

Mersin'de yerli çip tasarlayan öğrenciler TEKNOFEST'te birincilik istiyor

12:43 - Teknoloji

Google'dan İngiltere'de 5 milyar sterlinlik yapay zeka yatırımı

11:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye küçük modüler reaktörlerle ‘nükleer rönesansa’ hazırlanıyor

16:17 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığının yeni yerleşkesinin temel atma töreni yarın yapılacak

16:03 - Gündem

Yurt genelinde sıcaklıklar hissedilir derecede düşecek

15:58 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Yerlikaya ile KKTC İçişleri Bakanı Oğuz'u kabul etti

15:52 - Siyaset

İspanya hükümeti, orman itfaiyecilerinin erken emekliliğine onay verdi

15:48 - Dünya