?>

Yapay Zeka Politikaları Derneğinden "AI Diplomacy" açıklaması

Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Küçükşabanoğlu, "AI Diplomacy" kavramıyla yapay zekanın uluslararası ilişkilerde ve diplomatik süreçlerde nasıl kullanıldığını tartışarak diplomasi ekosistemine katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, derneğin yapay zeka ve uluslararası ilişkiler çalışmalarını "AI Diplomacy" markasında bir araya getirdiğini belirtti.

Yapay zekanın her konuyu dönüştürdüğü gibi diplomasiyi de dönüştürdüğünü ifade eden Küçükşabanoğlu, yapay zekanın günümüzde diplomatik müzakereler ve karar alma süreçleri, uluslararası hukuk ve düzenlemeler, siber güvenlik ve istihbarat, uluslararası işbirlikleri ve rekabet alanlarında etkisini bir hayli gösterdiğini kaydetti.

Yapay zekanın büyük veri analizi ve tahmin modelleri kullanarak diplomatlara daha iyi bilgi ve iç görü sağlama ve böylece daha iyi kararlar alınmasına yardımcı olabilme potansiyeli taşıdığını bildiklerini belirten Küçükşabanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin yapay zeka alanında kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olarak dünya literatürüne 'yeni dünya, yeni diplomasi' sloganıyla yeni bir kavram kazandırdığımız için gururluyuz. Yapay zeka çağına girdiğimiz şu dönemde 'AI Diplomacy' markamızla sadece ülkemizde değil, tüm dünyadaki uluslararası ilişkiler çalışanları bir araya getirerek, yapay zekanın uluslararası ilişkilerde ve diplomatik süreçlerde nasıl kullanıldığını ve bu kullanımın etkilerini tartışarak sadece ülkemize değil, tüm dünya diplomasi ekosistemine katkılar sağlamayı hedefliyoruz. 'AI Diplomacy' markamızla devletlerin yapay zeka teknolojilerini nasıl benimsediği, düzenlediği ve diğer devletlerle bu konuda nasıl etkileşimde bulunduğuna odaklanacağız."

"Türkiye'nin yapay zekayla ilgili attığı adımlar umutlandırıyor"

Küçükşabanoğlu, diplomasiyi ilgilendiren güvenlik ve savunma, enerji, ekonomi, göç başta olmak üzere tüm konuların merkez noktasında artık yapay zekanın olduğuna işaret ederek birçok ülkenin diplomatik temaslarında yapay zeka konusunu ana gündemine aldığını ve stratejik ortaklıklar kurduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin son yıllarda yapay zekayla ilgili attığı adımların kendilerini umutlandırdığını belirten Küçükşabanoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan'ın her konuşmasında yapay zekaya detaylıca yer vermesi, Dışişleri Bakanlığımızda Bilim ve Teknoloji Politikaları Genel Müdürlüğünün kurulması yapay zeka diplomasisi adına çok önemli adımlardır. Geçtiğimiz ay Milli Güvenlik Kurulumuzun kararlarında yapay zekaya bütüncül açıdan yer verilmesi de devletimizin bu konuya ne denli önem verdiğinin somut bir kanıtı olmuştur. Türkiye yapay zeka konusunda atacağı köklü, istikrarlı ve reformist adımlarla yapay zekada sadece dönüşüme ayak uyduran değil, bizzat dönüşüme yön veren konumda olmalıdır. Türkiye artık yapay zeka çalışmalarında menüde değil, masada oturup söz sahibi olacak konumda olmalıdır. Yapay Zeka Politikaları Derneği olarak 'AI Diplomacy' markamızla devletimizin atacağı adımlara katkı sağlamayı hedefliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

RAMS Başakşehir, Portekizli futbolcu Matchoi Djalo'yu transfer etti

2024-07-01 15:18 - Spor

Hava sıcaklığından bunalanlar Kahramanmaraş'ın mesire alanlarında serinliyor

2024-06-29 13:43 - Magazin

AK Parti'nin Kızılcahamam kampı programı belli oldu

2024-06-28 15:22 - Siyaset

Kenya'da vergi zammına karşı düzenlenen gösterilerde en az 10 kişi öldü

2024-06-25 23:58 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok'un Türkiye’ye iadesini uygun gördü

2024-06-27 21:43 - Dünya

Antalya Havalimanı, 209 bin 540 yolcuyla rekor tazeledi

2024-06-30 13:13 - Ekonomi

Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne hazır

2024-06-27 15:17 - Spor

Mersin ve Kapadokya'da limon muhafaza edilen depolar denetlendi

2024-07-01 13:48 - Gündem

BM: Gazze halkının acil sağlık hizmetine ihtiyacı var

2024-06-27 22:58 - Dünya

Dünyada bu hafta bir dizi etkinlik sanatseverlerle buluşacak

2024-07-01 09:31 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Sydney’de 76. Uluslararası Uzay Kongresi başladı

20:43 - Teknoloji

TUA Başkanı Kıraç, Uluslararası Uzay Federasyonu başkan yardımcılığı görevine seçildi

18:03 - Teknoloji

Teknoloji dünyasının devleri Bakü'de InMerge İnovasyon Zirvesi'nde bir araya geldi

17:28 - Teknoloji

Makine çevirisi hız ve erişimi artırsa da doğru ve bağlamsal çeviri için insan dokunuşu vazgeçilmez

12:17 - Teknoloji

Karada, havada, denizde yerli askeri motor dönemi

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap mevkidaşlarıyla telefonda Trump'ın Gazze planını görüştü

00:28 - Gündem

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya